Publicerad

10 tips vid ljudöverkänslighet

10_tips_vid_ljudöverkänslighet

Begreppet ljudöverkänslighet kan beskrivas som ett samlingsbegrepp vilket innebär att vanliga ljud gör att individens vardag påverkas negativt. Vi har jobbat med dessa problem länge och vill i detta inlägg presentera 10 tips vid ljudöverkänslighet. Vanligt är att personer som arbetar inom yrken som musiker, bartender, kypare, DJ, lärare och förskollärare är drabbade. Det finns dock många andra som har problem med att vardagliga ljud upplevs obehagliga.

Ett exempel på om man är ljudöverkänslig är om man vill att det skall helt tyst hemma efter jobbet…Många gånger kanske det inte finns bara en lösning  på detta problem utan man måste helt enkelt testa sig fram bland olika metoder (eller kombinera dessa). Vi har därför tagit fram 10 tips vid ljudöverkänslighet. Här kommer dessa:

  1. Försök att undvika total tystnad och isolering från ljud. Viktigt att man exponerar örat för ljud och att man inte skapar ett beteeende där man undviker ljud. Ofta blir man ljudkänsligare om man exempelvis går runt med hörselkåpor hela dagarna (däremot kan exempelvis en bra skydd vara bra att ha under vissa situationer som upplevs som jobbiga eftersom detta kan minska den stress som skapas inför att hamna i situationen ifråga. Ett exempel på en produkt vi brukar rekommendera är Eartech DM).
  2. Tala om det för din omgivning. Förståelse bland nära och kära samt kollegor är viktigt.
  3. Se till att skapa ljudvila och att du får egentid som gör att du kan slappna av.
  4. Börja med mindfulness, avslappning eller yogaövningar. Att få tid för reflektion och att slappna av upplevs av många som väldigt positivt när man är känslig för ljud. Dessa övningar kan göras ihop med andra eller själv hemma.
  5. Försök att göra sånt som du mår bra av och att du gör mindre saker som du mår dåligt av. Viktigt att du sätter dig i förarsätet och tar hand om dig själv.
  6. Ha lite bakgrundsmusik, fågelkvitter eller andra harmoniska ljud i din omgivning hemma. Detta gör också att du inte skapar en ljudisolering utan faktiskt exponeras för ljud vilket är positivt.
  7. Hantera stress genom att sätta upp kortsiktiga mål. Vad skall jag göra nu på förmiddagen? Idag? Ikväll? Fokusera på här och nu. Mindre fokus på framtiden och oro vad som kommer framöver. Lev fokuserat här och nu!
  8. Motion. Det behövs inga enorma kraftansträngningar utan vardagsmotion räcker väldigt långt. Se till att du har energi kvar när du är klar. En promenad eller cykeltur är ofta en mycket bra start.
  9. Sömn. Se till att du laddar batterierna genom vila. Sov dock inte för mycket utan lagom och på regelbundna tider.
  10. Lär dig leva med din ljudöverkänslighet. Detta är inte ett problem som kommer att gå över på en gång utan något som du kommer behöva leva med. Att komma till insikt och hantera sin situation är ett stort steg mot en bättre hälsa och välmående.

Dessa 10 tips vid ljudöverkänslighet är bara några råd på vägen. Det kanske viktigaste är att du söker hjälp om du känner att du behöver det. Detta kan ske hos din husläkare, öronläkare eller hos en audionom. Du är inte ensam utan det finns hjälp att få!