Har jag dålig hörsel?

Har jag dålig hörsel?

Att leva med dålig hörsel är något som nästan 1,5 miljoner svenskar på olika sätt hanterar. Vissa söker hjälp tidigt medan andra väntar väldigt länge trots att man vet om att man har dålig hörsel.

Varje person och varje hörselskada är unik.

Ibland när man talar om hörselnedsättningar får man känslan av det handlar om en grupp personer som har exakt samma problem. Så är det inte. Precis som med allt annat så varierar hörselnedsättningar mellan individer. Några hör höga frekvenser och småfåglar bättre. Andra hör bara låga toner. Vissa förlitar sig på att läsa på läppar eller använda teckenspråk. Vissa hävdar att dessa olikheter ibland gör det svårt att förklara hur det är att ha dålig hörsel. Detta kan också skapa problem att förklara för normalhörande varför man har problem i vissa situationer. Två individer som har en hörselskada kan exempelvis uppleva en viss ljudmiljö på helt olika sätt.

Till detta kan läggas livssituation både på arbetet och hemma. En trend under de senaste åren är att behovet att kunna fungera ihop med ny teknik nästan har exploderat. Idag har många företag i princip ersatt fysiska möten med videosamtal. Om du arbetar med yrken som har mycket kundkontakt är det nödvändigt att du får kopplingen till smartphones och datorer att fungera. Vi som hållit på några år med hörselvård är väldigt positiva till den tekniska utvecklingen inom dessa områden. Tidigare var man förlitat på att använda olika kopplingar som ofta inte fungerade så bra i praktiken. Idag kan man mycket lättare direkt koppla hörselhjälpmedel ihop med andra produkter och få det att fungera direkt.

Att leva med dålig hörsel är naturligtvis jobbigt och ibland problematiskt. Emellertid tror jag att det kommer att bli lättare i framtiden. Skälet till detta är den snabba tekniska utvecklingen som kommer allt fler tillgodo.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1291 Recensioner

Symptom på hörselnedsättning

Tecken och symtom på hörselnedsättning inkluderar: tal låter otydligt, svårt att höra när många talar samtidigt, svårt att höra i miljöer med bakgrundsljud, svårt att höra konsonanter och att man ofta får be andra personer repetera eller upprepa vad som har sagts. I många fall är det en gradvis process där man inte direkt tänker på att man börjar höra sämre. Efter några år kan man själv eller någon i sin omgivning mer och mer börja reflektera över att hörseln är nedsatt. Några vanliga symtom på hörselnedsättning är:

  • Man kanske upplever att personer talar otydligt eller “mumlar” betydligt mer än tidigare
  • Ens partner behöver höja rösten för att man skall höra vad han/hon säger
  • Personer måste upprepa vad som sagts för att man skall höra
  • Ljudet på TV:n eller radion hemma måste höjas
  • Det är svårt att höra på middagar, på möten och när många talar samtidigt i lokalen
  • Problem att följa en konversation om det är fler än en person som talar
  • Svårt att höra när det är bakgrundsljud som musik eller andra störande ljud
  • Öronsus, visslingar eller pipande i öronen (tinnitus)

horselproblem

Har du en hörselnedsättning kan du uppleva ett antal olika symtom

En person kan självklart uppleva flera av dessa symtom. Vanligt för nedsatt hörsel på grund av ålder och buller är att man har svårt att höra höga toner. Exempel på höga toner är talets konsonanter (bokstäverna “s” och “f” med flera). Det är här även svårare att höra barns röster och exempelvis vissa kvinnors röster (ofta ligger dessa högre upp i frekvensregistret bland de höga tonerna). Det är i dessa fall även svårt att höra syrsor och småfåglar.

Även medicinering, vaxproppar i örat och andra sjukdomar kan påverka en individs hörsel. Läkemedel som cytostatika, vissa antibiotika, potenshöjande läkemedel (“Viagra” med flera), urindrivande läkemedel (diuretika) och stora mängder acetylsalicylsyra (“Aspirin”, “Bamyl”, “Treo”, “Albyl” och “Trombyl” med flera). Märker du av nedsatt hörsel om du behandlas med dessa läkemedel bör du ta upp detta med din behandlande läkare eller vårdcentral. Vaxproppar är relativt vanligt och något en audionom alltid undersöker innan man gör ett hörseltest. Du kan själv spola dina öron eller använda “Vaxol" om du vet att du har mycket vax i hörselgången. Andra sjukdomar som otoskleros, Ménières sjukdom, infektioner, diabetes, skalltrauma, perforerad trumhinna, högt blodtryck och olika hjärtsjukdomar kan påverka hörseln. Även här bör du konsultera din läkare eller vårdcentral om du märker att även din hörsel blivit sämre.

pexels-dmitry-zvolskiy-2253643

Har du frågor kring nedsatt hörsel?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.