Publicerad den Lämna en kommentar

World Mental Health Day

horselnedsattning-psykisa-ohalsa

Den 10:e oktober är det World Mental Health Day. Enligt Folkhälsomyndigheten uppger 4 av 10 svenskar att de har eller har haft psykisk ohälsa. Det är av största vikt att vi blir duktigare på att uppmärksamma psykisk hälsa, öka kunskapen och minska stigmat. 

I Folkhälsomyndighetens enkät, som skickats till 10.000 personer mellan 18-84 år, kan man vidare läsa att 50% av de svarande att de brukar träffa någon som lider av psykisk ohälsa. Det kan handla om en anhörig, vän eller arbetskamrat. Folkhälsomyndigheten menar att det är viktigt att forskningen kring psykiska sjukdomar ökar och att kunskap kring vad man kan göra för att må bättre sprids. 

Enligt Region Stockholm är den mentala och fysiska ohälsan högre bland personer som har en hörselnedsättning, är döva eller dövblinda. Man har mer ångest, är ofta mer deprimerade, upplever ökad stress och sårbarhet samt är mer trötta. 

Att snabbt få hjälp med sina hörselproblem är en av många åtgärder som man som individ kan vidta för att minska sin psykiska ohälsa. Forskning visar att många väntar i 10 år på att söka hjälp för sina hörselproblem. Sök hjälp idag och förbättra din fysiska och psykiska hälsa!

Publicerad den Lämna en kommentar

Oktober är “skydda din hörsel” månaden

skydda-horseln-oktober

Under oktober bedrivs olika kampanjer runt om i världen för att visa speciellt yngre människor hur man skyddar sin hörsel. De tre stegen är: sänk volymen, flytta dig bort från höga ljud och använd hörselskydd. 

Kunskapen kring buller, höga ljud och hur det påverkar din hörsel på sikt är låg. Många lyssnar på musik väldigt länge och på hög volym. Man vet inte att man riskerar permanenta hörselskador redan efter exempelvis ett besök på en klubb. Många använder inte hörselskydd när man är på konsert, festival eller där det är höga ljud. Detta kan skapa problem med tinnitus och även nedsatt hörsel senare i livet. 

Här kan man dock själv agera. Följande tre steg kan man ta för att skydda sin hörsel på både kort och lång sikt. 

Oktober är ”skydda din hörsel” månaden runt om i världen

Steg 1. Sänk volymen! Det är det enklaste sättet att skydda din hörsel. Sänk volymen på telefonen, TV och radio. 

Steg 2. Lämna bullriga miljöer. Rör dig bort från buller och höga ljudnivåer. 

Steg 3. Använd hörselskydd. Använd alltid hörselskydd när ljudet är högt. 

Genom att under oktober sprida budskapet att skydda hörseln hoppas man få upp medvetenheten bland unga om riskerna med höga ljud och att inte använda öronproppar och hörselskydd

Vi på Eartech Hörselkliniker stödjer självklart detta och arbetar mycket med olika typer av hörselskydd för barn, unga och vuxna. 

Publicerad den Lämna en kommentar

Restauranger med bra ljudmiljö

krogar-ljudmiljo

I Svenska Dagbladet så listar man fem stycken restauranger i Stockholm med bra ljudmiljö. Dessa är: Portal, Brasserie Makalös, Tennstopet, Cassi och Restaurang Hong Kong. Dessa är alla restauranger med en bra ljudmiljö vilket är något som uppskattas av många med nedsatt hörsel. Nedan kan du läsa artikeln i SvD.

Att ha svårt att höra på krogen och på restaurang är väldigt vanligt om man har en hörselnedsättning. Genom att välja en restaurang eller matsal med bra akustik så blir det betydligt trevligare för alla i sällskapet. Det blir lättare att höra vad som sägs och ingen blir, på grund av att man hör sämre, exkluderad. Genom att arbeta med material, absorbenter, avstånd, gardiner, mattor och möbler kan buller reduceras vilket förbättrar ljudmiljön. 

Det är glädjande att Svenska Dagbladet behandlar detta ämne och grattis till de 5 krogarna som lyfts fram i artikeln!

Publicerad den Lämna en kommentar

Test av Eartechs hörselskydd för tandläkare

test-horselskydd-tandlakare

Tidningen Cavum, för tandläkarstudenter på Karolinska Institutet, har testat formgjutna hörselskydd för användning inom tandvården. Betyg: Starkt rekommenderad

Nedan följer sammanfattningen från artikeln som publicerades i Cavum (nr 2/2021).

”Efter att ha testat hörselskydden från Eartech nu kan jag säga att det finns en väldigt stor skillnad när man har de. Jag hör mindre störande ljud. Jag hör allt vad patienterna säger. Jag tycker att det är en vanesak och man måste som student börja investera i hörselskydden för att förebygga hörselproblem. Det var lite svårt i början att sätta in dem, men nu känner jag att det är lättare. Innan jag började använda dem märkte jag hur störande ljuden var. Jag brukade ofta få huvudvärk efteråt från alla ljud på kliniken. Nu tycker jag att jag mår bättre efter en heldag på kliniken! Starkt rekommenderad”.

Kontakta oss gärna på Eartech Hörselkliniker om du är intresserad av vilka hörselskydd som passar på er tandläkarklinik.

Publicerad den Lämna en kommentar

Munskydd och hörapparater

tappa-horapparat-munskydd

Under pandemin använder många munskydd för att minska smittspridningen. En negativ konsekvens av den bredare användningen av munskydd har varit att fler hörselskadade tappar sina hörapparater. Ofta sker detta när man skall ta av och på sitt munskydd. 

När man använder munskydd ihop med hörapparater bör man vara försiktig. Det är inte ovanligt att man tappar en hörapparat speciellt i samband med att man tar av munskyddet. I Västra Götalandsregionen har man haft flera ärenden i veckan med patienter som tappat hörapparater på detta sätt. Man har också utfärdat en varning, att vara försiktig, rapporterar Sveriges Radio

En praktisk lösning är att använda ett silikonband för munskydd. På så vis minskar man trycket på örat och minskar risken att hörapparaten slits av när du tar av ditt munskydd. 

Med ett silikonband för munskydd minskas trycket på örat

Ett annat bra tips är att upprätta en rutin där man alltid kollar att hörapparaterna sitter i när man tagit av sitt munskydd. Detta för att snabbt kunna avgöra om hörapparaten ramlat ur örat. 

Under Covid-19 har kommunikationsproblemen för många hörselskadade ökat. Exempelvis är det svårare att läsa på läppar och ökade avstånd mellan människor gör det svårare att höra. Många äldre med hörselnedsättning har också isolerats under pandemin. När allt fler nu är vaccinerade, kan söka vård och umgås med nära och kära så är det bra att det blir ökad fokus på kommunikationen. Att rätt använda munskydd är en del i detta arbete. 

Många moderna hörapparater har idag speciella program för att underlätta taluppfattningen när den du talar med har munskydd. Vidare har flera modeller av hörapparater en “hitta min hörapparat” funktion där du via din smartphone kan få hjälp att lokalisera ditt hjälpmedel. Ta upp frågan med att hantera dina hörapparater ihop med munskydd med din audionom

Publicerad den Lämna en kommentar

Björn Skifs om sin hörselnedsättning och erfarenheter av hörapparater

horapparater-bjorn-skifs

Artisten Björn Skifs berättar i Aftonbladet om sina hörselproblem och erfarenheter av att använda hörapparater. En lång karriär som artist har inneburit både hörselnedsättning och tinnitus senare livet. Att skydda sin hörsel när man är artist är något som lyfts upp under intervjun.

Björn Skifs har länge arbetat mot förutfattade meningar om hörselhjälpmedel och har i flera intervjuer genom åren talat om vikten av att testa hörseln och att agera på sina hörselproblem. Att komma igång och testa hörapparater var kanske något som tog emot lite tidigare. I intervjun med Aftonbladet så säger Björn:

”Jag tyckte ju inte att det var någon fara. Men när jag sedan fick testa hörapparater och tog en promenad till bilen hörde jag plötsligt knastret av grus. Det hade jag inte hört förut så det var bara att resignera. Allt blev plötsligt färgfilm”

Du kan också läsa hela intervjun i Tidningen Femina. Att många artister drabbas av hörselproblem är något vi på Eartech Hörselkliniker känner igen. Att i karriären använda formgjutna hörselskydd och in-ear-monitors (IEM) gör att risken för hörselskador kan minskas. Dagens generation musiker och artister är helt klart betydligt mer medvetna om detta. Vi känner också igen att man väntar länge med att söka hjälp. En vanlig kommentar är att patienter säger ”jag ångrar att jag väntade så länge” när man kommit igång med sina hörapparater och hör bättre än tidigare. Att höra ljud som man tidigare inte hört berikar ditt liv, förenklar för dig och din omgivning samt gör det roligare att delta i aktiviteter. Det är dessutom positivt för din hälsa.

Du kan snabbt, enkelt och utan remiss boka tid på någon av våra hörselmottagningar genom att klicka på länken: Boka hörseltest. Du kan också ringa oss direkt och boka tid på 020-121226

Vänta inte med att söka hjälp om du hör sämre – Låt idag bli dag 1 i din resa mot en bättre hörsel!

Publicerad den Lämna en kommentar

Nedsatt hörsel ökar risken för demens med 90%

nedsatt-horsel-demens

I en ny undersökning på över 80.000 personer visar forskare från universitetet i Oxford att risken för att utveckla demens ökar med så mycket som 90% om du har en hörselnedsättning och svårt att höra tal i bullriga miljöer. Mer information om sambandet hörsel och demens hittar du här.

Många väntar tyvärr länge med att söka hjälp när man hör dåligt. Om du eller någon anhörig har börjat höra sämre så bör man boka ett hörseltest hos en audionom. Här får du en status på din hörsel, möjlighet att ställa frågor samt tips och råd om hur du kan höra bättre.

Hos oss på Eartech Hörselkliniker kan du utan remiss boka tid på vår mottagning i Helsingborg. Vi är leverantörsoberoende och jobbar på uppdrag av Region Skåne.

Du kan snabbt och enkelt direkt boka tid för ett hörseltest i Helsingborg under länken nedan eller ringa oss direkt på 020-121226. Du kan också maila oss på info@eartech.se

Boka tid för hörseltest i Helsingborg, Drottninggatan 62 i Helsingborg

Är du över 20 år så kan du testa din hörsel hos någon av våra legitimerade audionomer. Region Skåne tar ut en patientavgift på 200 kr för detta. Är du över 85 år utgår ingen patientavgift.

Ta första steget mot ett bättre hörande idag.

Välkommen till Eartech Hörselkliniker – Livet är värt att höra!

Publicerad den Lämna en kommentar

TV-adapter är ett bra komplement till moderna hörapparater

tv_adapter_horapparat

I ett debattinlägg i Vimmerby Tidning tar företrädare för pensionärsorganisationerna PRO och SPF upp problemet med störande bakgrundsljud i sändningar. Användare upplever att, trots nya hörapparater, problem att höra vad som sägs på TV. Detta är ett problem och det är bra att det tas upp. Emellertid finns idag olika TV-adaptrar till moderna hörapparater som underlättar lyssnandet. Dessa strömmar ljudet från din TV direkt till dina hörapparater utan mellankoppling. Alla nya hörapparater har idag TV-adaptrar som kan kopplas till dessa. Ta upp det med din audionom. Det gör det lättare att höra vad som sägs och ljudnivåer kan kan hållas nere. Läs debattinlägget i Vimmerby Tidning.

Publicerad den Lämna en kommentar

Många hörselskadade söker inte hjälp

svd-kronika-horapparat

I en mycket bra krönika i Svenska Dagbladet tar Karin Thunberg upp att många som hör sämre söker inte hjälp för att man har förutfattade meningar om hörselhjälpmedel. Att kunna höra bättre i stora sällskap, kunna sänka volymen på TV:n, slippa säga ”va?” så ofta är några av de fördelar som hon upplevde av att börja använda hörapparater. Att hörapparaterna dessutom är små och enkla att sätta i och ta ur var något som också togs upp. Hela krönikan kan du läsa här: Karin Thunberg, Svenska Dagbladet

Man beräknar att 18,5% av den vuxna befolkningen har en hörselnedsättning. Det innebär att över 1,5 miljoner svenskar hör sämre. Hörseln försämras ju äldre vi blir men påverkas också av faktorer som buller, sjukdomar, genetiska förutsättningar och exponering för exempelvis kemikalier i din närmiljö. Något som tas upp i krönikan är också att det är väldigt många i yrkesverksam ålder som hör sämre. Man beräknar att över 700.000 människor mellan 16-64 år hör dåligt. Många väljer, precis som väninnorna i artikeln, att inte söka hjälp. Medelåldern för en förstagångsanvändare för hörapparater är nästan 72 år. Det är för sent. Det finns stora vinster i att söka hjälp i tid och du förbättra både din livskvalitet och allmänhälsa.

Första steget är att boka ett hörseltest och en legitimerad audionom. Hos Eartech Hörselkliniker kan du utan remiss boka en tid och få tips och råd om hur du kan höra bättre. Välkommen till en värld av bättre hörande!