Inlägget gjort

Åldersnedsättning

åldersnedsättning

Hur är det att leva med en åldersnedsättning? En av våra patienter på vår mottagning på Lidingö kom för en tid sedan med en dikt som Alf Henriksson skrivit. Den hänger nu på mottagningens vägg på Herserudsvägen 5. Alf Henriksson, 1905-1995, var en svensk författare, poet, översättare och tidningsman. Dikten heter ”Hördikappad” och lyder så här:

”När man blir äldre så hör man illa. Då borde världen bli lugn och stilla? Nä, världen är bräddad av väsen och stör. Det är bara varandra vi inte hör”. 

När vi blir äldre börjar vi höra sämre. Började fundera lite kring denna dikt och relatera den till de åldersnedsättningar vi behandlar dagligen. Borde världen bli lugn och stilla om vi hör sämre? Nej, förmodligen inte eftersom jag tror man känner en frustration över att inte höra andra på det sätt man är van vid och speciellt problematiskt blir det eftersom ”världen är bräddad av väsen och stör”. Ett väldigt vanligt problem är just att man har svårt att höra och särskilja röster i en värld som är alldeles för bullrig och full med oväsen.

Försökte läsa på om Alf Henriksson hade hörapparater men hittade ingenting om det. Däremot hittade jag några andra väldigt tänkvärda dikter han skrivit som är väl så aktuella idag.

Dikten ”Prognos” om svårigheterna att som ung veta vad man skall göra och att planera in framtid.

”Att planera sin framtid är inte lätt fast lagret av data är stort. Men det ordnar sig säkert på något sätt för det har det alltid gjort”.

Om ”Tidernas framfart” från 1988

”Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så.”

Såg på Wikipedia att hans verk karaktäriserades av en överväldigande glädje inför kunskap och vetande. Han påbörjade vid 80 års ålder ett eget uppslagsverk, A-Ö En uppslagsbok, som var ett eget uppslagsverk på nästan 1800 sidor. Alf Henriksson verkar ha levt ett väldigt spännande liv. Hoppas han fick hjälp med sin åldersnedsättning och att han fick höra på ålderns höst.