Inlägget gjort

Oticon

oticon

Vilka är de bästa tipsen på Oticon hörapparater? I detta inlägg har vi samlat ihop de bästa tipsen från våra hörselspecialister om du funderar på en Oticon hörapparat.

Företaget ägs av William Demant Holding som är en av världens största tillverkare av hörapparater. Oticon bedriver mycket forskning och utveckling i Sverige. Exempelvis var det forskare från Linköpings universitet som låg bakom världens första digitala hörapparat som presenterades hösten 1995. Man har en lång tradition av innovationer och var tidigt ute även med hörapparater med extern hörtelefon.

oticon_hörapparater

Även designen, i god dansk anda, har alltid varit viktig i utvecklingen av nya hörapparater. Man vann exempelvis designpriset Red Dot Award för Delta som av många anses vara en milstolpe i utvecklingen snygga bakom-örat apparater med extern hörtelefon.

Innan vi går in på de olika tipsen är det viktigt att säga att alla produkter passar inte alla personer. Din hörsel, dina behov och din livssituation är unik. En lösning som en viss kund gillar väldigt mycket kan en annat tycka sämre om. Man utgår alltid från den behovsbedömning inklusive hörseltest som alltid görs inledningsvis. Utifrån detta lägger du och din audionom upp en plan för den fortsatta rehabiliteringen av din hörsel. Här tas hänsyn även till faktorer som vad du arbetar med, hur du lever, vad du använder för typ av teknik i din vardag och hur lätt eller svårt du har att hantera olika produkter.

Med detta sagt så kommer här de bästa tipsen från våra hörselspecialister.

  • Oticon Opn

hörapparater

Detta är det riktiga flaggskeppet idag och Opn familjen kommer i tre olika modeller och med tre olika nivåer på prestanda. Produkterna är kompatibla med iPhone, iPod, Apple Watch, iPad men fungerar även med Android telefoner. Det finns också möjlighet att ha ett ConnectClip vilket skapar en hands-free lösning för dig som användare av Opn. Du kan också få dessa hörapparater med laddningsbara batterier. Lite kommentarer kring Opn:

“En mycket bra produkt för personer som inte använt hörapparat tidigare”

“ConnectClip fungerar jättebra och Opn är enkel att anpassa för mig som audionom”

“Har testat på flera yngre personer som haft krav på koppling till sin iPhone”

  • Tinnitus SoundSupport

Detta är en funktion som kan läggas in om du har problem med tinnitus. Detta är ganska vanligt om du har en hörselnedsättning. Med Tinnitus SoundSupport kan du lägga in vitt brus, havsljud och andra lindringsljud för att skapa lite ljudvila för dina öronsus. Din audionom ställer in Tinnitus SoundSupport i samband med utprovningen. Du kan själv ändra volym och typ av ljud via appen som du laddar ner. Några kommentarer kring Tinnitus SoundSupport:

“Bra funktion som lindrar tinnitusbesvär”

“Har börjat testa detta och många patienter upplever stor hjälp”

  • Osynliga hörapparater (IIC – Invisible in the Canal)

hörapparater_oticon

Traditionellt har företag som Starkey och i viss mån Phonak varit stora på de riktigt små hörapparaterna IIC vilka byggs efter avgjutningar av dina hörselgångar. De byggs så att de placeras långt in i hörselgången. De är populära främst på grund av att de är så diskreta men även för att ljudet blir bra eftersom avståndet till trumhinnan är så kort.

  • Hörselappen HearingFitness

Denna fungerar ihop med Opn-apparater och är en ny ansats för Oticon. Man har länge arbetat med hur hjärnan reagerar när man har nedsatt hörsel vid förstärkning av ljud. Detta koncept kallas för BrainHearing. Med hörselappen HearingFitness går man ett steg längre och nu kan man börja registrera data i dina hörapparater. Man mäter till exempel användning per dag, vilka ljudmiljöer du rör dig i men också hur du använder dina hjälpmedel. Dessa data kan sedan analyseras och användas för att hjälpa dig att höra bättre.

  • Sammanfattning

Oticon har ett stort antal mycket bra hörapparater ute på marknaden. Man har kommit långt i utvecklingen av appar och forskningen kring hur vi hör med hjärnan är väldigt spännande. Företaget kommer under kommande år med en rad nya lanseringar och koncept inom hörselområdet. Speciellt intressant är Oticon Opn och de appar som utvecklas kring denna produkt eftersom det möjliggör ett samspel i utprovningen mellan dig och din audionom.