Inlägget gjort

Hörselapparat

hörselapparater

Det finns många myter om att ha hörselapparat. Den kanske vanligaste är kring hur hörselapparater ser ut. När man intervjuar nya användare är det inte helt ovanligt att förutfattade meningar kring utseendet varit en faktor till att man väntat länge med att söka hjälp. Väldigt många blir förvånade hur designen faktiskt utvecklats och hur diskreta hörselhjälpmedel kan vara. Utseende och hur dina hjälpmedel sitter på örat är något som de allra flesta snabbt vänjer sig vid och detta är sällan ett problem när man upptäcker fördelarna med att höra bättre.

Vilken hörselapparat skall jag välja? En bra genomgång inför detta val kan du läsa på amerikanska Mayo Clinics artikel i detta ämne. Tänk på att välja en produkt som passar dig, din hörselnedsättning, din livssituation och din familj. Det finns en mängd olika typer av hörapparater och hörselhjälpmedel. Man skiljer på huvudkategorierna bakom-örat och i-örat. Väljer man bakom-örat så kan man välja en hörselapparat med extern hörtelefon vilken är väldigt populär idag. Dessa produkter kallas också för RIC eller RITE-apparater. Väldigt mycket forskning och utveckling görs idag för att ta fram ännu bättre och mer spännande RITE-apparater. Dessa kan idag anpassas på milda, måttliga och grava hörselnedsättningar.

Några andra råd inför detta valet av hörselhjälpmedel är:

  • Välj två apparater istället för en om du hör dåligt på båda öronen
  • Säkerställ att du klarar att hantera dina hjälpmedel. Byte av batteri, rengöring och service
  • Välj hörselapparater från kända tillverkare som kan reparera din apparater om något skulle hända. Det gäller också om du är utomlands att stora tillverkare har service och support över hela världen
  • Se till att dina apparater kan kommunicera med din mobiltelefon, läsplatta och TV
  • Världen blir mer och mer digitaliserad och det är viktigt att dina hjälpmedel fungerar ihop med annan elektronik i din vardag både idag och imorgon

En väldigt viktig faktor inför valet av hörselapparat är samspelet mellan dig och din audionom. I många fall är det så att man efter en tid behöver ändra inställningar och program på dina hjälpmedel. Här är det viktigt att din audionom har prestanda och teknik att arbeta med längre fram. Om man redan från dag 1 har ställt in dina hörselapparater efter vad de klarar finns det inte så mycket att göra längre fram om exempelvis din hörsel försämras eller du köper en ny smartphone med möjlighet att ladda ner olika appar som kan kopplas till dina hjälpmedel.

Du måste också ha förtroende för din audionom och känna att ni kan arbeta ihop för att få din hörsel att fungera bättre. Var inte rädd för att säga vad du tycker och hur du upplever att din hörselapparat fungerar. Ni är ett team vars mål är att du skall höra som bra som möjligt.

Välkommen till en värld av bättre hörande!