Vad gör en audionom?

Vad gör en audionom?

Personen som du träffar och som genomför ditt hörseltest är en legitimerad audionom. Audionom är ett yrke där du får tillämpa kunskaper i teknik, medicin, pedagogik och beteendevetenskap inom området hörsel.

Man arbetar mycket med att utifrån individens situation och behov hitta lösningar som gör att personen hör bättre och fungerar bättre i sitt dagliga liv. Utbildningen till audionom är idag 3-årig, 180 poäng, och ges på Karolinska Institutet, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Örebro universitet.

Audionom
Att vara audionom innebär att man genom kunskaper i medicin, teknik, beteendevetenskap och pedagogik hjälper människor att höra bättre

Många audionomer arbetar med hörselhjälpmedel där man har förskrivningsrätt. Den största hjälpmedelsområdet är hörapparater. Diagnostik och rehabilitering av hörselskador är vanliga arbetsuppgifter. Audionomer arbetar både i offentlig och privat verksamhet. Yrket innebär mycket samarbete med andra yrkesgrupper som ingenjörer, läkare, sjukgymnaster, teknisk audiologi, psykologer, hörselpedagoger, lärare, pedagoger, kuratorer, tekniker och flera andra. Att vara audionom är ett väldigt socialt arbete med mycket kundkontakt, intressanta samtal och roliga dagar.

Sedan 2006 är legitimerad audionom en skyddad yrkestitel. Legitimation erhålls efter ansökan hos Socialstyrelsen. I Sverige finns cirka 1300 legitimerade audionomer.

otoskopi

På bilden ovan undersöker en audionom undersöker hörselgången hos ett barn. Audionomer arbetar ofta med diagnostik och rehabilitering. Vanligt är att man provar ut hörapparater på barn och vuxna.

utprovning-horapparat

Vidareutbildning av våra audionomer
Våra audionomer på Eartech Hörselkliniker får hela tiden utbildning om den senaste tekniken inom hörapparater och diagnostik

Personlig rådgivning

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.