När man först söker hjälp för sin tinnitus brukar man börja med en intervju om allmänhälsan och även genomföra en hörselundersökning. Detta för att se om det finns någon hörselnedsättning.
Vidare försöker man också, ofta med frågor, försöka kartlägga hur man uppfattar sin tinnitus och hur det påverkar ditt dagliga liv. Med dagligt liv menas här exempelvis arbete, fritid, skola och sociala relationer. När man gjort denna kartläggning kan ett antal behandlingar vara aktuella. Vad man väljer i det enskilda fallet beror bland annat på hur stora problem man har och om det finns en hörselnedsättning inblandad. Några exempel på behandlingar är:
- Kognitiv beteendeterapi (KBT)
- Självhjälpsbehandling via Internet
- Information i grupp
- Samtalsterapi
- Utprovning av hörapparat
- Utprovning av brusapparat (masker eller Tinnitus Retraining Therapy (TRT))
- Avslappningsövningar
- Sjukgymnastik
- Massage
- Besök hos tandläkare för spänningar i käkmuskulatur
Många undrar om man kan bota tinnitus och få slut på ringandet i öronen. Tyvärr finns inget enkelt och snabbt botemedel för tinnitus. Däremot kan man lära sig att leva med tinnitus och lättare hantera besvären.
Frågor kring behandling av tinnitus?
För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger