Hörselskydd

Hörselskydd

På Eartech Hörselkliniker arbetar vi med flera olika typer av hörselskydd och vi har ett av landets bredaste sortiment av skydd för dina öron.

Speciellt duktiga är vi på formgjutna hörselskydd och öronproppar. Dessa tillverkas efter avgjutningar av dina öron för en exakt passform och för att de skall vara så bekväma som möjligt. Vårt mål är att hörselskydden varje dag skall skydda dina öron från så mycket buller och höga ljudnivåer som möjligt.

mats mood hörselingenjör

Ställ din fråga till Mats!

Mats Mood är hörselingenjör och specialist på formgjutna hörselskydd och öronproppar. Mats har varit med och utvecklat ett flertal olika hörselskydd och tidigare varit VD för amerikanska Starkey Hearing Technologies svenska dotterbolag.

Kontakta oss gärna på Eartech för kostnadsfri rådgivning om hur du kan skydda din hörsel på arbetet och på fritiden.

Vi gör också ett stort antal arbetsplatsbesök varje år. Det kan gälla föreläsningar om buller och hur man undviker att få hörselskador eller så gör vi hörselmätningar på ditt arbete. Våra audionomer åker ofta ut till företag, kommuner, skolor, förskolor, organisationer och andra arbetsplatser och gör avgjutningar på plats för olika öronproppar. Kontakta oss gärna för information om detta.

Ta första steget mot en bättre hörsel!

Hos Eartech får du alltid kostnadsfri rådgivning av våra specialister oavsett vilka funderingar du har om din hörsel. Skicka din fråga direkt i formuläret nedan eller ring oss på telefon 020-12 12 26

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

Har du redan bestämt dig för att skaffa formgjutna hörselskydd eller in-ear hörlurar så kan du boka tid för avgjutning på en av våra kliniker direkt här på hemsidan. Vill du hellre boka tid över telefon eller e-post så går det självklart också utmärkt!

Vilka hörselskydd eller öronproppar skall jag välja?

val av öronpropparVälj alltid en produkt som är CE-märkt. Det innebär att dämpning och hållbarhet är testade i enlighet med europeiska standarder. Hörselskydden skall ge dig ett fullgott skydd under hela arbetsdagen och vara bekväma. Det är också viktigt att dina hörselskydd ger dig en lämplig dämpning. Med det menas att dom exempelvis inte behöver dämpa för mycket, vilket kan göra att du inte har dom på dig, utan att de dämpar lagom mycket. Man vill undvika att du blir isolerad när du har dina skydd på dig. Därför är det bra att veta vilka ljudnivåer du exponeras för. Detta kan idag mätas ganska enkelt med olika appar. Dessa appar ger en ungefärlig bild över bullernivåerna på arbetsplatsen.

Det är viktigt att du trivs med de produkter du skall ha. Ett bra skydd är ett som används. Det skall inte trycka på eller vara för varmt. Alla skydd passar inte alla eftersom människors öron och hörselgångar skiljer sig från varandra. Kolla också instruktioner om rengöring och service samt om hur du sätter i och tar ur skydden på ett korrekt sätt. Dämpvärden och funktion är beroende av att instruktioner vad gäller skötsel och handhavande hanteras korrekt.

Generellt sett kan man dela in hörselskydd i tre kategorier:

Formgjutna hörselskydd

formgjutna sovproppar

Formgjutna öronproppar tillverkas individuellt efter dina öron för en optimal passform. Detta innebär en komfort som inte går att uppnå med standardskydd. De formgjutna individuella hörselskydden kan utrustas olika dämpningsfilter för att kontrollera hur mycket ljud du exponeras för.

För att tillverka formgjutna hörselskydd görs först en avgjutning av dina öron, se hur en avgjutning går till här.

Standardhörselskydd

All-fit Hörselskydd Hobby

Standardskydd dämpar ljud på samma sätt som formgjutna hörselskydd men passformen blir aldrig lika bra. Detta innebär att de kan blir obekväma och störande, särskilt om de används under längre tid.

På Eartech rekommenderar vi alltid formgjutna hörselskydd, då passform och komfort alltid lönar sig i längden, men om du behöver hörselskydd för kortare tillfällen så har vi valt ut de vi tycker är bäst.

Aktiva hörselskydd

formgjutna hörselskydd jakt

Formgjutna hörselskydd kan också utrustas med aktiv elektronik som förstärker svaga ljud och skyddar mot skadliga höga ljud.

Med hjälp av en halsslinga kan de aktiva skydden dessutom kopplas till kommunikationsradio eller till din mobiltelefon via bluetooth.

Hörselskydd anpassade för olika användningsområden

Vi på Eartech har lång erfarenhet av olika typer av hörselskydd. Detta gäller både standardhörselskydd och individuella öronproppar. Speciellt duktiga är vi på formgjutna öronproppar. Dessa tillverkas individuellt efter dina öron för en optimal passform. De formgjutna individuella hörselskydden kan utrustas olika dämpningsfilter för att kontrollera hur mycket ljud du exponeras för. De kan också vara aktiva vilket betyder att de har elektronik inkluderad som förstärker svaga ljud och skyddar dig mot höga ljud. Man kan också koppla dessa aktiva hörselskydd till kommunikationsutrustning eller mobiltelefon.

Kontakta oss gärna för kostnadsfri rådgivning över vilka behov du har och vilken lösning som skulle passa dig.

På Eartech har vi idag tillgång till specialiserade hörselskydd som är anpassade till olika yrkesgrupper och intressen som exempelvis:

När ska man använda hörselskydd?

På en arbetsplats är det viktigt att man arbetar med att förbättra den generella ljudmiljön och att hela tiden arbeta för att minska bullret vid källan. Emellertid skall man, enligt Arbetsmiljöverket, använda hörselskydd om:

  • Den genomsnittliga ljudnivån under en 8-timmars arbetsdag är 85 dB(A) eller mer
  • Den högsta ljudnivån är 115 dB(A) eller högre
  • Det förekommer impulsljud, kortvariga ljudtoppar, på 135 dB(C) eller högre