Inlägget gjort

Ljudombudsmannen arbetar för en bättre ljudmiljö

eartech_buller_prevention

På Eartech arbetar vi mycket med prevention och rehabilitering av hörselproblem på individnivå. På olika arbetsplatser provar vi ut hörselskydd och mäter hörseln på medarbetare. Behöver man hjälpmedel, hörapparater och andra produkter för exempelvis tinnitus kan man besöka våra mottagningar. Vi försöker också ge olika tips och råd för att kunna leva livet fullt ut och även hur man kan arbeta för en bättre generell ljudmiljö på en arbetsplats.

I dessa sammanhang har vi kommit i kontakt med ljudombudsmannen, Lars Bergh, som är ute och föreläser om ett bättre ljudmiljö i speciellt offentliga miljöer i Sverige. Att väldigt många lider av buller och höga ljud på arbetet vet vi som jobbar i hörselvården. Idag ser vi en helt annan problematik med speciellt ljudöverkänslighet och tinnitus hos unga personer som arbetar inom områden som vård, skola, omsorg, barer och restauranger. Dessa individer, ofta kvinnor, är inte i behov av hörapparater men är väldigt ljudtrötta och ljudöverkänsliga. Fråga exempelvis en pedagog i förskolan: “Vill du att det skall vara tyst när du kommer hem efter jobbet?” får du häpnadsväckande många som svarar JA! på denna fråga.

inget_buller

Vad kan göras för att förbättra denna situation? Vi på Eartech tror på generella och individuella lösningar. Med generella lösningar menas bättre akustik, lägre ljudnivåer och mindre buller på arbetet och offentliga platser som exempelvis restauranger och caféer. Med individuella lösningar menas stöd och hjälp till dom som redan har problem. Det ena utesluter inte det andra utan tvärtom kompletterar dessa lösningar varandra. Vi försöker också uppmuntra det goda exemplet och projektet Matro är ett sådant. Här lyfter man fram de restauranger som har en bra ljudmiljö och det ger kunder vägledning när man skall välja ställe att äta på. Är man ett sällskap så skall alla tycka att det trevligt på den restaurang som väljs. Att en dålig ljudmiljö kan förstöra hela middagen är det många som vittnar om. Ljudombudsmannen kan också göra bullermätningar och ge råd kring hur man förbättrar akustik och hur man arbetar strukturerat för en bättre ljudmiljö. Mycket bra!

Läs mer om ljudombudsmannen på ljudombudsmannen.se

Projektet Matro med olika restaurangtips, inklusive kartor på den ort du önskar, hittar du på matro.se