Inlägget gjort

Swedish Game Fair 2019

swedish_game_fair_2019

Den 24-26 maj var Eartech Hörselkliniker representerade på jaktmässan Swedish Game Fair på Tullgarns slott. I vår monter på Swedish Game Fair 2019 så visade vi Soundscope pro-tect iHunt och gjorde även avgjutningar för dessa. Montern var välbesökt och vi hade ett par riktigt bra och trevliga dagar.

Vår audionom Frida gör avgjutningar för Soundscope i vår monter

De formgjutna jakthörselskydden Soundscope har idag ett stort antal jägare som använder dem i Sverige och Skandinavien. Bekvämlighet, bibehållen riktningshörsel, mindre vindbrus och trådlös kommunikation till jaktradion är vanliga argument som gör att dessa gjutna öronproppar är så populära bland jägare. Dessutom får man upp till 30 dB förstärkning vilket gör att man även hör bättre med dem. Man gör avgjutningar av öronen vilket gör att passformen blir optimal när man använder Soundscope.

Vädret var bra under fredagen och lördagen men lite otur med vädret på söndagen med störtskurar…Totalt sett var det en bra mässa med många roliga möten!

Vi ser fram emot Swedish Game Fair 2020!


Inlägget gjort

Rikskonferensen för audionomer 2019

audionomdagarna_2019

Den 14-16/5 gick rikskonferensen för audionomer 2019 av stapeln i Tylösand. Många deltagare från hela Sverige, bra föreläsare, intressanta ämnen och spännande produktnyheter bland utställande företag. Stora trender bland tillverkarna av hörapparater är laddbara batterier och inställningar på distans av hörapparater. 

Rikskonferensen för audionomer 2019. Föreläsningar och utställare
Jim_bellås_gn_resound
Jim Bellås på GN Resound visar upp LiNX Quattro

GN Resound passade på att fira 150 år som företag och hade en välbesökt monter. Den stora produkten som visades var LiNX Quattro som kan fås med inbyggda batterier och möjlighet, via en assistfunktion, att göra fjärrinställningar. GN Resound har även ett brett tillbehörspaket med TV-adapter, teleclip och multimikrofon som enkelt kan kopplas till hörapparaterna och användas på möten och i svåra lyssningssituationer. Man har också inlett ett partnerskap med Google vilket innebär forskning och utveckling kring att göra GN Resounds hörapparater kompatibla med olika enheter med Android-operativsystem. 

laddbara_horapparater_unitron
Laddbara hörapparater från Unitron

Kompatibilitet med både iPhone och Androidenheter var något som både Phonak och Unitron presenterade (båda är företag i Sonovakoncernen). Phonaks Marvel kan idag utan tillbehör kopplas till mobiltelefoner med Android. Marvel kommer under hösten även lanseras med inbyggda mottagare för FM-system. Phonak visade även Roger-systemet på utställningen. Även Unitron presenterade laddbara hörapparater med möjligheter till trådlös koppling till Androidenheter. 

dement_rikskonferensen_2019
Demant visade hörapparater från Oticon och mätutrustning

Oticon och Demant hade en stor monter där man bland annat presenterade olika tympanometrar, audiometrar, hörapparater och hörseltekniska hjälpmedel. Den stora hörapparatfamiljen är idag Opn S som även denna är laddbar. Oticon har omfattande forskning kring hur hjärnan uppfattar ljud och försöker förstå hur produkter skall fungera för att hjärnan skall uppfatta ljud optimalt. Oticon Opn S har även ett nytt spännande återkopplingselimineringssystem vilket möjliggör anpassningar på kraftigare hörselnedsättningar.

Sivantos och Widex har nyligen gått ihop men på rikskonferensen hade man två montrar. Sivantos fokuserade på sin designapparat Signia Styletto som även den är laddbar. Widex visade Evoke och en ny typ av snabbladdande batterier. Både Sivantos och Widex har flera projekt gående inom telemedicin och inställningar av hörapparater på distans. 

rikskonferens_2019_audionom
Bra föreläsningar och intressanta ämnen på rikskonferensen för audionomer 2019

Även föreläsningarna var intressanta och speciellt bra var att kopplingen till demens och även hanteringen inom vården av detta togs upp. Ett annat spännande område som togs upp var eHälsa och möjligheten att ersätta besök på hörselmottagningen med besök via videosamtal och internet. 

Även middagen var mycket trevlig och årets hedersgaffel 2019 delades ut av Svenska Audionomföreningen (SvAF). Tack för ett mycket trevligt arrangemang och vi på Eartech Hörselkliniker ser fram emot 2020! 


Inlägget gjort

Eartech Hörselklinik Odenplan

eartech_hörselklinik_odenplan

Välkommen till till Eartech Hörselklinik Odenplan. Den 10/5 öppnar Eartech Hörselkliniker verksamheten på Läkarhuset Odenplan. Adressen är Odengatan 69. Vi sitter på plan 6 och kommer att ha fyra audionomrum och ett separat mätrum. Lokalerna är rymliga, ljusa och handikappanpassade. Det går hissar upp till mottagningen från entrén i bottenplan.

eartech_sll
Eartech Hörselklinik Odenplan är auktoriserade av Stockholms Läns Landsting (SLL)

Mottagningen är auktoriserad av Stockholms Läns Landsting vilket innebär att du får del av landstingets subventioner och regelverk vad gäller hörapparater och hörselhjälpmedel. Du har också möjlighet att prova ut formgjutna hörselskydd och arbetstekniska hjälpmedel.

Läkarhuset Odenplan är känt för att ha många olika specialistmottagningar i huset och har byggts utifrån ritningar av arkitekterna Sten Lindegren och Stig Ancker. Varje dag kommer en stor mängd stockholmare dit för vård och olika behandlingar. Huset ligger i kvarteret Spelbomskan och färdigställdes 1964.

Det går ett stort antal bussar till Odenplan och det finns även ett parkeringsgarage i fastigheten där man kan parkera. Vidare stannar tunnelbanan och pendeltågen vid Odenplan.

Välkommen till Eartech Hörselklinik Odenplan! Du kan boka tid genom att ringa 020-121226 eller maila oss på info@eartech.se

Du kan också boka tid direkt på vår hemsida genom att trycka här


Inlägget gjort

Jaktmässor i maj

jaktmassor_soundscope

Under maj månad kommer vi på Eartech Hörselkliniker vara med på både Swedish Game Fair i Tullgarn och Elmia Game Fair i Jönköping. Under dessa jaktmässor kommer vi att ha specialerbjudanden på formgjutna hörselskydd för jakt (Soundscope) och även kunna göra avgjutningar för dessa i vår monter. Vi kommer också att ha försäljning av olika tillbehör till Soundscope pro-tect iHunt.

Den 24-26 maj 2019 går Swedish Game Fair av stapeln på Tullgarns Slott. På mässan kommer vi presentera Soundscope pro-tect iHunt för jakt och även ha legitimerade audionomer i vår monter. Vi kommer ha mässpriser och även sälja olika tillbehör till Soundscope.

formgjutna_horselskydd_jakt
Soundscope pro-tect iHunt är formgjutna hörselskydd för jakt

Vi kommer också mellan 30/5 och 1/6 vara med på Elmia Game Fair i Jönköping. Även här kommer vi ha mässerbjudanden på Soundscope pro-tect iHunt och erbjuda möjligheten att göra avgjutningar i montern. Mässan är på Elmia som ligger i Jönköping.

avgjutningar_soundscope
Utifrån avgjutningar av dina öron tillverkas Soundscope pro-tect iHunt

Jakt och hörsel är ett av våra specialområden på Eartech. Vi har arbetat länge med formgjutna hörselskydd för jägare och kommer under dessa mässor ha väldigt kompetent personal på plats för frågor och information.

Välkommen till vår monter på Swedish Game Fair och Elmia Game Fair i maj!


Inlägget gjort

Hörapparater i Solna

horapparater_solna

I vårsolen hos PRO Bergshamra-Ulriksdal föreläste vi på Eartech Hörselkliniker 27/3 om hörsel i allmänhet och hur det fungerar att prova hörapparater i Solna i synnerhet. Mycket trevlig tillställning med många frågor och funderingar kring hur utvecklingen av hörapparater varit genom åren och trender på marknaden 2019.

Utvecklingen av hörapparater: Hörselhjälpmedel Igår, Idag och Imorgon

I Sverige beräknas ungefär 1,5 miljoner människor höra dåligt och runt 15% av befolkningen lider av tinnitus. Många väntar länge med att söka hjälp. Skälen till att människor väntar varierar. En del uppfattar att besvären inte är på den nivån att man faktiskt behöver hjälp. Andra har negativa (ofta förutfattade) meningar om hur hörapparater fungerar (och även inte fungerar…).

Välbesökt föreläsning hos PRO Bergshamra-Ulrikdsdal

Under föreläsningen diskuterade vi hur utvecklingen av hörapparater sett ut och hur det fungerar att skaffa hörapparater idag. Hur gör man exempelvis om man vill ha hörapparater i Solna? På föreläsningen gick vi igenom reglerna för att få hörapparat inom Stockholms läns landsting och systemen som reglerar detta. En viktig slutsats är att man kan välja hörselmottagning och även byta mottagning om man så önskar. Viktigt är att hitta en audionom och en klinik som man trivs med. Utprovningen av hörapparater och hörselhjälpmedel är ett samspel mellan audionomen och dig som patient.

Hörselnedsättning i de höga frekvenserna gör det svårare att höra fåglar

Ett audiogram är basen för att avgöra om man hör dåligt och vanligt är att man har en hörselnedsättning i det högre frekvensregistret. Detta kan göra det svårare att höra fåglar och syrsor. Lämpligt nog var det en fågelbur i föreläsningssalen. Ibland kan det vara problem att höra bland annat fåglar men vanligt är också att man hör dåligt när många talar samtidigt.

Hörselföreläsning hos PRO Bergshamra-Ulriksdal

Tack så mycket för en trevlig eftermiddag och många bra diskussioner om hörsel, hörapparater och hur man får hörapparater i Solna. Hjärtligt tack till PRO Bergshamra-Ulriksdal för att ni anordnade detta!

Inlägget gjort

Legitimerade audionomer till Stockholm

legitimerad_audionom_stockholm

Eartech Hörselkliniker växer och söker nu fler legitimerade audionomer till våra hörselkliniker i Stockholms län. Vi har idag mottagningar i Bromma, i Sollentuna, i Enskede och på Lidingö. Eartech Hörselkliniker är leverantörsoberoende och arbetar med alla stora tillverkare av hörapparater på marknaden.

Alla våra mottagningar är auktoriserade av Stockholms läns landsting. Det innebär att du som kund får del av SLL’s subventioner och regelverk kring olika typer av hörselhjälpmedel. På Eartech arbetar vi dessutom mycket med arbetstekniska hjälpmedel och olika typer av formgjutna hörselskydd. Vi har lång erfarenhet av hörselvård och hörapparater.

Mer information om tjänsten hittar du här: audionom Eartech Stockholm

Vi rekryterar löpande så om du är intresserad kontakta oss. Alla ansökningar behandlas konfidentiellt. Kontaktpersoner:

Klas Johansson. Telefon: 070-4411070. Mail: kj@eartech.se

Heléne Ljung. Telefon: 070-7220415. Mail: hl@eartech.se

Välkommen med din ansökan till oss på Eartech!

Inlägget gjort

Rekryteringsmässa på audionomprogrammet Karolinska Institutet

audionomprogrammet_karolinska

Den 14/3 var Eartech Hörselkliniker med på rekryteringsmässa på audionomprogrammet Karolinska Institutet. Det var ett mycket trevligt evenemang med medverkande företag från främst den privata hörselvården i Stockholm. Exempel på företag som var med: Audionomkliniken Serafen, Hörab, Audika, AB Hearing, Transistor, Phonak, Hörselexperten och Eartech Hörselkliniker. Medverkade gjorde även Landstinget Dalarna och Landstinget Gävleborg.

Eartech var representerade av Klas Johansson, Lotta Hannu och Veronica Ljungström. Både Lotta och Veronica har sin audionomexamen från KI. Vi talade om hur det är att arbeta på Eartech, hur dagarna ser ut och lite om hur vi ser på framtiden. Mycket bra frågor om vår verksamhet, karriärmöjligheter och hur möjligheter till jobb hos oss.

På bilden ovan ser ni Lotta och Veronica framför KI’s interaktiva monitor via vilken kunde skapa egna bilder som visades på skärmar på campus.

Jättetack till arrangörerna på audionomprogrammet Karolinska Institutet, alla studenter och våra kollegor för en trevlig kväll!


Inlägget gjort

Börja använda hörapparat

Borja_anvanda_horapparat


När man börjar använda hörapparater kan det ta lite tid att vänja sig med att höra olika ljud igen. Ofta kommer hörselnedsättningen gradvis över tid och det kan gå flera år innan man söker hjälp hos en audionom. Det finns ljud som du inte hört eller som du inte hört klart på flera år. När du väl börjar höra dessa ljud kan det ibland hjärnan behöva tid att anpassa sig till att höra ljuden klart igen. För att underlätta anpassningen har vi sammanställt några tips för dig som skall börja använda hörapparat.

Det finns ljud som du inte hört eller som du inte hört klart på flera år. När du väl börjar höra dessa ljud kan det ibland hjärnan behöva tid att anpassa sig till att höra ljuden klart igen. För att underlätta anpassningen har vi sammanställt några tips för dig som skall börja använda hörapparat.

  1. Ge dig själv tid. Att börja med hörapparater är inte som att börja med glasögon. Med glasögon ser man bättre direkt. Den effekten får man inte alltid med hörapparater. Här behöver man tid för att anpassa hörselcentrum i hjärnan till att höra de ljud man tidigare inte hört. Vissa personer behöver dagar, veckor och ibland månader på sig. Ge inte upp om det inte fungerar perfekt direkt!
  2. Börja enkelt. Sitt själv hemma i en tyst miljö och börja höra ljud i din omgivning. Vissa ljud kommer kanske verka lite konstiga men det är naturligt. Klockor som tickar? Fläkten i datorn? Även dessa ljud kommer att förstärkas så var beredd på det. Börja med att använda dina nya hörapparater några timmar per dag. Ta av dem om det blir för jobbigt men försök att använda dem lite längre under nästa dag.
  3. Läs högt och lyssna på din egen röst. När man hör sämre är det inte ovanligt att man höjer rösten. Träna på att lyssna på din egen röst genom att läsa högt och uttala ord. Det hjälper dig också att avgöra vilket tonläge du bör ligga på och hur högt du bör tala med andra.
  4. Ta hjälp av familj och vänner. Dina nära och kära bör inkluderas i utprovningen av dina hörapparater. Att börja använda hörapparat innebär också att exempelvis din partner kommer behöva anpassa röstläge och kommunikationsstrategier för att underlätta hörande. Ha också en kontinuerlig dialog med din omgivning och ta hjälp och stöd av dem i denna process.
  5. För dagbok. Skriv gärna ner hur det går och hur det fungerar. Fungerar det bättre denna vecka om man jämför med tidigare vecka? Hur upplever din omgivning att du hör? Hur ofta får du fråga om numera? Det ger också väldigt bra information till din audionom när du besöker din hörselmottagning nästa gång.
  6. Ha realistiska mål. En hörapparat är ett hjälpmedel. Ett hjälpmedel hjälper dig men den hörselnedsättning du har är permanent. Att få det att fungera bättre än tidigare är en stor vinst och det förbättrar både din hälsa och livskvalitet. Se till att fira dessa framgångar!
  7. Ha tålamod. Det kanske viktigaste tipset. Det tar tid men det är värt det på sikt.

Vi på Eartech Hörselkliniker har lång erfarenhet av att hjälpa människor med nedsatt hörsel att börja använda hörapparat. Våra audionomer har tillgång till den absolut senaste tekniken från världens ledande tillverkare och får kontinuerligt utbildning på marknadens bästa hörapparater. Ta första steget till ett bättre hörande och boka ett kostnadsfritt hörseltest hos oss!

Inlägget gjort

Välkommen till Eartech Hörselklinik Sollentuna!

eartech_horselmottagning_sollentuna

Den 1/3 öppnade vår nya hörselmottagning i Sollentuna. Mottagningen är auktoriserad av Stockholms läns landsting så du som kund får del av SLL’s system för hörapparater och hörselhjälpmedel. Att komma till oss och testa hörseln kostar inget och du behöver ingen remiss! Vi finns på Aniaraplatsen 4, 2 tr. Postnummer: 19147 Sollentuna.

Du kan ringa oss på 020-121226 för att få tid eller boka tid direkt på vår hemsida: https://eartech.se/boka-tid-pa-eartech-sollentuna/

Nedan följer lite information om hur du tar dig till oss.


Om du åker kommunalt
Du kan ta buss eller pendeltåg till Sollentuna C.

Alternativ 1
Om du går längs tågspårets bullerplank så kommer du till Scandic Hotel på vänster sida. Vik därefter upp till vänster och fortsätt sedan förbi hotellet över torget.  På höger sida ligger “Aniarahuset”.
Gå sedan in genom porten (använd koden om du fått vid bokningen). Åk sedan upp till plan 2.
Gå sedan in genom dörren med skylten ”Sollentuna Rehab/Eartech Hörselklinik”. Fortsätt längst ner i korridoren tills du kommer till ”Väntrum 2”. Sitt därefter ner och vänta så möter någon av audionomerna dig där.

Alternativ 2
Du kan gå längs med tågspårets bullerplank tills du kommer till trappan ner till gångtunneln (“Sauergränd”). Gå därefter ner för trappan och ta sedan till vänster. När du därefter gått uppför backen så befinner du dig på Aniaraplatsen.
“Aniarahuset” och Aniaraplatsen nr 4 ligger till höger på torget.
Gå därefter in genom porten (använd koden om du fått vid bokningen) och åk sedan upp till plan 2.
Gå därefter in genom dörren ”Sollentuna Rehab/Eartech Hörselklinik” och fortsätt gå längst ner i korridoren tills du kommer till ”Väntrum 2”. Sitt ner och vänta så möter någon av audionomerna dig där.

Åker du bil
Du kan parkera i Sollentuna Centrums parkeringsgarage. Här kan man stå gratis i 2 timmar. (Man kan också parkera vid sidan om Aniarahuset).
Åk sedan ner i rulltrapporna till plan 0 och ICA Kvantum. Gå sedan ut ur centrumet vid ICA och då står du på Aniaraplatsen. Fortsätt rakt fram så kommer du till ”Aniarahuset”. Till höger om Handelsbanken finns nr 4.
Gå därefter in genom porten (använd koden om du fått vid bokningen) och åk sedan upp till plan 2.
Därefter kan du gå in genom dörren med skylten ”Sollentuna Rehab/Eartech Hörselklinik” och fortsätt gå längst ner i korridoren till ”Väntrum 2”. Sitt ner och vänta så möter någon av våra audionomer dig där.

Kommer du med färdtjänst
Du kan ange adressen ”Kung Agnes väg 3”.
Gå sedan in genom porten (använd koden om du fått vid bokningen) och åk därefter upp till plan 2.
Gå sedan in genom dörren ”Sollentuna Rehab/Eartech Hörselklinik” och fortsätt längst ner i korridoren till ”Väntrum 2”. Vänta där så möter någon av våra audionomer dig där.

Behöver du mer information, hör av dig så hjälper vi dig gärna. Ring oss gärna på 020-121226, maila oss på info@eartech.se eller besök oss på www.eartech.se


Inlägget gjort

Specialgjorda öronproppar

specialgjorda_oronproppar

En stor produkt hos oss på Eartech är olika typer av specialgjorda öronproppar. Det vanligaste ändamålet brukar vara att man vill ha ett par gjutna öronproppar till sina hörlurar. Detta gör det möjligt att få en perfekt passform för sina hörlurar samtidigt som man skyddar sin hörsel mot omgivande buller.

Med olika standardproppar till hörlurar är det ganska vanligt att man höjer volymen för att “överrösta” olika omgivningsljud. Detta kan leda till att ljudnivån, mot trumhinnan, blir alldeles för hög och du riskerar hörselskador som nedsatt hörsel och tinnitus. Kan man säkerställa en nära nog perfekt passform så läcker inte buller igenom och man kan hålla nere ljudvolymen.

Ett annat ändamål för olika specialgjorda öronproppar är som formgjutna hörselskydd. Här finns det idag en rad olika produkter. De två huvudgrupperna är aktiva och passiva formgjutna öronproppar. Med aktiva öronproppar menas att svaga ljud förstärks samtidigt som höga ljud dämpas. De aktiva öronpropparna fungerar med hjälp av elektronik och drivs av batterier. De kan också kopplas till annan elektronik som exempelvis din mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning. Ett exempel på en populär gjuten öronpropp är Soundscope. Dessa finns för användning för jakt och för användning inom industri.

Med passiva hörselskydd menas att ett dämpfilter finns i själva öronproppen. Detta dämpfilter kan ha olika dämpningsvärde från 10 decibel upp till 30 decibel. Vad som passar bäst beror på vilket ändamålet är med användningen. Det finns idag olika hörselskydd som är lämpliga för olika ändamål. Några exempel är för musik, sömn, simning, användning i skola, när man kör motorcykel eller inom industri. Den gemensamma nämnaren för dessa olika typer av specialgjorda öronproppar är att man kan byta filter och även att de har en jämn dämpning över hela frekvensområdet. Det gör att man skyddar sin hörsel och att man hör omgivningen så bra det bara går.

Alla specialgjorda öronproppar tillverkas utifrån avgjutningar av dina öron. Dessa avgjutningar placeras sedan i en 3D-scanner och fram får man en bild av hur hörselgången ser ut digitalt. Man tillverkar sedan öronpropparna med hjälp av en 3D-skrivare vilket gör att man får en väldigt bra passform utifrån hur just dina öron ser ut.

Är du intresserad av specialgjorda öronproppar så har vi på Eartech ett av marknadens ledande sortiment. Kontakta oss gärna på 020-121226 för mer information.

Inlägget gjort

Kostnadsfritt hörseltest i Bromma

kostnadsfritt_horseltest_bromma

Välkommen till oss på Eartech Hörselklinik i Bromma!

Du kan klicka här för att direkt boka ett kostnadsfritt hörseltest på vår mottagning i Bromma.

Hos oss kan du utan kostnad testa hörseln och få råd av våra legitimerade audionomer. Du behöver ingen remiss för att träffa oss. Alla våra verksamheter är auktoriserade av Stockholms läns landsting och vi är leverantörsoberoende. Det innebär att du omfattas av landstingets subventioner vad gäller hörapparater och hörselhjälpmedel. Våra audionomer har också tillgång till de absolut senaste hörapparaterna från alla stora tillverkare på marknaden. 

På Eartech Hörselkliniker har vi lång erfarenhet av hörsel, tinnitus och hörseltekniska hjälpmedel. Eartech är specialiserade på den absolut senaste tekniken inom hörsel. Vi har idag hörselmottagningar på Lidingö, Enskede och i Bromma. Verksamhetschef är Heléne Ljung som tidigare varit chefsaudionom på Karolinska Sjukhuset och Danderyds Sjukhus.

helene_ljung

Vår hörselmottagning i Bromma ligger på Gårdsfogdevägen 18A. Det är lätt att parkera och man kan använda p-skiva upp till två timmar. Det går också tvärbana till oss (avstigning Karlsbodavägen) och det stannar ett flertal bussar vid vår mottagning. Man kan också ta pendeltåget eller tunnelbana till Sundbybergs Centrum och promenera över bron över Bällstaån till oss.

Ta första steget till en bättre hörsel och välkommen att boka tid för ett kostnadsfritt hörseltest hos oss!

 

Inlägget gjort

Män och hörsel

man_horsel

Visste du att det är vanligare bland män än kvinnor att höra sämre? Hur står det till med män och hörsel? Sverige har cirka 1,5 miljoner människor som har nedsatt hörsel och av dessa är 56% män (Statistiska centralbyrån (SCB), 2014-16). En förklaring till den sämre hörseln bland män är att det föds fler pojkar med hörselnedsättning än flickor. Den stora förklaringen har emellertid att göra med livsstilsfaktorer.

Faktorer i en individs omgivning under livets gång påverkar hörseln när man blir äldre. Vistas man i bullriga miljöer, utsätts för höga ljud och även exempelvis rökning kan påverka hur du hör senare i livet. Att vara steget före och skydda din hörsel är därför att rekommendera.

Ett historiskt skäl till att män hör sämre än kvinnor är att tidigare var jobb i industri, hantverk med mera väldigt bullriga och användningen av hörselskydd var inte så utbredd. Studerar man ett område som exempelvis byggverksamhet kan man konstatera att här används ofta maskiner med väldigt höga ljud och arbetar man i dessa miljöer under en längre tid så påverkas hörseln negativt. Byggnadsarbete är exempel på ett mansdominerat arbete där många som jobbat med det, till exempel snickare, har sämre hörsel på äldre dar.

Dessutom var militärtjänst ofta förenad med exponering för impulsljud som gevärsskott och andra väldigt höga ljud. Förr i tiden gjorde enbart männen värnplikt vilket även det bidragit till den sämre hörseln hos män. Talar man om gevärsskott så är även jakt och skytte mer populärt hos män än kvinnor. Många jägare är duktiga på att använda hörselskydd på skjutbanan men långt ifrån alla använder alltid hörselskydd när man är ute och jagar i skogen…

Nu när det är obligatoriskt att sänka ljudnivåerna på arbetsplatser, introduktionen av bättre hörselskydd och öronproppar samt att allt färre gör militärtjänst kan man spekulera i att skillnaderna mellan män och kvinnors hörsel framöver kommer att minska. Dessutom är det fler kvinnor som arbetar med pedagogiska arbeten i skola och förskola vilket idag är, ur ett hörselperspektiv, riktiga riskarbeten. Väldigt många kvinnor som arbetar i skola och förskola har i tidig ålder problem med tinnitus och ljudöverkänslighet.

Tittar man framåt i ämnet män och hörsel så kommer dessa skillnader mellan könen sannolikt jämnas ut. Att tidigt undersöka sin hörsel och få hjälp tidigt gäller oavsett om man är man eller kvinna.