Varför får man tinnitus?

Varför får man tinnitus?

Tinnitus är ett symptom som har olika orsaker. Den vanligaste orsaken är bullerskador och höga ljudnivåer där hörseln påverkats. Ofta har man här både en hörselnedsättning och tinnitus.

Varför får man tinnitus?
Definitionen av tinnitus är att det är en subjektiv ljudupplevelse utan motsvarighet i rummet.

Andra vanliga orsaker är exempelvis högt blodtryck, medicinering, andra sjukdomar samt spända muskler i käke och nacke. Även psykologiska orsaker är relativt vanliga.

Vanligt är alltså att man exponerats för höga ljud. Detta innebär att hårcellerna i innerörats snäcka utsatts för alltför kraftiga ljudvågor. Är ljudnivåerna extremt höga kan det räcka med exponering vid ett enda tillfälle.

orsak-tinnitus

En teori kring varför tinnitus uppstår vid bullerexponering är att innerörats skadade hårceller aktiverar sig själva (utan att de påverkas av ljud utifrån). En annan förklaring är att nervfibrernas isolerade höljen gör att överföringen av impulser leds till andra nervfibrer vilket leder till att felaktiga signaler skickas till hjärnans hörselcentrum.

Om du har frågor kring din hörsel och din tinnitus kan du boka tid hos någon av våra legitimerade audionomer nedan. Som audionom är man utbildad inom hörsel, legitimerad av Socialstyrelsen och vi träffar personer med tinnitus varje dag. Under ditt besök får du tips och råd vad du kan göra åt din tinnitus.

Hos oss gäller Region Stockholms patientavgift på 100 kr för ett besök hos en audionom. Frikort gäller. Besök hos audionom är kostnadsfria i Region Uppsala samt på våra privata kliniker i Göteborg och Örebro.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1229 Recensioner

Tidsbokning

Om du inte varit hos oss innan brukar vi börja med att göra ett hörseltest. Det kan också vara så att du redan har en hörapparat från oss och du vill ha hjälp med denna. Här kan du också boka tid för att rådgöra om vad man kan göra om du hör sämre eller lider av tinnitus. Du kan också boka tid för att göra avgjutningar för formgjutna hörselskydd eller öronproppar.

Skriv gärna under ”sökorsak” vad du vill ha hjälp med. Detta för att vår audionom bättre skall kunna förbereda sig inför ditt besök.

 

Varför får man tinnitus?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.