Publicerad

Hörapparater bäst i test (uppdaterad maj 2020)

laddningsbara_hörapparater

Temat för detta inlägg är: hörapparater bäst i test, vilka är bäst på marknaden idag? Till att börja med är det värt att nämna att det finns 6 stycken större tillverkare av hörapparater i världen. Dessa är Phonak (Schweiz), Oticon (Danmark), GN Resound (Danmark), Signia (Tyskland/Sverige), Widex (Danmark) och Starkey (USA). Dessa tillverkare har dessutom en mängd olika varumärken men tillverkarna ovan är de ledande i världen. Vi kommer att fokusera på dessa tillverkares toppmodeller för att ge en slutsats kring rubriken – Hörapparater bäst i test

Vilka är de stora trenderna på hörapparatmarknaden? På den stora mässan EUHA i Tyskland presenteras varje höst den senaste hörseltekniken och olika leverantörer visar upp vilken riktning man går med sina produkter kommande år. Danska Oticon satsar väldigt mycket på sin serie Opn och Opn S där nya produkter lanseras kontinuerligt. Tillbehör som ConnectClip gör det möjligt att få Opn hörapparaterna att fungera som ett trådlöst headset och ConnectClip kan också fungera som en extern mikrofon. Phonak använder sitt nya chip, Sword, vilket gör deras hörapparater möjliga att koppla mot alla smartphones (även Android). Man lanserar konceptet MFA (Made for All) vilket innebär koppling till både Android och iPhone. Dessa används i framförallt Marvel plattformen som idag har en rad olika hörapparater. Signia satsar i sin nya serie, Styletto, på telecare samt ny teknik för att bättre hantera ljudet av sin egen röst när man pratar. I november 2019 lanserades även nya plattformen Xperience som har ett par bra laddbara hörapparater. Detta är ett område man satsar hårt på i kommande lanseringar. GN Resound som var först i världen med “made for iPhone” hörapparater är nu framme på sin fjärde generation med denna funktionalitet. Denna kallas Resound LiNX Quattro och nu har man lanserat ytterligare appar och även power-hörapparater som kan kopplas till din smartphone (modellen kallas Enzo). Även GN Resound storsatsar på e-hälsa och telecare inom hörapparatutprovning. Under hösten 2019 kommer LiNX Quattro att vara kompatibel med vissa mobiltelefoner med Android (version 10) och LiNX Quattro kan även fås som allt-i-örat hörapparater. I maj 2020 lanserade GN Resound Resound Assist Live vilket möjliggör hörseltester och hörapparatutprovningar på distans. Widex har ett brett sortiment av hörapparater med laddningsbara batterier genom ett omfattande samarbete med ZPower som tillverkar dessa. Widex är tidiga inom området hörselnedsättning och tinnitus och har även ett antal appar för detta. I mars 2020 lanserades plattformen Moment vilken även den har bra möjligheter till online vård. Även Starkey har nya hörapparater, Livio och Livio AI, som kan kopplas till din smartphone och dessa även i väldigt små format.

Starkey har även lanserat sina första hörapparater med artificiell intelligens (AI). Dessa började säljas i Europa i början av 2019. Livio AI blev utsedd till en av 2019 års 100 bästa innovationer av tidskriften Time Magazine. Phonak lanserade under september 2019 Marvel med inbyggda FM-mottagare. Med denna funktion slipper man separata FM-mottagare utan dessa är nu mjukvarubaserade och inbyggda i Marvel-hörapparater. Med Marvel kan du också koppla dina hörapparater till mobiltelefoner med både iOS (iPhone) och Android (Google) operativsystem. Phonak menar också att man får förbättrad taluppfattning i bullrig miljö och att användare behöver anstränga sig mindre för att höra i situationer med mycket bakgrundsljud. Phonak beräknar att under maj 2020 så kommer deras nya system för fjärranpassningar vara tillgängligt i Sverige. Hörapparater som bygger på Marvel är laddningsbara

Amerikanska Consumeraffairs.com menar att ett antal basfrågor bör ställas inledningsvis: hur passar hörapparaterna och vilka varianter (former) finns den aktuella serien i, hur fungerar brusreduceringen, funktion på eliminering av återkoppling, hur väl förstärker hörapparaterna tal, möjligheter att programmera hörapparaten och slutligen: har hörapparaterna innovativ teknologi? Detta är bra utgångspunkter eftersom det är kring dessa områden riktigt bra hörapparater utmärker sig. De bästa hjälpmedlen har egenskaper som gör att de fungerar väldigt bra i stökiga miljöer och när omgivningen inte är perfekt. Det är här agnarna sållas från vetet.

bäst i test hörapparat

En spännande sida som frågar olika användare som sina erfarenheter är hearingtracker.com. Här finns recensioner och tester av exempelvis Widex Evoke Fusion 2, Oticon Opn, Oticon Opn S, Signia Styletto Connect, GN Resound Linx Quattro, Phonak Audéo Marvel, Phonak Virto B, Starkey Halo 2 och Starkey Livio. Det är onekligen spännande läsning kring tester och recensioner av olika produkter. Rent allmänt är det höga betyg för dessa hörapparater och brukarna är nöjda överlag. Alla hörapparattillverkare satsar hårt på design och kompatibilitet med mobiltelefoner, “made for iphone” mm, för att underlätta för brukarna att få hjälpmedlen att fungera i vardagen. RITE-apparater, högtalaren i hörselgången via mikroslang, är standard idag. Man kan baserat på utvärderingarna här säga att det egentligen inte finns någon “hörapparater bäst i test” utan olika kunder värdesätter olika funktioner olika mycket. Vissa vill ha extremt små hörapparater i hörselgången där framförallt Starkey är duktiga medan andra behöver starkare hörapparater där GN Resound och Phonak har många bra produkter. Phonak är mycket duktiga på alla typer av FM-system vilket tilltalar dessa kunder. Andra märken som Oticon är starka bland personer som provar hörapparater för första gången medan Widex har avslappningsprogram inkluderade som är väldigt populära bland patienter som har problem med tinnitus/öronsus.

Mao: person A’s hörapparater bäst i test skiljer sig från person B’s hörapparater bäst i test. För att hitta din favorit bland det omfattande floran av hörapparater på marknaden bör du konsultera en audionom på en hörselklinik för tips och råd samt ta dig tid att prova ett par olika modeller på marknaden om du har behov av detta.