En hörselnedsättning kan påverka en persons livskvalitet på många olika sätt. Det kan leda till svårigheter att delta i sociala aktiviteter, svårigheter att kommunicera med andra och svårigheter att prestera i skolan och på jobbet. Hörselnedsättning kan också leda till isolering och depression. Det kan också leda till exempelvis demens senare i livet.
Det finns många saker som en person med hörselnedsättning kan göra för att förbättra sin situation. Det viktigaste är att söka hjälp så tidigt som möjligt. Första steget är att boka tid för ett hörseltest hos en legitimerad audionom. Det finns många olika typer av hjälpmedel som kan hjälpa till att förbättra hörseln. Några exempel är hörapparater, cochleaimplantat och samtalsförstärkare. Man kan också få hjälp med kommunikationsstrategier och vid behov även olika typer av teckenspråk.
Det är också viktigt att anpassa omgivningen för att göra det lättare att höra. Det kan innebära att byta ut lysrör till LED-lampor eller att lägga ut mjuka mattor på ett hårt golv. Vidare kan akustiken förbättras genom att få upp exempelvis gardiner och tyg på väggarna.
Personer med hörselnedsättning bör också prata med sin audionom eller hörselinstruktör om vilka metoder och lösningar som kan hjälpa till i just ditt fall. Vad påverkar din hörsel och om det finns några alternativ att förbättra just din situation? Det finns idag också möjligheter till hjälp via regionen, kommunen, arbetsgivare, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
Det är också viktigt att delta i sociala aktiviteter och att hålla kontakten med vänner och familj. Deltagande i en hörselgrupp kan också vara ett bra stöd. Det är bra att inkludera sin omgivning och ta stöd av familj/vänner. Var öppen med dina hörselproblem!
Det är viktigt att komma ihåg att hörselnedsättning inte är något som måste accepteras som en del av livet som det inte går att göra något åt. Det finns många saker som kan göras för att förbättra din situation och öka din livskvalitet.