Publicerad

Hörselhjälpmedel telefon

horselhjalpmedel_telefoni

Många som hör lite sämre är i behov av hörselhjälpmedel som gör det lättare att tala i telefon. Vad gäller hörselhjälpmedel telefon: vad finns tillgängligt på marknaden? Tre huvudalternativ finns:

  • en app som laddas ner till din telefon
  • en mellankoppling skapar kontakt mellan hörapparater och telefon
  • en separat telefon med extra förstärkning

Utgångspunkten när man diskuterar hörselhjälpmedel telefon är att utgå från behovet och vilka hörapparater personen ifråga har. Har man en mobiltelefon som man använder och dessutom lite mer moderna hörapparater så kan man ladda ner en app. 

Via en app kan du enkelt få ljudet från telefonen till dina hörapparater

Denna app skapar en koppling och strömmar ljudet från telefonen till hörapparaterna. På tillverkarnas hemsidor finns bra filmer med instruktioner om hur man parkopplar och använder funktioner i apparna. Några vanliga appar till olika tillverkares hörapparater är GN Resound – Resound Smart 3D, Phonak – MyPhonak, Widex – Tonelink, Oticon – Oticon ON och Signia – Signia App. Det finns fler också men detta är några av de vanligaste. Kolla på dina hörapparater och därefter på tillverkarens hemsida om vilken app som är lämplig för dina hörapparater. Följ instruktionerna om hur du laddar ner och därefter parkopplar dina hörapparater mot respektive app. 

Genom ett ”phone clip” kan du koppla din hörapparat till din telefon

Ibland kan det vara så att mobilens operativsystem inte är direkt kompatibelt med dina hörapparater. Det kan också vara så att telefonen är lite äldre. I dessa fall kan ett externt “phone clip” eller telefontillbehör behövas. Även här har de ledande tillverkarna av hörapparater (Phonak, Oticon, Widex, GN Resound och Signia) lösningar som passar just deras produkter. Via dessa telefontillbehör man enkelt strömma telefonsamtal och musik direkt till dina hörapparater med hög ljudkvalitet. Kopplingen av dessa hörselhjälpmedel telefon är något som din audionom kan hjälpa dig med. 

En blåtandshalsslinga skapar en trådlös koppling mellan telefon och hörapparater

Ett annat alternativ är att koppla en blåtandshalsslinga till dina hörapparater. Via denna så sitter mikrofonen i halsslingan som via blåtand paras till din telefon. Här måste dina hörapparater ha en telespole för att fungera. Din telefon måste också ha blåtand. 

En telefon med hög volym och starka ringsignaler

Vad gäller hörselhjälpmedel telefon kan man också köpa en telefon som speciellt utvecklats för personer med en hörselnedsättning. Här är ringsignaler och volym starkare. Dessa kan dessutom justeras upp och ner via knappar på telefonen. Ofta är detta ett bra alternativ om man är intresserad av en robust lösning som är lätt att hantera.

På Eartech Hörselkliniker har vi ett brett sortiment och olika lösningar på temat hörselhjälpmedel telefon. Kontakta oss gärna för mer information och tips på lösningar som passar just dig.