Publicerad

Om att arbeta som audionom i Corona-tider och hur pandemin påskyndat den tekniska utvecklingen

Carina Bellås Eartech Hörselkliniker

Coronapandemin har skyndat på den tekniska utvecklingen och gjort att vi kan arbeta på flera sätt för att hjälpa personer med nedsatt hörsel.

Coronapandemin har verkligen satt en på hårda prov och fått en att tänka och bete sig annorlunda mot tidigare. Som global medlem, som EU-medlem, som svensk, som stockholmare och gotlänning, som audionom och verksam inom hörselvården och som privatperson.

Man har fått lära sig lyssna på myndigheter och följa rekommendationer och regler på hur man ska bete sig i det sociala rummet, i arbetslivet och till och med hemma innanför egna väggar. Med oro har man följt nyhetssändningar, med oro har man känt efter om man är helt frisk eller känner jag kanske lite stickningar i halsen? Med oro har man gjort vad man kan för att skydda sina nära och kära. Trots att man saknat och längtat efter mor och mormor på ön ute i Östersjön har man fått nöja sig med kontakten via FaceTime. Med oro har man frågat hur läget är och är det något man kan göra?

På samma sätt har många anhöriga hört av sig till oss på hörselmottagningen angående sina anhöriga som inte får eller inte kan eller inte klarar att ta sig till mottagningen nu med risk för Coronasmittan. Nu när det känns som viktigast att kunna höra bra. Kunna höra vad som sägs på nyheterna, kunna höra de rekommendationer som myndigheterna ger, kunna höra när det långsamt vänder och man äntligen kan få lite positiva nyheter. Nu när TV och radio är det enda sällskapen för många och när telefonsamtal är det enda som finns för socialt umgänge och man kanske skulle behöva ringa 1177 för att ställa frågor och få information. Nu när det är som viktigast att höra kan man inte ta sig till hörselmottagningarna för att få hjälp om man behöver.

Carina Bellås Audionom på Hembesök
Carina förklarar hur man kan höja ljudet med teckenspråk under munskydd och visir

Jag känner mig lyckligt lottad och priviligierad som arbetar som audionom på en hörselmottagning som snabbt kunnat ställa om arbetssätt så vi kunnat hjälpa många trots Coronapandemin. Vi har snabbt fått lära oss hur vi på distans kan prova ut hörapparater och sedan kunnat göra uppföljningar och justera inställningarna om det behövts. På så sätt har vi kunnat hjälpa många utan att man behövt komma till mottagningen. Vid distansutprovningar så är det av naturliga skäl svårt att öva hantering och visa rent handgripligen hur man rengör sina hörapparater, byter filter och så vidare. Därför har vi också börjat göra hembesök. Ett väldigt lugnt och trevligt sätt att mötas på. Då har vi tagit med oss otoskop, audiometer och dator för att kunna göra allt du kan göra på en hörselmottagning. Visst känns det ovant att klä upp sig i full skyddsutrustning med både förkläde, handskar, munskydd och ansiktsvisir men det är en vanesak. På hembesöken har vi direkt kunnat hjälpa till med att installera TV-hjälpmedel och eventuella telefonhjälpmedel också och testat så allt fungerat som det ska och sett till att man kan hantera sina hjälpmedel. Vi har verkligen fått se vilken enormt stor nytta det gjort för många.

Carina Bellås. Audionom. Utprovning av hörapparater hemma
Carina förbereder hörapparater utomhus inför besök på ett äldreboende

Låt oss hoppas att denna pandemi snart är över och att vi hittar botemedel och vaccin, men fram till dess får vi vara beredda på alternativa, innovativa lösningar, och hjälpas åt så gott vi kan. Ta hand om er och varandra.

/Leg. Audionom Carina Bellås. Eartech Dalens Sjukhus Hörselklinik