Inlägget gjort

Öronproppar silikon

öronproppar_silikon

En väldigt vanlig produkt hos oss är öronproppar silikon. Olika öronproppar utrustas med filter för att dämpa ljud. Vad gäller kommunikation så försöker man välja filter med en jämn dämpning över hela frekvensregistret. Det gör att taluppfattbarheten ökar och att det blir lättare att tala med andra. Det material man väljer i själva hylsan är ofta silikon. Skälet till det är att att man kan tillverka bekväma öronproppar samt att materialet anpassar dig efter dina hörselgångar. Detta utan att vara obekväma eller skaver i hörselgångarna. Öronproppar silikon är ett bra samlingsbegrepp för en stor mängd hörselskydd från olika tillverkare.

Tittar man lite närmare på silikon så kan man säga att det strukturellt är ett mellanting mellan organiska och oorganiska polymerer. Silikon är ett bra material för öronproppar eftersom det är värmebeständigt, har en hög smörjeffekt och är vattenavstötande. Vidare leder inte silikon elektricitet och är ganska tåligt mot kemisk påverkan. Själva materialet har också en tätande effekt vilket ljudmässigt gör att det “håller tätt” mot oönskat buller.

Öronproppar silikon kan tillverkas för en rad olika ändamål och sammanhang. Exempel är sömn, musik, industri och användning när man sitter i kontorslandskap. Man kan tillverka individuella öronproppar som passar dina öron exakt. Här utgår man för avgjutningar av dina öron som görs av en legitimerad audionom. Dessa avgjutningar scannas sedan och därefter tillverkas hörselskydden. Här kan man sedan välja olika dämpningsfilter som passar. De olika filtren kan bytas om du exempelvis vill ha mer eller mindre dämpning av ljud. Numera vill man också säkerställa passformen vid leverans. Det finns olika instrument för att säkerställa att öronpropparna passar och att silikonet sluter tätt. Detta görs av det företag som levererar dina valda produkter.

öronproppar_silikon_eartech

En bra öronpropp i silikon som även är formgjuten är Eartech DM. Dessa har utbytbara dämpningsfilter och fungerar i väldigt många olika sammanhang. Exempel är på arbete och när man är på konsert. Eartech DM har ett filter som ger en jämn dämpning och man hör tal mycket bra. Vi har väldigt många nöjda kunder som varje dag skyddar sin hörsel med Eartech DM.

öronpropp_i_silikon_eartech

Det finns också flera öronproppar i silikon som inte kräver avtryck av öronen. Dessa är tillverkade för att passa alla och många gånger har de formen av en “julgran”. Ett undantag är Earasers som av många kallas HiFi öronproppar. Dessa är ett bra val om man vill ha bra ljud och ändå skydda hörseln. De är väldigt bekväma och de öronproppar som är mest bekväma utan att man behöver göra avgjutningar. En öronpropp i silikon för sömn som är bra är också All-Fit Hörselskydd Sleep. De är öronproppar silikon som är lämpliga för sömn och vila.

På Eartech har vi ett brett sortiment av öronproppar silikon. Vi har både formgjutna produkter och öronproppar som inte kräver formgjutningar. Tveka inte att kontakta oss för mer information om vilken öronpropp som passar dig bäst!

 

Inlägget gjort

Tjuter i öronen

tjut_öronen

När det tjuter i öronen brukar man kalla detta för tinnitus eller öronsus. Detta är ljud som bara du kan höra. De är störande och beskrivs ibland som surrande, susande, visslande eller pipande. Vissa upplever att det tjuter i öronen hela tiden medan andra har problem ibland. Undersökningar visar att ungefär 15% av befolkningen i Sverige lider av detta i olika grad. Vissa har mer problem än andra men gemensamt brukar vara att det är väldigt frustrerande för den som drabbats.

När det tjuter i öronen och man har öronsus så kan ibland ljuden ha olika karaktär och variera över tiden. Ofta ökar en persons tinnitus om man exponeras för stress. Studerar man hur en persons tinnitus har uppkommit så kan man få vissa indikationer om hur ljudet låter. Vissa hävdar att vid bullerskador och presbyacusis (åldersnedsättning) så är det vanligare med ett bredbandigt brusljud. Har man ensidig tinnitus utan förklarbar orsak (exempelvis exponering för höga ljud som gevärsskott) bör man utreda detta. Har man tinnitus och samtidigt en hörsel som varierar med samtidig yrsel kan det handla om Ménières sjukdom. I dessa fall bör man försöka få en remiss till en öronläkare för en fördjupad utredning.

Förekomsten av tinnitus eller öronsus ökar i yngre åldrar idag. Många gånger beror detta på att man lyssnar på musik med för hög volym med hörlurar. Lyssnar man länge på musik med lurar så belastar man sin hörsel mer och risken för hörselskador och att det börjar tjuta i öronen ökar. Tänk på att lyssna med försiktighet och inte med för hög volym. Det är också bra att under perioder på dagen ha ljudvila så dina öron får vila sig. Tänk också på att använda hörselskydd eller öronproppar om du vistas i miljöer med höga ljudnivåer. Det kan vara på barer, klubbar eller konserter. Många vittnar om att det tjuter i öronen efter besök på spelningar. Skydda alltid dina öron vid exponering för höga ljud!

tjuter_i_öronen

På Eartech har vi lång vana av att arbeta med prevention och rehabilitering av tinnitus och tjut i öronen. Att hindra att hörselskador uppstår kan man göra med olika öronproppar. Om det redan tjuter i öronen bör man kolla vad det beror på. Här gör man en hörselundersökning med audiometri hos oss. Utifrån denna undersökning får audionomen ett underlag och det är lättare att avgöra vilken fortsatt behandling som rekommenderas. Tveka inte att kontakta oss för kostnadsfri rådgivning vid öronsusningar och om det tjuter i öronen!

Inlägget gjort

Batterier hörapparat 312

batterier_hörapparat_312

Vad gäller hörapparatsbatterier är storlek 312 den vanligaste. Orsaken till att batterier hörapparat 312 är den mest använda storleken är att hörapparater med extern hörtelefon (RITE-apparater) blivit dominerande på marknaden. Dessa drivs ofta av hörapparatsbatterier storlek 312. Dessa känns igen av att de har färgkoden brun.

hörapparatsbatterier_312

Batterier hörapparat 312 har en bredd på 7,9 mm och en höjd på 3,6 mm. De har en spänning på 1,45 volt och har en kapacitet på 180 mAh. För att skilja olika batterier till hörapparater från varandra så använder man olika färgkoder. Detta markeras på batteriet genom att klistermärket, som man tar av när batteriet skall användas, har olika färger. För batterier hörapparat 312 är färgkoden brun. Tänk på att inte ta bort klisterlappen innan du tänkt använda dina batterier. När du tänkt använda dem: ta bort klisterlappen och vänta någon minus innan du sätter i batteriet i din hörapparat.

När man väljer batterier till sina hörapparater är kvaliteten viktig. Något som ofta missas är att man vill ha en tillverkare vars batterier är exakt lika stora varje gång. Man talar här om toleranser vilket betecknar storleken hos en avvikelse eller variation från ett givet värde. Vad gäller batterier storlek 312 så innebär detta att man vill välja en tillverkare som alltid håller sig till måtten 7,9 mm (bredd) och 3,6 mm (höjd). Detta hos alla tillverkade batterier. Skälet är att hörapparater idag är så små och om exempelvis batteriet är för stort kan elektroniken i hörapparaten skadas.

312_hörapparatsbatterier

På Eartech arbetar vi sedan ett par år med Rayovac som leverantör. Våra erfarenheter är att dessa batterier håller den högsta kvaliteten på marknaden. Vår ambition är att hålla låga priser och erbjuda snabba leveranser på olika typer av batterier till hörapparater. Däribland batterier hörapparat 312. Vi levererar olika batteribeställningar varje vardag och då har du dem i brevlådan dagen efter. Du kan köpa en förpackning eller 10 förpackningar. De bästa priserna får man om fler batterier beställs. Om du inte vill beställa på internet kan du alltid ringa oss på 020-121226 så skickar vi dina batterier hörapparat 312.

Inlägget gjort

Köpa hörapparater

Att köpa hörapparater på internet börjar bli vanligare även i Sverige. Detta är en trend i framförallt USA där priserna är väldigt mycket högre och ofta finns ingen offentlig finansiering. I Sverige är reglerna annorlunda och många kan få hjälp med hörapparater inom det landsting där du bor. Eftersom det börjar bli vanligare att köpa hörapparater online har ASHA (American Speech-Language-Hearing Association) satt samman några punkter man bör tänka på. Nedan följer en kort sammanfattning av dessa.

Har du svårt att höra eller vet med dig att du har nedsatt hörsel är ett bra tips att ta kontakt med en legitimerad audionom. På många hörselmottagningar i Sverige visar man olika typer av hörapparater och man kan få inspiration och idéer. Innan du köper en hörapparat bör man tänka på några saker:

 • En hörapparat förstärker inte bara ljud utan är en medicinteknisk produkt. Som andra medicintekniska produkter finns det saker att tänka på när man ställer in och använder dem.
 • Det är viktigt att förstå varför du hör dåligt. Vad beror det på? Man vill innan man testar en hörapparat förstå och också utesluta andra sjukdomar/orsaker till nedsatt hörsel. Detta hjälper audionomen dig med. Man måste förstå problemet innan man väljer en lösning.
 • Se till att välja hjälpmedel som passar dig och din situation. Något som passar din partner, kamrat eller granne kanske inte passar dig.
 • Något som audionomen hjälper dig med är att ställa in dina hörapparater. För detta krävs programvara från tillverkaren och vana vid att hantera dessa program. Genom att audionomen har 3-årig universitetsutbildning inom hörsel kan han eller hon hjälpa dig med detta.
 • Om din hörsel skulle försämras eller förändras så kan dina hörapparater programmeras om av din audionom. Det är vanligt att man efter ett tag vill ändra olika funktioner eller koppla hörapparaten till ny elektronik i din vardag.
 • Att börja använda hörapparater är inte som att börja använda glasögon. Det tar tid att vänja sig och det är en process att komma igång med dina hörselhjälpmedel. Din audionom hjälper dig i denna process och man arbetar i team för att hjälpa dig att höra bättre.

 

köpa_hörapparater

Träffa en legitimerad audionom eller läkare

Som diskuterats ovan är det viktigt att kartlägga vad dina hörselproblem beror på. Denna analys bör göras innan man diskuterar vilken lösning som är lämplig. Detta kan du få hjälp med på en hörselmottagning (av en legitimerad audionom) eller hos din husläkare eller vårdcentral. Ser din audionom eller läkare att du behöver annan hjälp kan man remittera dig vidare. Det finns omfattande standarder kring hur exempelvis ett test av hörseln skall gå till. Det finns ett stort antal olika online hörseltest på internet men de har sina begränsningar. Återigen: säkerställ att du får rätt behandling för just dina hörselproblem. Genom att vända dig till legitimerad vårdpersonal kan detta åstadkommas.

På Eartech Hörselkliniker arbetar legitimerade audionomer med lång erfarenhet av att prova ut hörapparater. Våra mottagningar är auktoriserade av Stockholms Läns Landsting. Du får oberoende information kring hörapparater och det gäller oavsett om du funderar på att köpa hörapparater eller om man skall prova hörselhjälpmedel från landstinget. Vi har också möjlighet att remittera dig till öronläkare om behov finns.

Inlägget gjort

Öronproppar barn

öronproppar_barn

Vi får många frågor kring öronproppar barn. Vanliga frågor är ofta kring användning på festivaler, koncentration i skolan, hjälp när man reser eller vad som är lämpligt när ens barn behöver skydda sina öron när man badar. Det finns idag många bra produkter inom gruppen öronproppar barn. Alla våra öronproppar för barn är CE-certifierade och testade i enlighet med EN352-2.

Precis på samma sätt som vuxna behöver barn skydda sina öron när man är på festival eller konsert. Det gäller också om man är på idrottsevenemang eller i andra sammanhang där det är höga ljudnivåer. Man kan använda hörselkåpor men det finns idag också bra öronproppar för barn. En bra produkt om man vistas i miljöer där det är höga ljudnivåer men man vill också kunna höra samtidigt är Pluggerz Music Kids, SNR 22 dB. Dessa har inbyggda dämpningsfilter och ger en jämn och bra dämpning över hela frekvensregistret. Dessa dämpar 22 dB så de passar bra i sammanhang där ljudet är högt över en längre tid.

öronpropp_ungdomar

Pluggerz Music Kids, SNR 22 dB är också en bra öronpropp att använda i skolan. Den skyddar mot buller samtidigt som tal släpps igenom. Man hör vad läraren säger men de stänger också ute bakgrundsbuller som stör koncentrationen. De passar barn mellan 4 och 14 år och är tillverkade i ett mjukt silikonmaterial för maximal komfort.

hörselskydd_barn_resa

Ett annat område där öronproppar för barn är efterfrågade är under flygningar. Det kan vara obekvämt för barnet när det slår lock för öronen under start och landning. Därför har holländska Comfoor tagit fram ett hörselskydd för detta ändamål. Dessa heter Pluggerz Kids Travel, SNR 27 dB och tryckutjämnar via ett inbyggt filter. De skyddar också mot buller i kabinen som även det kan vara jobbigt för barn. De dämpar 27 decibel och ger ett mycket bra skydd mot höga och besvärliga ljud.

simproppar_barn

Ett annat vanligt problem för barn är att man får inflammationer i hörselgången (extern otit) när man badar eller simmar. Här vill man hålla torrt i öronen när man vistas i vatten. Det är viktigt att de håller tätt och är bekväma. Även här har Comfoor tagit fram bra produkter. Dessa heter Pluggerz Kids Swim och finns både i en blå och i en rosa variant. När man använder Pluggerz Kids Swim kan man undvika att vatten kommer in i öronen och att inflammationer och eksem uppstår.

Kontakta oss gärna för mer information om vilka öronproppar som skulle vara lämpliga för ditt barn. Det finns idag ett antal bra produkter i gruppen öronproppar barn. Vet man hur de är tänkta att användas och i vilka situationer barnens öron behöver skyddas kan bra lösningar identifieras. Se till att skydda ditt barns hörsel redan vid tidig ålder!

Inlägget gjort

Hörselföreläsning på SPF Seniorerna Idun

hörselföreläsning_SPF_danderyd

Idag var vi inbjudna att tala om hörsel hos SPF Seniorerna Idun i Danderyd. Föreningen bildades 1976 och föreläsningen hölls i vackra lokaler på Kevinge värdshus. Temat på föreläsningen var: Hörselhjälpmedel – Igår, idag och imorgon.

Man har kunnat förstärka ljud länge och målet är att kunna förstärka tal samtidigt som man dämpar störande omgivningsljud. Ett av de största problemen med hörselrehabilitering är att många väntar väldigt länge med att söka hjälp. Framöver kommer den tekniska utvecklingen göra det möjligt att tidigt testa hörseln för att avgöra om man har hjälp av att få ljud förstärkta. Man kommer också testa olika lösningar, inte minst genom olika appar, för att prova hur det är att höra bättre. 

SPF-danderyd-hörsel

Hörselföreläsning på SPF Seniorerna Idun i Danderyd var väldigt välbesökt och många bra och spännande diskussioner. Att förebygga hörselskador genom att skydda sin hörsel kom vi fram till är väldigt viktigt för kommande generationer. Många unga lyssnar idag på för hög musik för länge under dagen. Det gäller inte minst användningen av hörlurar. Att begränsa exponeringen för ljud gör att man bättre skyddar sin hörsel.

Vi blir äldre och även aktivare som äldre. Att kunna höra bättre och även att kunna använda sig av den senaste tekniken med smartphones, läsplattor, TV och datorer är viktigt. Bland åhörarna var många Apple användare och många frågor var kring kopplingar till telefoner och annan teknik. Design är en viktig faktor vid utvecklingen av nya hjälpmedel men det är också viktigt att man klarar att hantera sina hörapparater.

Tittar man framåt så ser vi framför oss en utveckling där användarna blir mer delaktiga i sin rehabilitering och i sina hjälpmedel. Att enkelt kunna ändra volym, program och att själv (ihop med sin audionom) kunna testa olika funktioner som exempelvis olika ljud för att lindra sin tinnitus är spännande. Att dessutom kunna slippa vissa enklare besök för justering och service via möjligheten för audionomen att göra inställningar på distans är väldigt positivt.

Många åhörare konstaterade också att, eftersom så många hör dåligt i Sverige, audionom är ett framtidsyrke att tipsa sina barnbarn om 🙂

hörselföreläsning_SPF_danderyd

På föreläsningen serverades kaffe och smörgåsar. Mycket trevlig eftermiddag i Danderyd och ett stort tack till arrangörerna!

Inlägget gjort

När hörapparaten inte hjälper

När_hörapparaten_inte_hjalper

I en avhandling från Örebro universitet studerar audionomen Åsa Skagerstrand, på audiologiska mottagningen på Universitetssjukhuset Örebro, vilka ljud som påverkar användningen av hörapparater negativt. Med andra ord: vilka ljud är jobbiga att lyssna på om man samtidigt har hörapparat?

Störande och jobbiga ljud är situationer när det är mycket prat samtidigt, porslinsskrammel, vattenkranar och prassel från papper. Dessa ljud kan orsaka att en individ inte använder sina hjälpmedel. Detta var också utgångspunkten för avhandlingen. Att studera vilka enskilda ljud som påverkar personer som samtidigt använder hörselhjälpmedel negativt.

I studien har man valt att inkludera personer med lätt till måttlig hörselnedsättning. Man har även med en grupp personer som är normalhörande. De som hade sämre hörsel hade nytta av sina hörapparater. De underlättar hörande men det finns också situationer där det kan vara jobbigt att använda sina hjälpmedel. Detta är något som man mer bör studera framöver menar Skagerstrand.

En intressant slutsats är också att framöver undersöka personers funktionsförmåga. Här bör kan tala mindre om funktionsnedsättning och mer om vilken förmåga man har att fungera trots sin nedsatta hörsel. Man bör inte lägga all energi och förhoppningar på att din hörapparat kommer att lösa alla problem. Det är viktigare att ta kontroll över livssituationen och genom att arbeta med en personcentrerad vård sätta patienten i centrum.

Man kan också arbeta mer med att eliminera onödiga och störande ljud i vardagen. Exempelvis bör kanske inte alltid TV och radio stå på om de stör. Att vara proaktiv med sin ljudmiljö ökar också förståelsen över sin hörselskada och sin livssituation. Man kan också implementera olika strategier, som att befinna sig nära den men talar med, för att öka förståelsen av vad som sägs. Genom att aktivt informera sin omgivning om sina hörselproblem kan man öka förståelsen och även möjligheten att kommunicera bättre.

Ett annat problem är också att personer har orealistiska förväntningar. Trots att situationen med hjälpmedel blir bättre var förväntningarna innan för höga. Man kommer en bit med hjälpmedel men det blir sällan helt perfekt…Väldigt spännande forskning och det faktum att man bör titta mycket mer på hela en individs situation är något som vi på Eartech håller med om. Att tidigt sätta förväntningarna och att ett hjälpmedel är just ett hjälpmedel är viktigt i starten på en hörselrehabilitering.

 

Inlägget gjort

Vaxpropp i örat sus

vaxpropp_i_örat_sus

Ämnet för denna text är: vaxpropp i örat sus. Detta eftersom många frågar om just vaxproppar och vilka symptom man kan få av dessa. När du får en vaxpropp så ger den upphov till sämre hörsel. Den kan också ge upphov till sus, lock för örat och kan i vissa fall göra ont. Man kan också få yrsel av vax i örat. Många gånger uppstår problemen efter att du badat eller duschat genom att vaxet sväller av vatten.

Det är normalt att ha vax i öronen. Körtlar i huden bildar öronvax som ett skydd och för att forsla bort skräp och andra oönskade partiklar. Man beräknar att 2-6% av befolkningen får problem med vaxproppar och det beror på stor produktion eller att vaxet inte alltid transporteras bort snabbt nog. När vaxet ligger kvar i hörselgången kan det i vissa fall orsaka susningar i örat.

Märker du att det börjar susa i örat och du misstänker vaxpropp bör du söka hjälp. Du kan enkelt ta bort en vaxpropp hos din husläkare eller vårdcentral. Vissa hörselmottagningar, som Eartech, har möjlighet att ta bort vax antingen genom att audionomerna gått en viss kurs eller samarbetar med öron-näsa-halsläkare (ÖNH). I riktigt svåra fall brukar ÖNH-läkare konsulteras som har speciell utrustning för att ta bort hårda proppar i öronen.

Det är inte alltid fallet att du märker att du fått en vaxpropp. Ofta upptäcker man det när man tittar en patient i örat på en hörselmottagning. Patienten kan ha upplevt nedsatt hörsel och när man kollar hörselgången ser man att den är blockerad av vax. Barn upplever inte alltid att man fått nedsatt hörsel utan det kan vara en poäng att titta efter detta när ni är på BVC eller hos doktorn. Detta också om barnet klagat på sus i örat.

Sammanfattning vaxpropp i örat sus: det är inget farligt utan något som enkelt går att åtgärda. Du kan också preventivt använda droppar av olivolja för att förhindra uppbyggnad av vax. Märker du att det susar i örat så bör du söka hjälp hos din doktor eller hos en hörselmottagning alternativt ÖNH-mottagning.

Inlägget gjort

Tinnitus behandling

tinnitus_behandling_eartech

I detta inlägg kommer vi att fokusera på tinnitus behandling. Om du upplever ett ljud utan att en extern yttre ljudkälla finns närvarande brukar man säga att det handlar om tinnitus. Att ha tinnitus eller öronsus kan vara mycket besvärande och tröttande för den som drabbas. Det finns idag ingen lösning av typen: “testa detta det fungerar för alla”…Istället finns ett par behandlingar som i olika undersökningar och i vår praktik visat sig fungera bättre. Vi kommer här att skriva lite om detta.

Man beräknar att upp till 15% av befolkningen i Sverige lider av någon form av tinnitus och man brukar uppskatta att 1-2% av en befolkning lider av svårare besvär. Om du har tinnitus och redan lärt dig leva med detta är det ofta inget problem för dig. Behandlingen handlar mycket om det. Att lära sig leva med problematiken och att skaffa sig verktyg för att åstadkomma en hantering av din tinnitus varje dag.

tinnitus_behandling_kbt

Orsakerna till att man får tinnitus varierar. Man kan få susningar i öronen efter bullerexponering, på grund av spänningar i käken, spänningar i nacke, ärftliga faktorer eller vara kopplad till en hörselnedsättning. En persons öronsus kan också vara kopplat till stress, oro och ångest. Olika faktorer kan dessutom samverka. Detta gör att ofta är ett multidisciplinärt arbetssätt en väg framåt. Om en person har en hörselnedsättning och en stark oro kan det vara bra att en audionom (för hörselnedsättningen) och en psykolog (för oron) arbetar fram en rehabiliteringsplan för individen.

Genom att orsaken till att du får tinnitus varierar finns är det också olika typer av behandlingar. De vi kommer att diskutera närmare är de vi upplevt fungerat bra vilka är:

 1. Psykologkontakt
 2. Tekniska hjälpmedel
 3. Ljudterapi

Du kan läsa mer om andra behandlingsmetoder här.

 1. Psykologkontakt. Vi har valt att använda detta begrepp eftersom många patienter har stor nytta av individuella samtal, gruppsamtal, Kognitiv Beteende Terapi (KBT), Acceptance and Commitment Treatment (ACT) eller webbaserad självhjälpsbehandling. Alla har det gemensamt att en psykolog planerar ett program för att du över tid lättare skall kunna hantera symptomen av din tinnitus och dina öronsusningar. Man arbetar ofta med en kombination av strategier. Exempel är: hantera negativa tankar, tips för bättre sömn, avslappningsövningar, mindfulness, koncentrationsövningar och förståelse kring hur dina öronsus påverkar dig och din hälsa. Syftet är att bättre dina tankar kring din tinnitus och skapa en verktygslåda för att bygga upp ditt “mentala immunförsvar” vilket gör dig bättre rustad att hantera jobbiga dagar.tinnitus_behandling_hörapparater
 2. Tekniska hjälpmedel. Detta är ett samlingsbegrepp som inkluderar hörapparater, TRT-maskers och formgjutna hörselskydd. Många individer som lider av tinnitus har också en hörselnedsättning. Genom att behandla den nedsatta hörseln med hörapparater upplever många minskad nivå på öronsus och ringningar i öronen. Något vi har observerat här är också att man behöver anstränga sig mindre för att höra vilket minskar spänningarna i hals- och huvudregionen vilket är positivt. Alla stora tillverkare av hörselhjälpmedel har idag olika funktioner/program för att hantera tinnitus. Det innebär att man inte behöver speciella TRT-maskers utan kan använda hörapparater istället. Ett annat bra tekniskt hjälpmedel är formgjutna hörselskydd som skyddar dina öron mot buller. Det är att bra investering om du har problem med ringningar i öronen.
 3. Ljudterapi innebär att man använder någon typ av extern ljudsignal för att maskera just den ton som orsakar din tinnitus. Man kan anpassa dina hörapparater på så vis att något eller några program dedikeras för ljudterapi. Här kan man exempelvis ha vitt brus i ett program, ljudet från en porlande bäck i ett annat eller ett eget specialljud i ett tredje. Syftet är att skapa program som gör att du kan vila dig lite från tinnitusljudet. Många som använder hörapparat upplever det positivt att maskera ljud. Ta gärna upp detta med din audionom att du är intresserad av program för ljudterapi.

Sammanfattning av tinnitus behandling: det är högst individuellt vad som fungerar för dig eftersom orsakerna till att man får tinnitus varierar. Bra metoder som har stöd vetenskapligt och har fungerat för många av våra patienter är psykologkontakt, tekniska hjälpmedel och ljudterapi.

 

Inlägget gjort

Swedish Game Fair 2018

swedish_game_fair_2018

Årets största vildmarksmässa är Swedish Game Fair 2018. Denna mässa hålls vartannat år på Tullgarns slott i Södermanland. Till mässan kommer jägare, fiskare och friluftsintresserade från hela Sverige. Mässan är utomhus och arrangörerna beräknar att 30% fler besökare kommer än 2016. Inför mässan jobbar man mycket med sociala medier och självklart är Eartech Hörselkliniker med på mässans Youtube-kanal!

gjutna_oronproppar_tullgarn

Vi har varit med på denna mässa sedan 2002. Det är alltid roligt att träffa jägare och diskutera ett av våra absoluta favoritämnen: jakt och hörsel. På Swedish Game Fair 2018 kommer vi att ha audionomer på plats i vår monter och kunna göra avgjutningar för de formgjutna hörselskydden Soundscope pro-tect iHunt. I vår monter kommer vi även ha olika erbjudanden och överraskningar.

öronproppar_jakt-soundscope

Soundscope pro-tect iHunt är ett formgjutet hörselskydd som vunnit ett flertal olika tester av hörselskydd för jakt. Dessa hörselskydd förstärker svaga ljud och skyddar mot smällar. Du har bibehållen riktningshörsel och kan använda glasögon och hatt utan risk för läckage. Med halsslingan som du kopplar till din jaktradio hör du dessutom radion trådlöst i örat.

basta_oronpropparna_jakt

Många jägare som köpt dessa öronproppar genom åren vittnar om att detta har varit en utomordentligt bra investering. Dels därför att jakten blir roligare för att man hör bättre och hör jaktradion trådlöst i öronen, dels därför att man har kunnat minska riskerna för (ytterligare) hörselskador. Många jägare har dålig hörsel. Problemet är inte att hörselskydd inte fungerar utan att de inte alltid används. Med Soundscope får du ett hörselskydd som du använder hela dagen och du skjuter aldrig med dina öron oskyddade. 

Ett besök på Swedish Game Fair 2018 är inte bara för jakt- och fiskeintresserade utan är en väldigt trevlig utflykt för hela familjen. Tullgarns slott ligger vackert utanför Trosa i Södermanland. Från Stockholm City tar det cirka 1 timme med bil. Du kör E4 söderut mot Nyköping. Sväng vid avfarten mot Tullgarn och följ skyltarna mot Tullgarns slott. Det pågår olika evenemang och det brukar finnas gott om aktiviteter även för barn.

Välkommen till Eartech på Swedish Game Fair 2018!

Inlägget gjort

Diskreta hörapparater

diskret_hörapparat_eartech

Många som hör sämre och behöver hjälp med att förstärka tal och ljud är intresserade av diskreta hörapparater. Idag är design och utseende en väldigt viktig faktor i utvecklingen av nya hörselhjälpmedel. De stora tillverkarna är väl medvetna om att många önskar diskreta hjälpmedel. Man kan här göra en liknelse med glasögon och linser. Vissa väljer glasögon och andra väljer hellre linser. På Eartech har vi lång erfarenhet av utprovning av diskreta hörapparater och vi har länge arbetat med alla stora tillverkare som exempelvis Oticon, Phonak, Widex, GN Resound, Signia, Siemens och Starkey.

Bland de diskreta hörapparaterna så finns det två huvudkategorier. Dessa är:

 1. RIC-apparater
 2. IIC-apparater

Nedan följer en beskrivning av dessa två huvudkategorier och exempel på de mest diskreta produkterna på marknaden idag.

 1. RIC-apparater (Receiver in the Canal)

diskreta_hörapparater

Med RIC-apparater menas att man har en extern hörtelefon. Genom denna konstruktion kan hörapparaten byggas mindre och dessutom får man ett bra ljud genom att hörtelefonen ligger så nära trumhinnan. Dessutom kan man genom så kallade domer, som är en tunn silikonhylsa, få en väldigt bra ventilation och dina hjälpmedel blir väldigt bekväma. Andra namn på dessa apparater är RITE-apparater eller helt enkelt hörapparater med en extern hörtelefon. Nedan följer några exempel på diskreta hörapparater av RIC-modell.

diskreta_hörapparater_Oticon_Opn

Oticon Opn mini-RITE. Opn är en familj av produkter som bland annat har väldigt bra Bluetooth och trådlösa möjligheter. Med andra ord kan du enkelt koppla dina hörapparater till din smartphone och även via en app styra olika funktioner. Oticon Opn har vunnit en rad designpriser som Red Dot Award, CES Innovation Awards och Edison Gold Award.

diskreta_hörapparater_phonak

Phonak Audeo. Phonak är en av världens största tillverkare och namnet Audeo är ett samlingsnamn för deras RIC-apparater. Företaget har en mängd RIC-apparater på marknaden med olika funktioner. Exempelvis har man nyligen lanserat Audeo B-Direct som är en hörapparat som enkelt kan kopplas till alla mobiltelefoner, både iOS och Android, på marknaden. Man kan även få Audeo med laddningsbara batterier.

hörapparater_diskreta_widex

Widex Unique Passion 440. Detta är Widex minsta RIC-apparat i Unique serien. Här får man plats med en rad tekniska lösningar som att dina Widex automatiskt ställer in sig beroende på i vilken ljudmiljö du befinner dig i. Den har också avancerade funktioner för att eliminera vindbrus för dig som lever ett aktivt liv.

gnresound-diskreta-hörapparater

GN Resound LiNX 3D RIE. Även plattformen LiNX 3D från GN Resound kommer med en rad modeller med extern hörtelefon. Dessa är optimerade för trådlös koppling framförallt till olika Apple produkter som iPhone och iPad. Möjligheter finns även till att anpassa och omprogrammera dina hörapparater på distans. Detta sker genom att du laddar ner en app och så kan din audionom göra inställningar via en funktion i molnet. Genom att du, via appen på din telefon, kopplar upp mot molnet så laddas inställningarna ner.

snygg_hörapparat_signia_siemens

Signia NX Pure 10. Detta är den minsta hörapparaten med extern hörtelefon från Signia. Man har en rad olika funktioner som laddningsbara batterier, appar som möjliggör att själva styra olika funktioner och anpassning på distans. Ibland förekommer även Siemens hörapparater som varumärke eftersom man har samma ägare (Sivantos). Även Siemens har flera mini-RIC i sitt sortiment som sitter väldigt bra på örat och är nära nog osynliga.

hörapparat_liten

 

Starkey Muse Micro-RIC. Amerikanska Starkey har även dom en liten RIC-apparat på sin Muse plattform. Dessa finns med olika appar, laddningsbara batterier och bra system för att hantera återkoppling (när dina hörhjälpmedel tjuter).

 

 1. IIC-apparater (Invisible In the Canal)

 

osynliga_hörapparater

 

Den andra huvudkategorin vad gäller diskreta hörapparater är IIC-apparater som också ibland kallas för djupkanalapparater. Ibland ser man även begreppet CIC vilket egentligen är en något större version av en IIC. Ordet CIC är en förkortning av Completely In the Canal.

Djupkanalapparater byggs efter en avgjutning av din hörselgång. Dessa avgjutningar görs av en audionom och utifrån dessa kan man via 3D-skrivare tillverka hörapparater som passar dina öron exakt. Även här är avståndet till örats trumhinna väldigt kort vilket gör att ljudet blir väldigt bra och tydligt. Genom konstruktionen så ställs emellertid krav på att hörselgången är tillräckligt stor och att du praktiskt kan hantera dessa hjälpmedel. Detta därför att de sitter långt inne i hörselgången och detta är något man tränar på under utprovningen av dina IIC-apparater. Nedan följer några exempel på djupkanalapparater.

 

minsta_hörapparaterna_oticon

 

Oticon. Olika IIC-apparater finns tillgängliga att beställa med olika funktioner. Ett exempel är Alta2 PRO IIC. Många väljer ett svart platta (det är den del som är längst ut mot ytterörat) eftersom den faller in i “skuggan” i hörselgången och syns inte alls.

mini_hörapparater_phonak

Phonak Virto B-Titanium. Detta är Phonaks minsta i-örat hörapparat och tillverkas i medicinsk titan. Genom att man använder titan kan man bygga ett supertunt skal och på så vis hålla nere storleken. Den är även väldigt tålig och är skyddad mot vatten.

osynlig_hörapparat_starkey

Starkey SoundLens. Var först ute på marknaden med dessa produkter genom sin starka position i USA. Man har ett stort antal produkter på marknaden och stor vana att tillverka djupkanalapparater. Den mest avancerade idag är SoundLens Synergy IQ som gör det möjligt att strömma musik från mobiltelefon och TV. SoundLens Synergy IQ kan även fås med program som underlättar för dig som lider av tinnitus eller öronsus.

Sammanfattningsvis finns det idag ett stort utbud av diskreta hörapparater. Många som kommer till våra hörselmottagningar och ser vad som finns blir väldigt positivt överraskade. Man kan idag välja vilken typ av hjälpmedel du vill ha och som just du trivs med. Detta gäller även utseende och design vilket är mycket glädjande.

Inlägget gjort

Hörselkåpor barn

Vad gäller hörselkåpor barn – Vilka rekommenderar ni och vilka är bäst på marknaden? Att skydda barns hörsel i situationer när det är höga ljudnivåer är väldigt viktigt. Speciellt gäller detta på festivaler, konserter, spelningar, idrottsevenemang men det kan också vara i situationer när man behöver koncentrera sig lite mer som i skolan.

När det är många barn på ett ställe tenderar ljudnivåerna att öka. Även stressen hos barnen (och vuxna) ökar när det blir mer bullrigt och man behöver höja rösten för att höras. Detta skapar en negativ spiral och är något man bör adressera i miljöer som exempelvis förskola och skola. Den stora risken ligger många gånger i den långtidsexponering man utsätts för när man vistas i dessa miljöer i långa perioder under dagen och under en längre tid. Är ljuden för höga och man vistas länge i den aktuella ljudmiljön ökar risken för hörselskador.

Det samma gäller ljudnivåer på konserter, festivaler, bio och olika matcher inom idrott. Här bör man skydda hörseln på sina barn. Att hitta ett hörselskydd som passar barns öron är något man måste ta hänsyn till och att dessa verkligen används. Det är viktigt att de inte är för stora eftersom risken för läckage ökar. De måste också vara bekväma för annars finns det risk för att man tar av dem.

hörselkåpor_barn

På Eartech Hörselkliniker är vi specialiserade på att minska risken för hörselskador för barn och vuxna. Det finns ett antal öronproppar som har lite mindre storlekar som kan vara bra om man har lite mindre öron. Det finns också formgivna varianter men tänk på att barns öron och hörselgångar växer. Det bästa valet är emellertid Peltor Kids som är en hörselkåpa som är anpassad för barn. De är lätta, väger bara 140 gram, är CE-märkta och passar barn upp till 7 års ålder. Vad gäller hörselkåpor barn så är Peltor Kids vår rekommendation och är ett säkert och bra hörselskydd.