Publicerad

Hörapparater i Solna

horapparater_solna

I vårsolen hos PRO Bergshamra-Ulriksdal föreläste vi på Eartech Hörselkliniker 27/3 om hörsel i allmänhet och hur det fungerar att prova hörapparater i Solna i synnerhet. Mycket trevlig tillställning med många frågor och funderingar kring hur utvecklingen av hörapparater varit genom åren och trender på marknaden 2019.

Utvecklingen av hörapparater: Hörselhjälpmedel Igår, Idag och Imorgon

I Sverige beräknas ungefär 1,5 miljoner människor höra dåligt och runt 15% av befolkningen lider av tinnitus. Många väntar länge med att söka hjälp. Skälen till att människor väntar varierar. En del uppfattar att besvären inte är på den nivån att man faktiskt behöver hjälp. Andra har negativa (ofta förutfattade) meningar om hur hörapparater fungerar (och även inte fungerar…).

Välbesökt föreläsning hos PRO Bergshamra-Ulrikdsdal

Under föreläsningen diskuterade vi hur utvecklingen av hörapparater sett ut och hur det fungerar att skaffa hörapparater idag. Hur gör man exempelvis om man vill ha hörapparater i Solna? På föreläsningen gick vi igenom reglerna för att få hörapparat inom Stockholms läns landsting och systemen som reglerar detta. En viktig slutsats är att man kan välja hörselmottagning och även byta mottagning om man så önskar. Viktigt är att hitta en audionom och en klinik som man trivs med. Utprovningen av hörapparater och hörselhjälpmedel är ett samspel mellan audionomen och dig som patient.

Hörselnedsättning i de höga frekvenserna gör det svårare att höra fåglar

Ett audiogram är basen för att avgöra om man hör dåligt och vanligt är att man har en hörselnedsättning i det högre frekvensregistret. Detta kan göra det svårare att höra fåglar och syrsor. Lämpligt nog var det en fågelbur i föreläsningssalen. Ibland kan det vara problem att höra bland annat fåglar men vanligt är också att man hör dåligt när många talar samtidigt.

Hörselföreläsning hos PRO Bergshamra-Ulriksdal

Tack så mycket för en trevlig eftermiddag och många bra diskussioner om hörsel, hörapparater och hur man får hörapparater i Solna. Hjärtligt tack till PRO Bergshamra-Ulriksdal för att ni anordnade detta!