Publicerad den Lämna en kommentar

SVT gör reportage hos Eartech på Dalens sjukhus

lyssna-sakert-horlurar

Enligt världshälsoorganisationen WHO är 1,1 miljarder unga människor i åldern 12-35 år i riskzonen för att få hörselskador. En viktig faktor är att många unga lyssnar mycket och länge på musik med hörlurar på. 

För att undersöka detta lite närmare så besökte Sveriges Television (SVT) oss på Dalens sjukhus den 16/2. Vår audionom Zebastian genomförde hörseltest, förklarade vad man bör tänka på när man lyssnar på musik, vikten av ljudvila och att vara rädd om sin hörsel. Väldigt trevligt och bra möte med intressanta frågor och nya perspektiv. Här hittar du reportagen om hur volymen på telefonen kan skada din hörsel och tips för att inte få hörselskador. Lite bakgrund till musik och hörselskador nedan. 

Var försiktig med din hörsel när du lyssnar länge med hörlurar

Din hörsel kan skadas när du lyssnar länge med hörlurar på eftersom hörlurar kan utsätta dina öron för höga ljudnivåer under en längre tid. Om ljudnivåerna är tillräckligt höga och exponeringen är tillräckligt lång så kan detta orsaka hörselskador.

Hörselskador orsakas vanligtvis av skadliga ljudnivåer. Man mäter ljudnivån i decibel (dB). Ju högre ljudnivån innebär att desto kortare tid kan du lyssna. Ljudnivån bör ligga på maximalt 85 dB och helst lägre. Med många hörlurar kan du spela betydligt högre än så. Tänk på att vila dina öron och att inte spela för högt.

Några praktiska tips för en säker lyssning. 

  • Lyssna inte för högt och för länge. Spela inte på för hög volym. Spela inte musik över 85 dB. Testa genom att hålla hörlurarna framför dig i ett tyst rum. Hör du musiken spelar du för högt. 
  • Använd funktioner i telefonen och appar för att kontrollera ljudnivån. Moderna telefoner har funktioner som ger dig larm och varningar om du har för hög ljudnivå. Använd dessa!
  • Ljudvila och lyssna inte för länge. En bra regel är att om du lyssnar 50 minuter så bör du vila 10 minuter. Spela inte för länge och ta av dig hörlurarna med jämna mellanrum. 
  • Kontrollera passformen. Det är viktigt att dina hörlurar inte “läcker” eftersom du då ökar volymen för att kompensera för det buller du också hör. Passar dina hörlurar bra så kan du hålla nere volymen. Hörlurar med bullerreducering kan också hjälpa till med detta.  

Varje persons hörsel är individuell. Det är svårt att sätta upp regler för ett helt säkert lyssnande eftersom vissa personers öron är känsligare än andras. Vilket kategori tillhör du?  Det vet man tyvärr inte förrän skadan redan är skedd och man har tinnitus, nedsatt hörsel eller ljudöverkänslighet

Så: lyssna så säkert du bara kan och var uppmärksam på symtom. Sök hjälp om du börjar märka att du hör sämre eller att det börjar pipa eller susa i öronen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *