Publicerad

Test av olika MC hörselskydd (Uppdaterad 2018)

Webbtidningen Fastbikes.se testade förra året ett antal öronproppar för motorcykel. Totalt 16 olika hörselskydd för MC testades varav ett par som var formgjutna och dessutom testades bland annat Alpine Motosafe. Man påpekar i artikeln att faran för motorcyklister inte bara är motorljuden utan även vindbruset man exponeras för. Farorna för hörseln ökar när hastigheten ökar och det finns ingen hjälm som skyddar hörseln mot detta. Ett slutsats av testet var att man skall hitta ett hörselskydd man trivs med och känner sig bekväm med.

Kunskapen och medvetenheten hos motorcyklister har ökat senaste åren. Vi på Eartech Hörselkliniker har sedan 2013 ett samarbete med Sveriges MotorCyklister (SVMC). Detta innebär att vi försöker ta fram olika produkter som passar för svenska MC-förare. Det finns två huvudalternativ om du kör MC. Formgjutna MC-proppar som gjuts individuellt efter dina öron. Dessa tillverkas av en 3D-skrivare efter avgjutningar. Ett bra formgjutet hörselskydd för MC är Eartech Road som du kan få med dämpningsfilter mellan 21-27 dB. Dessa tillverkas i ett mjukt silikonmaterial som också är designat så att du får in dem under hjälmen utan att de slår i.

gjutna_öronproppar_MC

Vi har också tagit fram ett par bra alternativ om man inte kan eller vill göra avgjutningar av öronen.

allfit_road_MC_hörselskydd

Här har vi Allfit Road som ger dig en dämpning på 23 dB. Även Allfit Road tillverkas i ett mjukt material och har ett kort dämpningsfilter som gör att du kan ha öronpropparna under hjälmen utan besvär.

Noizezz Hörselskydd Orange, SNR 19 dB

Ett annat bra alternativ är Noizezz. Det är även det en standardpropp som du inte behöver göra avgjutningar för. Här är det lämpligt att välja lite högre dämpvärde som exempelvis Noizezz Red som ger dig 20 dB dämpning. Man skall också tänka på att inte ha alltför hög dämpning eftersom det isolerar dig och kan göra det svårt att höra trafikljud mm.

Tänk på att skydda din hörsel när du kör motorcykel. Välj ett hörselskydd eller öronpropp som du trivs med och som du använder. Använd alltid hörselskydd eller öronproppar när du kör MC!