I en undersökning från Johns Hopkins i USA har man studerat kopplingen mellan demens och hörselskador. Undersökningen bestod av 2413 deltagare med medelsvår och svår hörselnedsättning. Resultaten var att bland personerna med hörselnedsättning så hade 61% fler symptom på demens jämfört med de normalhörande i undersökningen. Glädjande var emellertid att man också hade en tydligt positiv effekt av hörapparater. Bland de hörselskadade med hörapparater i undersökningen så var det 32% minskad förekomst av demens jämfört med hörselskadade utan hörapparater. Hörapparater har effekt och minskar risken för demens senare i livet.
Det finns forskning som tyder på att att använda hörapparater kan minska risken för att utveckla demens eftersom det hjälper till att hålla hjärnan aktiv och minskar isolering. När personer med hörselnedsättning inte får tillgång till ljud och samtal, kan det leda till minskad kognitiv aktivitet och isolering, vilket kan öka risken för demens. Genom att använda hörapparater får individer tillgång till ljud och samtal igen, vilket kan hjälpa till att hålla hjärnan aktiv och öka samhörighet och interaktion med familj/vänner.
Märker du att hörseln börjar bli sämre är ett bra första steg att genomföra ett hörseltest. Det är ett viktigt steg för att identifiera eventuella hörselproblem tidigt och minska risken för demens. När hörselnedsättning identifieras tidigt kan det behandlas med hörapparater eller andra åtgärder.
Om du eller någon anhörig har en hörselnedsättning – vänta inte med att söka hjälp!