Inlägget gjort

Kan hörapparater vara snygga? (uppdaterad november 2018)

design_horapparater

I en rätt humoristisk artikel i New York Times frågar sig skribenten Jennifer Finney Boylan: Glasögon är coola, varför är inte hörapparater det? Kan hörapparater vara snygga?

Artikeln pekar på att många amerikaner är i behov av hörselhjälpmedel. Man beräknar att 1 av 4 amerikaner mellan 20-69 hör dåligt och att 4,5 miljoner i 50-års åldern hör sämre. Varför söker inte fler hjälp?

Kan det vara så att man inte gillar utseendet på hörapparater? Här pekar hon på att människor är snabba på att söka hjälp för en synnedsättning genom att glasögon är så tillgängliga och även designade vilket gör att det finns något för alla.

Vi som arbetat inom hörselvården några år tycker dock att det skett väldigt mycket de senaste åren. Idag finns det djupkanalhörapparater som är som kontaktlinser för öronen. De syns inte alls. Det finns också en stor flora av öppna anpassningar med externa hörtelefoner vilka är bekväma och anpassade för de så vanligt förekommande diskantnedsättningarna många patienter har. Vanliga symptom på diskantnedsättningar är att det kan vara svårt att höra när många talar samtidigt eller när man är på restaurang. Dessa kan då ställas in så de förstärker i de högre frekvenser vilket gjort att fler människor har nytta av hörapparater än tidigare. Dessutom har vi sett en tillväxt senaste tiden på olika applikationer mm vilket gör att din iPhone, iPad, Android telefon e t c kan anpassas för att förstärka ljud. Effekten blir att fler personer kommer att komma i kontakt med ljudförstärkning tidigare vilket är positivt. Att i det läget gå vidare till att testa ”riktiga” hörapparater är kortare eftersom man då vet vilka fördelarna är med att få olika ljud och frekvenser förstärkta.

Flera företag börjar experimentera med former och olika design på sina hörapparater. Ett bra exempel på detta är Styletto från Signia. Även nya produkter som LiNX Quattro från GN Resound finns tillgängliga i olika modeller och i olika former. Att design idag är ett viktigt konkurrensmedel är ett faktum och något många användare efterfrågat länge. Det finns idag varianter som passar de allra flesta smaker och önskemål.

 

design_horapparater

Vi ser väldigt positivt på denna utveckling och är övertygade om att vi går mot en framtid där hörapparater, precis som glasögon, kommer bli coola och också möjliga att anpassa efter en viss individs preferenser. Passa på och boka tid för ett kostnadsfritt hörseltest och se vilka olika alternativ som finns för att du skall kunna höra bättre.