Publicerad

Konsekvenser av hörselnedsättning

audiologisk_dag_linkoping

Svenska Audiologiska Sällskapet  hade den 19/11 en endagskonferens i Linköping på temat “Konsekvenser av hörselnedsättning”. Från Eartech Hörselkliniker åkte 6 glada deltagare från Stockholms Centralstation på morgonen. Väldigt bra program och spännande utställare väntade när vi kom fram. 

Professor Stefan Stenfelt talade om diagnos av hörselnedsättningar

Arrangörerna hade samlat ihop några av Sveriges ledande forskare kring hörsel och audiologi. Några föreläsare var: 

Anders Fridberger: Patienter med RDX-mutation

Stefan Stenfelt: Mer än audiogrammet

Gerhard Andersson: Tinnitus och internet

Marie Öberg: Konsekvenser av hörselnedsättningar

Tomas Lunner: Kognitiva hörapparater och viljestyrning

Professor Gerhard Andersson talade om hur internet kan användas för att minska besvär med tinnitus

Väldigt många bra föreläsningar och nyttig uppdatering på bland annat mätmetoder, hur internet kan användas för att bättre hantera tinnitus och vilka konsekvenser man som patient har av sin hörselnedsättning. Sista föreläsaren var Tomas Lunner som till vardags arbetar med forskning kring framtida hörapparater i Danmark. Här lyftes forskning fram kring hur blicken kan användas för att bättre kunna styra vilken talares röst som skall förstärkas. Framtida forskning bedrivs också på hur hur en människa med viljan kan påverka hur individens hörapparater fungerar. 

Företaget Otometrics visade upp sin Otoscan för scanning av hörselgångar

I anslutning till konferensen var också en minimässa med alla ledande tillverkare av hörapparater och hörselhjälpmedel. Utställare som Phonak, Oticon, GN Resound, Widex och Otometrics visade sina senaste produkter. Trender bland utställarna var att många laddbara hörapparater lanseras samtidigt som telemedicin som fjärrprogrammering är under stark utveckling. Olika nya appar för att patienten själv skall kunna hantera sina hörapparater visades också upp. En nyhet under mässan var att Otometrics visade upp sin nya Otoscan för att utan avgjutningar scanna en persons hörselgångar. 

Koncentrerade deltagare från Eartech Hörselkliniker 🙂

Under dagen delades ett antal utmärkelser ut däribland Silverörat och Arnbrinks utmärkelser. Jättetack till Svenska Audiologiska Sällskapet för en bra arrangerad dag!