Publicerad

Diskreta hörapparater

diskret_hörapparat_eartech

Många som hör sämre och behöver hjälp med att förstärka tal och ljud är intresserade av diskreta hörapparater. Idag är design och utseende en väldigt viktig faktor i utvecklingen av nya hörselhjälpmedel. De stora tillverkarna är väl medvetna om att många önskar diskreta hjälpmedel. Man kan här göra en liknelse med glasögon och linser. Vissa väljer glasögon och andra väljer hellre linser. På Eartech har vi lång erfarenhet av utprovning av diskreta hörapparater och vi har länge arbetat med alla stora tillverkare som exempelvis Oticon, Phonak, Widex, GN Resound, Signia, Siemens och Starkey.

Bland de diskreta hörapparaterna så finns det två huvudkategorier. Dessa är:

  1. RIC-apparater
  2. IIC-apparater

Nedan följer en beskrivning av dessa två huvudkategorier och exempel på de mest diskreta produkterna på marknaden idag.

  1. RIC-apparater (Receiver in the Canal)

diskreta_hörapparater

Med RIC-apparater menas att man har en extern hörtelefon. Genom denna konstruktion kan hörapparaten byggas mindre och dessutom får man ett bra ljud genom att hörtelefonen ligger så nära trumhinnan. Dessutom kan man genom så kallade domer, som är en tunn silikonhylsa, få en väldigt bra ventilation och dina hjälpmedel blir väldigt bekväma. Andra namn på dessa apparater är RITE-apparater eller helt enkelt hörapparater med en extern hörtelefon. Nedan följer några exempel på diskreta hörapparater av RIC-modell.

diskreta_hörapparater_Oticon_Opn

Oticon Opn mini-RITE. Opn är en familj av produkter som bland annat har väldigt bra Bluetooth och trådlösa möjligheter. Med andra ord kan du enkelt koppla dina hörapparater till din smartphone och även via en app styra olika funktioner. Oticon Opn har vunnit en rad designpriser som Red Dot Award, CES Innovation Awards och Edison Gold Award.

diskreta_hörapparater_phonak

Phonak Audeo. Phonak är en av världens största tillverkare och namnet Audeo är ett samlingsnamn för deras RIC-apparater. Företaget har en mängd RIC-apparater på marknaden med olika funktioner. Exempelvis har man nyligen lanserat Audeo B-Direct som är en hörapparat som enkelt kan kopplas till alla mobiltelefoner, både iOS och Android, på marknaden. Man kan även få Audeo med laddningsbara batterier.

hörapparater_diskreta_widex

Widex Unique Passion 440. Detta är Widex minsta RIC-apparat i Unique serien. Här får man plats med en rad tekniska lösningar som att dina Widex automatiskt ställer in sig beroende på i vilken ljudmiljö du befinner dig i. Den har också avancerade funktioner för att eliminera vindbrus för dig som lever ett aktivt liv.

gnresound-diskreta-hörapparater

GN Resound LiNX 3D RIE. Även plattformen LiNX 3D från GN Resound kommer med en rad modeller med extern hörtelefon. Dessa är optimerade för trådlös koppling framförallt till olika Apple produkter som iPhone och iPad. Möjligheter finns även till att anpassa och omprogrammera dina hörapparater på distans. Detta sker genom att du laddar ner en app och så kan din audionom göra inställningar via en funktion i molnet. Genom att du, via appen på din telefon, kopplar upp mot molnet så laddas inställningarna ner.

snygg_hörapparat_signia_siemens

Signia NX Pure 10. Detta är den minsta hörapparaten med extern hörtelefon från Signia. Man har en rad olika funktioner som laddningsbara batterier, appar som möjliggör att själva styra olika funktioner och anpassning på distans. Ibland förekommer även Siemens hörapparater som varumärke eftersom man har samma ägare (Sivantos). Även Siemens har flera mini-RIC i sitt sortiment som sitter väldigt bra på örat och är nära nog osynliga.

hörapparat_liten

 

Starkey Muse Micro-RIC. Amerikanska Starkey har även dom en liten RIC-apparat på sin Muse plattform. Dessa finns med olika appar, laddningsbara batterier och bra system för att hantera återkoppling (när dina hörhjälpmedel tjuter).

 

  1. IIC-apparater (Invisible In the Canal)

 

osynliga_hörapparater

 

Den andra huvudkategorin vad gäller diskreta hörapparater är IIC-apparater som också ibland kallas för djupkanalapparater. Ibland ser man även begreppet CIC vilket egentligen är en något större version av en IIC. Ordet CIC är en förkortning av Completely In the Canal.

Djupkanalapparater byggs efter en avgjutning av din hörselgång. Dessa avgjutningar görs av en audionom och utifrån dessa kan man via 3D-skrivare tillverka hörapparater som passar dina öron exakt. Även här är avståndet till örats trumhinna väldigt kort vilket gör att ljudet blir väldigt bra och tydligt. Genom konstruktionen så ställs emellertid krav på att hörselgången är tillräckligt stor och att du praktiskt kan hantera dessa hjälpmedel. Detta därför att de sitter långt inne i hörselgången och detta är något man tränar på under utprovningen av dina IIC-apparater. Nedan följer några exempel på djupkanalapparater.

 

minsta_hörapparaterna_oticon

 

Oticon. Olika IIC-apparater finns tillgängliga att beställa med olika funktioner. Ett exempel är Alta2 PRO IIC. Många väljer ett svart platta (det är den del som är längst ut mot ytterörat) eftersom den faller in i “skuggan” i hörselgången och syns inte alls.

mini_hörapparater_phonak

Phonak Virto B-Titanium. Detta är Phonaks minsta i-örat hörapparat och tillverkas i medicinsk titan. Genom att man använder titan kan man bygga ett supertunt skal och på så vis hålla nere storleken. Den är även väldigt tålig och är skyddad mot vatten.

osynlig_hörapparat_starkey

Starkey SoundLens. Var först ute på marknaden med dessa produkter genom sin starka position i USA. Man har ett stort antal produkter på marknaden och stor vana att tillverka djupkanalapparater. Den mest avancerade idag är SoundLens Synergy IQ som gör det möjligt att strömma musik från mobiltelefon och TV. SoundLens Synergy IQ kan även fås med program som underlättar för dig som lider av tinnitus eller öronsus.

Sammanfattningsvis finns det idag ett stort utbud av diskreta hörapparater. Många som kommer till våra hörselmottagningar och ser vad som finns blir väldigt positivt överraskade. Man kan idag välja vilken typ av hjälpmedel du vill ha och som just du trivs med. Detta gäller även utseende och design vilket är mycket glädjande.