Inlägget gjort

Sova med öronproppar

sova_med_öronproppar

Många svenskar väljer idag att sova med öronproppar. Man beräknar att 10-15 procent av befolkningen snarkar regelbundet. Dessa snarkningar kan vara mycket ljudliga. I vissa fall har man uppmätt 85 decibel vilket är en mycket hög ljudvolym.

Varför snarkar man? När man sover så slappnar muskulaturen i svalget av. Då blir svalget trängre och hos vissa börjar delar av svalget (det som brukar kallas mjuka gommen) att vibrera av det relativt snabba luftflödet. Det är detta som orsakar snarkljudet. Om man snarkar regelbundet så finns det ofta annat som bidrar till snarkandet. Exempel är övervikt, mycket alkohol, rökning, trångt svalg, trång näsa, stora halsmandlar eller sovställning (på rygg).

Att sova med någon som snarkar kan vara väldigt slitsamt. Det påverkar både psyket och fysiken. Genom att man får en störd sömn blir man mer irriterad och orken minskar. Är snarkningarna väldigt frekventa och om man dessutom har andningsuppehåll bör detta utredas av läkare. Det finns en rad olika behandlingsmetoder som exempelvis andningshjälpmedel, viktnedgång, ändrade alkohol- och rökvanor och lösningar som gör att man sover mer på sidan än på rygg. För partnern är det vanligt att sova med öronproppar.

För en anhörig eller partner kan snarkningarna vara väldigt jobbiga. Många har separata sovrum på grund av detta. Ett vanligt alternativ att hantera denna situation är att sova med öronproppar. Vilka skall jag välja bland dessa?

gjutna_sovproppar

På Eartech Hörselkliniker har vi tagit fram ett par bra alternativ för dig som sover med öronproppar. Det bästa alternativet är formgjutna sovproppar som exempelvis Eartech Sleep. Dessa tillverkas av avgjutningar av dina öron för att passa exakt. Många var väldigt stor nytta av dessa och de ger också en maximal dämpning samtidigt som de är mycket bekväma. Vill man inte göra avgjutningar så finns ett par bra sovproppar som inte kräver avgjutningar. Exempel på dessa är Eartech Sleep Well och All-fit Hörselskydd Sleep.

Tveka inte att kontakta oss på Eartech för råd om att sova med öronproppar och vilken produkt som passar just dig.