Ljudöverkänslighet

Ljudöverkänslighet

Begreppet ljudöverkänslighet kan beskrivas som ett samlingsbegrepp vilket innebär att vanliga ljud gör att individens vardag påverkas negativt. Vanligt är att personer som arbetar inom yrken som musiker, bartender,  DJ, och lärare är drabbade.

Bestick
En vanlig beskrivning av ljudöverkänslighet (hyperakusi) är att man är extremt känslig för vardagsljud. Exempel på sådana ljud kan vara skrammel från bestick

Det finns dock många andra som har problem med att vardagliga ljud upplevs obehagliga. Många gånger kanske det inte finns bara en lösning som fungerar utan man måste helt enkelt testa sig fram. Vi har därför tagit fram 10 tips vid ljudöverkänslighet. Här kommer dessa.

  1. Försök att undvik total tystnad och isolering från ljud. Viktigt att man exponerar örat för ljud och att man inte skapar ett beteende där man undviker ljud. Ofta blir man ljudkänsligare om man exempelvis går runt med hörselskydd hela dagarna (däremot kan exempelvis bra öronproppar vara bra att ha under vissa situationer som upplevs som jobbiga eftersom detta kan minska den stress som skapas inför att hamna i situationen ifråga).
  2. Tala om det för din omgivning. Förståelse bland nära och kära samt kollegor är viktigt.
  3. Se till att skapa ljudvila och att du får egentid som gör att du kan slappna av.
  4. Börja med mindfulness, avslappning eller yogaövningar. Att få tid för reflektion och att slappna av upplevs av många som väldigt positivt när man är känslig för ljud. Dessa övningar kan göras ihop med andra eller själv hemma.
  5. Försök att göra sånt som du mår bra av och att du gör mindre saker som du mår dåligt av. Viktigt att du sätter dig i förarsätet och tar hand om dig själv.
  6. Ha lite bakgrundsmusik, fågelkvitter eller andra harmoniska ljud i din omgivning hemma. Detta gör också att du inte skapar en ljudisolering utan faktiskt exponeras för ljud vilket är positivt.
  7. Hantera stress genom att sätta upp kortsiktiga mål. Vad skall jag göra nu på förmiddagen? Idag? Ikväll? Fokusera på här och nu. Mindre fokus på framtiden och oro vad som kommer framöver. Lev fokuserat här och nu!
  8. Det behövs inga enorma kraftansträngningar utan vardagsmotion räcker väldigt långt. Se till att du har energi kvar när du är klar. En promenad eller cykeltur är ofta en mycket bra start.
  9. Sömn. Se till att du laddar batterierna genom vila. Sov dock inte för mycket utan lagom och på regelbundna tider.
  10. Lär dig leva med din ljudöverkänslighet. Detta är ett problem som inte kommer att gå över på en gång utan någon som du kommer behöva leva med. Att komma till insikt och hantera sin situation är ett stort steg mot en bättre hälsa och välmående.

Dessa 10 tips vid ljudöverkänslighet är bara några råd på vägen. Det kanske viktigaste är att du söker hjälp om du känner att du behöver det. Detta kan ske hos din husläkare, öronläkare eller hos en audionom. Du är inte ensam utan det finns hjälp att få!

Frågor och svar om ljudöverkänslighet

Varför blir man känslig mot ljud?

Det finns många olika orsaker till att man kan bli känslig mot ljud, och det kan vara en kombination av flera faktorer. Några vanliga orsaker till ljudöverkänslighet inkluderar:

  1. Hörselproblem. Det finns olika typer av hörselproblem som kan leda till ljudöverkänslighet. Exempelvis tinnitus (öronsus) eller hyperakusi (överkänslighet mot ljud).
  2. Neurologiska tillstånd. Vissa neurologiska tillstånd, som autism och Aspergers syndrom, kan göra att man är mer känslig för ljud.
  3. Trauma. Om man har varit utsatt för ett trauman, såsom en hjärnskakning, slag mot huvudet eller ett svår öroninfektion, kan det leda till ljudöverkänslighet.
  4. Läkemedel. Vissa läkemedel kan göra att man blir känslig för ljud.
  5. Stress. Långvarig stress kan påverka hjärnans känslighet för ljud och orsaka ljudöverkänslighet.
  6. Genetik. vissa forskning visar att det finns en genetisk komponent till ljudöverkänslighet.

ljudoverkanslig-trotthet

Trötthet och huvudvärk förekommer ofta när du är ljudöverkänslig

Det är viktigt att konsultera en läkare eller en audionom om man upplever ljudöverkänslighet så du för tips och råd vad du kan göra åt dina problem.

Vad är ljudöverkänslighet?

Ljudöverkänslighet, även känd som hyperakusi, är ett tillstånd där en person är känslig för ljud som inte anses vara obehagliga eller skadliga för de flesta människor. Personer med ljudöverkänslighet kan reagera starkt på vanliga vardagsljud såsom trafikbuller, musik eller röster i ett rum. Symptomen kan inkludera huvudvärk, ångest, irritabilitet, trötthet och svårigheter att koncentrera sig. Ljudöverkänslighet kan orsakas av hörselskador, hormonförändringar eller andra hälsoproblem. Ibland kan orsaken vara okänd. Behandling kan innefatta ljudterapi, kognitiv beteendeterapi och medicinering beroende på vad orsaken till ljudöverkänsligheten är. 

Hur botar man ljudöverkänslighet?

Det finns olika sätt att hantera ljudöverkänslighet, beroende på orsaken till symtomen. Vissa föreslagna behandlingsmetoder inkluderar:

  • Öronproppar eller hörselskydd för att reducera ljudnivåerna som örat exponeras för
  • Träning för att öka toleransen mot ljud. Exempelvis genom att gradvis vänja sig vid ljud som tidigare orsakat obehag
  • Kognitiv beteendeterapi för att hantera stress och ångest relaterade till ljudöverkänslighet
  • Läkemedel som kan hjälpa till att lindra symtomen beroende på vad orsaken till överkänsligheten mot ljud är

oronproppar-hyperakusi

Formgjutna hörselskydd kan vara till stor hjälp vid ljudöverkänslighet

Det är viktigt att konsultera en läkare eller audionom för att fastställa orsaken till ljudöverkänslighet och välja lämpliga behandlingsmetoder.

Varför är jag så ljudkänslig?

Det finns många möjliga orsaker till ljudöverkänslighet. En vanlig orsak är skador på hörseln. Dessa kan uppstå till följd av överdriven exponering för höga ljudnivåer eller en öroninfektion. Ljudöverkänslighet kan också vara en biverkning av vissa mediciner eller en följd av hormonförändringar, såsom menopaus. Andra möjliga orsaker inkluderar autismspektrumtillstånd, Aspergers syndrom, ADHD, depression eller ångest. Ibland kan det vara svårt att fastställa orsaken till ljudöverkänslighet. Det är därför viktigt att träffa en läkare eller audionom för en utredning.

Hur vet man om man är ljudkänslig?

Man kan vara ljudkänslig om man reagerar starkt på vissa ljud eller om man har svårt att tolerera viss ljudmiljö. Symptom kan inkludera huvudvärk, ångest, irritabilitet, trötthet eller problem med att koncentrera sig. Om man misstänker att man är ljudkänslig bör man rådfråga en läkare eller en audionom för en utredning.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1256 Recensioner

Audiogram ljudöverkänslighet
För att ta reda på hur ljudöverkänslig man är kan man mäta obehagsnivåer vid olika frekvenser. Med det menas vid vilken förstärkning, vid olika frekvenser, ett ljud upplevs som obehagligt. I detta fall illustreras obehagsnivåerna av de två kurvorna nederst på bilden. Vid 8 KHz upplevs exempelvis ljud obehagliga vid 90 dB

Tystnad
Väldigt många som är ljudöverkänsliga vill att det skall vara tyst när man kommer hem

Frågor om ljudöverkänslighet?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.