Med i-örat hörapparater (AIÖ) menas att man bygger in elektroniken i ett för patienten tillverkat formgjutet skal. Det finns några olika modeller av i-örat apparater. Man brukar skilja på Concha-apparater, kanalapparater, CIC-apparater och djupkanalapparater.
Allt-i-örat hörapparater kan byggas i olika former och placeras alltså i örat. Därav namnet i-örat eller allt-i-örat.
När man skall prova ut i-örat hörapparater behöver din audionom göra avgjutningar av dina öron. Genom att elektroniken sitter nära trumhinnan så blir kvaliteten på ljudet bra. Vissa upplever dock att i-örat apparater kan kännas instängda (ocklusionseffekten) och att det kan bli varmt i örat speciellt vid ansträngning. Man kan dock idag bygga relativt breda ventilationskanaler utan att det blir återkoppling eller rundgång. Viktigt är att använda vaxfilter för att hindra att öronvax tränger in i hörapparaterna. Skötsel och rengöring är därför väldigt viktigt för denna typ av hörselapparater.
Concha-apparater
Med Concha-apparater menas att man tillverkar hörapparaten på sådant sätt att hela ytterörat fylls ut. Detta gör att man kan få plats med exempelvis telespole, programväljare eller volymkontroll om man önskar det. Genom att dessa apparater tillverkas individuellt för varje person kan man komma med ganska mycket önskemål om design och funktioner. Man kan ofta exempelvis välja en plast som väldigt mycket liknar den hudton man har. Dessa hjälpmedel kan fås med kraftig förstärkning och kan provas ut även till grava hörselnedsättningar. Väljer man att inte bygga en ventilationskanal, och anpassar inställningar och komponenter, använder vissa tillverkare som Starkey och Siemens denna konstruktion för att bygga aktiva individuella hörselskydd som Soundscope (Starkey) och SecureEar (Siemens). Vanliga batterityp för dessa hjälpmedel är storlek 13 (orange).
Kanalapparater
Det finns lite olika namn även för kanalapparater. Ett vanligt är ITC (In The Canal). Dessa är lite mindre än concha-apparaterna och fyller inte ut ytterörat på samma sätt. Här får man plats med färre komponenter så oftast får man inte plats med T-spole eller volymkontroll. Även här vill man maximera ventilationskanalen utan att rundgång eller återkoppling uppstår. Detta för att minska känslan av ocklusion och att man vill minska fukten i örats hörselgång. Vanlig batterityp för dessa hörselapparater är storlek 312 (brun). På bilden nedan ser ni ett par laddbara kanalapparater.
Completely In the Canal (CIC)
Dessa är ännu mindre och sitter helt inne i hörselgången. Här är avtrycken väldigt viktiga eftersom CIC-apparater helt inne i hörselgången. Det största argumentet för dessa hjälpmedel är att de är så diskreta och är dolda. Det finns ett rykte om att bara lättare nedsättningar kan ha CIC-apparater men det stämmer inte. Genom att man idag har så bra återkopplingseliminering så kan dessa provas ut på allt fler personer. Man får dock inte plats med funktioner som telespole, volymkontroll eller programväljare på skalet. Tillverkarna har olika färgalternativ på sina CIC-apparater så man kan bygga dem så de är mer eller mindre osynliga. Vanlig batterityp för dessa apparater är storlek 10 (gul).
Idag kan du även styra dina i-örat hörapparater med din telefon
Djupkanalsapparater (IIC)
Med djupkanalsapparater menar man en version av CIC där apparaten sitter bakom andra böjen i din hörselgång. De kallas också IIC-apparater vilket står för Invisible In the Canal. Ofta är de väldigt bekväma och man ser dem inte. De byggs ofta med en svart platta (den del som är längst ut i hörselgången) vilket gör att de blir helt osynliga. Ofta är ljudet väldigt bra och man får plats med många funktioner trots att de är väldigt små. Med en genomskinlig utdragsantenn sätter man enkelt i och tar ur dessa djupkanalsapparater. Många väljer dessa eftersom man vill ha hörapparater som är oerhört diskreta och inte syns.
Ofta används uttryck som ”kontaktlinser för dina” öron vilket är en ganska bra beskrivning. De kräver kanske lite mer när man sätter i och tar ur men sedan syns dom inte. Man kan idag koppla även dessa hjälpmedel till olika trådlösa tillbehör vilket gör att ytterligare funktioner kan fås. Batterityp som används till dessa är storlek 10 (gul).
Osynliga hörapparater
Många som talar om osynliga hörapparater menar ofta djupkanalsapparater som sitter helt dolda i hörselgångarna. Dessa tillverkas så att skuggor med mera gör att man inte ser dessa hörapparaterna när dom provats ut. Det blir helt enkelt osynliga för ögat att se. Placeringen är långt inne i hörselgången vilket innebär ett kort avstånd till örats trumhinna. Detta göra att det blir väldigt bra ljudkvalitet. Det finns också varianter som man inte tar ut varje dag utan som sitter i ett längre tag. Man har på sig dem även på natten, när man duschar eller när man motionerar.
Det finns också andra lösningar för dig som vill ha en liten hörapparat men inte kan eller vill göra avgjutningar av öronen. Nedan är en typ av hörapparat som heter Signia Silk.
Genom att välja en lösning som inte kräver avgjutningar så har man istället en typ av extern hylsa på dessa som är väldigt bekväm. Dessa kan enkelt bytas av dig och är lätta att hålla rena.
Det finns också varianter av RIC-apparater som är väldigt osynliga. Beroende på hur örats form ser ut, hur man har håret med mera så ser man idag ofta inte om en person har hörapparater eller inte. När man arbetat med hörsel några år slås man av hur diskreta och faktiskt även snygga många hjälpmedel blivit. Dessa designas idag på sånt sätt att de följer ytterörat och man ser dem helt enkelt inte för blotta ögat.
Nyfiken på små hörapparater som sitter i örat?
För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger