horapparat-tidig-start

Börja använda hörapparat

Börja använda hörapparat

När man börjar använda hörapparater kan det ta lite tid att vänja sig med att höra olika ljud igen. När du väl börjar höra dessa ljud kan hjärnan ibland behöva tid att anpassa sig till att höra ljuden klart igen.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1256 Recensioner

Ofta kommer hörselnedsättningen gradvis över tid och det kan gå flera år innan man söker hjälp hos en audionom. Det finns ljud som du inte hört eller som du inte hört klart på flera år. Prassel av tidningar, skrammel av porslin eller varför inte den där knarrande brädan hemma?

horapparater-problem-i-borjan

För att underlätta anpassningen har vi sammanställt några tips för dig som skall börja använda hörapparat.

  1. Ge dig själv tid. Att börja med hörapparater är inte som att börja med glasögon. Med glasögon ser man bättre direkt. Den effekten får man inte alltid med hörapparater. Här behöver man tid för att anpassa hörselcentrum i hjärnan till att höra de ljud man tidigare inte hört. Vissa personer behöver dagar, veckor och ibland månader på sig. Ge inte upp om det inte fungerar perfekt direkt!
  2. Börja enkelt. Sitt själv hemma i en tyst miljö och börja höra ljud i din omgivning. Vissa ljud kommer kanske verka lite konstiga men det är naturligt. Klockor som tickar? Fläkten i datorn? Även dessa ljud kommer att förstärkas så var beredd på det. Börja med att använda dina nya hörapparater några timmar per dag. Ta av dem om det blir för jobbigt men försök att använda dem lite längre under nästa dag.
  3. Läs högt och lyssna på din egen röst. När man hör sämre är det inte ovanligt att man höjer rösten. Träna på att lyssna på din egen röst genom att läsa högt och uttala ord. Det hjälper dig också att avgöra vilket tonläge du bör ligga på och hur högt du bör tala med andra.
  4. Ta hjälp av familj och vänner. Dina nära och kära bör inkluderas i utprovningen av dina hörapparater. Att börja använda hörapparat innebär också att exempelvis din partner kommer behöva anpassa röstläge och kommunikationsstrategier för att underlätta hörande. Ha också en kontinuerlig dialog med din omgivning och ta hjälp och stöd av dem i denna process.
  5. För dagbok. Skriv gärna ner hur det går och hur det fungerar. Fungerar det bättre denna vecka om man jämför med tidigare vecka? Hur upplever din omgivning att du hör? Hur ofta får du fråga om numera? Det ger också väldigt bra information till din audionom när du besöker din hörselmottagning nästa gång.
  6. Ha realistiska mål. En hörapparat är ett hjälpmedel. Ett hjälpmedel hjälper dig men den hörselnedsättning du har är permanent. Att få det att fungera bättre än tidigare är en stor vinst och det förbättrar både din hälsa och livskvalitet. Se till att fira dessa framgångar!

Ha tålamod. Det kanske viktigaste tipset. Det tar tid men det är värt det på sikt.

Några saker att tänka på inför själva utprovningen av hörapparat

Innan själva utprovningen av hörapparater bör man tänka på följande:

  1. Att diskutera sina hörselproblem och tidigare erfarenheter med hörapparater med en audionom. Diskutera också med nära och kära om hur dom ser på att du skall börja använda hörselhjälpmedel.
  2. Att få en audiometrisk undersökning för att fastställa graden av hörselnedsättning och vilken typ av hörapparat som passar bäst. På Eartech Hörselkliniker gör vi alltid en hörselundersökning innan utprovningen.
  3. Att fundera över vad man förväntar sig av hörapparaten och vilka aktiviteter man ska använda den för.
  4. Kolla alltid att det finns någon garanti eller provperiod för hörapparaten och om det finns möjlighet att byta till en annan modell om den inte passar. Hos oss på Eartech Hörselkliniker får du alltid detta.
  5. Att ta reda på vilken typ av underhåll och service som krävs för hörapparaten och vad det kostar.

Funderar du på att skaffa hörapparater?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.