hörselskydd-musik

Hörselskydd för musik

Hörselskydd för musik

Om du går på konsert och besöker festivaler: glöm inte att ta med dig ett par bra musikproppar så du undviker att drabbas av hörselskador.

Musik och hörselskador

Höga ljudnivåer är tyvärr ganska vanligt på olika evenemang. Det kan gälla både musik men även idrott. I första hand bör man kontakta arrangören som är skyldig att ta ansvar för ljudnivåerna. Man har som arrangör skyldighet att ljudmiljön och ljudnivåerna inte är skadliga. Många kommuner gör dessutom kontroller för att säkerställa att volymerna inte för för höga. Socialstyrelsen menar att många gånger är ljudnivåerna alldeles för höga. Detta även på arrangemang för barn. Dessutom kan olika individer vara olika känsliga för höga ljud.

Den allvarligaste hälsorisken med att utsättas för höga ljudnivåer är försämrad hörsel och tinnitus. Med tinnitus menas exempelvis öronsusningar, pip och tjut. En social följd av nedsatt hörsel är att förmågan att förstå vardagligt tal försämras. Detta gäller speciellt i situationer där ljudnivån är hög som exempelvis restaurang eller i miljöer där många talar samtidigt. Genom att kontinuerligt använda hörselskydd och bra musikproppar kan du minska risken för hörselskador och tinnitus.

konsert-horselskydd

Öronproppar, ljudvila, kortvarig exponering och mycket vatten är några tips för dig som skall på konsert. Källa: Hear The World Foundation

Något många vittnar om är att det börjar tjuta eller ringa i öronen efter konserten. Detta är tecken på överbelastning av dina öron. Oftast går dessa besvär över. Ibland kan man dock ha sån otur att besvären kommer direkt. Har man dessutom exempelvis druckit alkohol så är de höga volymerna förrädiska eftersom man inte riktigt märker hur högt ljudet är. Här gäller devisen: tänk efter före! Använd hörselskydd om du planerar att gå på klubb eller konsert. Man behöver inte vänta på att få problem innan man börjar att skydda sin hörsel.

Vad kan jag som individ eller förälder göra för att minska risken för hörselskador? Du bör alltid ha med dig ett par bra musikproppar som har en jämn dämpning över hela frekvensregistret. Genom att dämpningen är någorlunda lika på alla frekvenser låter inte ljudet konstigt utan det känns mer som om man sänker volymen. Detta är ett av de viktigaste kännetecknen på ett par bra musikproppar: man upplever dem som bekväma och kan använda dem på hela konserten.

oronproppar-musik

Eartech DM är formgjutna hörselskydd som är utmärkta på konsert

Tänk på att skydda din hörsel med ett par bra musikproppar när du besöker konserter, festivaler eller andra arrangemang med höga ljudnivåer. Ljudupplevelsen blir väldigt bra om du har ett par bra hörselskydd som har en jämn dämpning samtidigt som du minskar risken för hörselskador.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1291 Recensioner

Skydda din hörsel när du spelar eller är på konsert

Hur stor är risken för hörselskador av musik? WHO (World Health Organization) räknar med att 1,1 miljarder unga människor, mellan 12-35 år, är i riskzonen för att få hörselskador. En av de främsta farorna är att många unga lyssnar till hög musik ett stort antal timmar varje dag. Öronen får väldigt liten återhämtning och ljudvila. Dessutom kan hörselskadorna se lite olika ut.

Exempel på hörselskador av musik som man kan få är: hörselnedsättning, tinnitus och ljudöverkänslighet. Alla känner till nedsatt hörsel och de flesta även tinnitus eller öronsus. Vanligt, speciellt bland yngre, är dock även ljudtrötthet och ljudkänslighet. Man är helt enkelt känslig för ljud och man kan få kraftiga besvär av vissa ljud. Är man dessutom utsatt för andra riskfaktorer, avseende hörselskador, bör man definitivt vara vaksam på för mycket lyssnande på musik med speciellt hörlurar under långa tidsperioder.

musik-horselskador

Artister har blivit mer medvetna om att skydda sin hörsel. Här har artisten ett par in-ear monitors (IEM) på sig.

En erfarenhet vi har är att fler och fler skyddar sig när man är på festivaler och konserter. Artister som Eric Clapton, Pete Townsend, Neil Young, Chris Martin och will.i.am har varit öppna med sina hörselproblem och detta har bidragit till en ökad medvetenhet om ljudnivåer vid liveuppträdanden. Däremot är ett större långsiktigt problem att många har alldeles för hög volym på sina hörlurar när man lyssnar på olika digitala musiktjänster.

Vissa menar att en hel generation riskerar att få permanenta hörselproblem genom att man lyssnar på musik på sina smartphones väldigt högt och väldigt många timmar per dag. År 2018 räknar man att det finns 2,53 miljarder smartphones i hela världen så det är väldigt många människor globalt som har en hög exponering för bullerskador. Svenska forskare menar att du skall lyssna maximalt en timme per dag och ljudvolymen skall inte uppgå till mer än halva maxvolymen på din telefon. I detta reportage menar forskare från Karolinska Institutet i Stockholm att 80% av ungdomarna på gymnasiet lyssnar på för hög volym i sina telefoner. Långtidseffekterna av detta lyssnande får vi sannolikt se om ett par år i ett ökat antal patienter till hörselvården.

En rekommendation är också att söka hjälp om man börjat få symptom på öronsus, ljudtrötthet eller att man hör sämre. Här kan man vända sig till en audionom, hörcentral eller konsultera sin husläkare.

Frågor och svar vad gäller hörselskydd för musik

Vad bör man tänka på när man väljer hörselskydd för konserter?

När du väljer hörselskydd för konserter bör du tänka på följande:

  1. Ljuddämping. Välj ett hörselskydd med lagom dämpning för att skydda dina öron från höga ljudnivåer på konserten.
  2. Komfort. Välj ett hörselskydd som är bekvämt att bära under längre tid, så att du kan njuta av konserten utan att behöva ta av digm hörselskydden.
  3. Design. Välj ett hörselskydd som är diskret och som inte sticker ut för mycket, så att det inte påverkar din upplevelse av konserten.
  4. Material. Välj ett hörselskydd som är gjort av högkvalitativa material för att säkerställa att det håller länge och skyddar dina öron på ett effektivt sätt.
  5. Passform. Välj ett hörselskydd som är anpassade för dina öron och säkerställ att det sitter ordentligt på plats.
  6. Pris. Välj ett hörselskydd som passar din ekonomi och din budget.
  7. Rekommendationer. Det är bra att konsultera en audionom eller specialist på hörselskydd för råd och tips om vad som är bra och vad som passar dig.

Skydda dina öron med hörselskydd och öronproppar när du spelar musik

Det är viktigt att tänka på att dina öron är värdefulla och det är viktigt att skydda dem från hörselskador. 

Varför skall en person använda hörselskydd när man lyssnar på hög musik?

En person bör använda hörselskydd när man lyssnar på hög musik eftersom det kan hjälpa till att skydda öronen mot skador orsakade av ljudnivåer som är för höga. Hörselskador orsakade av höga ljudnivåer kan vara permanenta och kan leda till hörselnedsättning eller till och med dövhet.

Hörselskydd minskar ljudnivåerna som når öronen. På så vis ligger ljudnivån inom en säker nivå. Detta kan hjälpa till att förhindra hörselskador, vilka kan uppstå från att lyssna på hög musik under en längre tid.

Hörselskydd är också användbara för personer som arbetar i miljöer med höga ljudnivåer, såsom musiker, DJ:s, konsertarbetare och barpersonal. Det är viktigt att notera att det finns olika typer av hörselskydd med olika nivåer av bullerdämpning, så det är viktigt att välja det som passar din specifika situation. Det är också bra att rådfråga en audionom eller hörselspecialist för att få råd och rekommendationer för det bästa hörselskyddet för dig.

Intresserad av en offert på formgjutna hörselskydd för musik?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Mats Mood
Hörselingenjör Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Var med i utvecklingen av hörselskyddet Soundscope. Startade hörselkedjan Bra Hörsel i Sverige. Har stor erfarenhet inom arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.