Publicerad

Bästa öronpropparna för sömn (Uppdaterad april 2019)

bästa_öronpropparna_för-sömn

En fråga man ofta får på hörselkliniker är: Bästa öronpropparna för sömn – Vilka är det? Det finns idag ett antal bra produkter som vi rekommenderar. Hur vanligt är då detta problem det vill säga att varför behöver man öronproppar när man skall sova?

Man beräknar att flera hundratusen svenskar lever med partners som snarkar väldigt mycket. I vissa fall kan ljudnivån på snarkningarna uppgå till 70-80 decibel vilket innebär ljud som motsvarar höga trafikljud. Detta kan innebära problem i relationer och i en undersökning från tidningen Vi i Villa för några år sedan, 4000 svarande, uppgav 8% att man sov i skilda sovrum och bland dessa sa 70% att det berodde på partnerns snarkande.

Den som snarkar löper en ökad hälsorisk i form av hjärt-/kärlsjukdomar och man bör utesluta sömnapné om problemen är omfattande och långvariga. Man vet också att partnern i relationerna kan löpa risk för hörselskador, känna sig trött, uppleva huvudvärk och att inte känna sig utsövd. Att ta dessa problem på allvar och även agera på dem är väldigt viktigt.

Väldigt många sover idag med öronproppar. Det kan vara att man störs av trafikbuller, en snarkande partner eller helt enkelt bara vill att det skall vara tyst när man sover.

Ibland får man frågan: jag vill att det skall bli helt tyst när jag sover. Det går inte utan det hörselskydden gör är att ljuden dämpas upp till 30 dB. Man vill även av säkerhetsskäl (brandlarm mm) kunna höra ljud om ett nödläge skulle uppstå.

På Eartech har vi ett antal formgjutna öronproppar som är utomordentliga att sova i. Ett exempel är Eartech Sleep. Detta formgjuts efter dina öron för att passa exakt och vara så bekväma som möjligt när du sover. Du kan självklart sova på sidan utan att det skaver och dämpningen på dessa är väldigt hög. Det har också senaste åren lanserats ett antal hörselproppar för sömn som inte kräver avgjutningar av öronen. Ett exempel är All-Fit Sleep som finns att köpa i vår webbshop. All-Fit Sleep är tillverkad i ett väldigt mjukt silikonmaterial för maximal bekvämlighet och det dämpar 27 dB vilket är bra för en sovpropp. Bästa öronpropparna för sömn hittar du hos oss på Eartech!