Publicerad

Hur låter tinnitus?

En fråga man ibland får lyder: Hur låter tinnitus? Hörselskadades Riksförbund (HRF) har på sin sida en genomgång över hur olika tinnitusljud låter. Tinnitus kan låta väldigt olika för olika personer och det kan variera över tid. Vissa har inga problem på grund av sina öronsus medan andra kan ha väldigt stora problem. Detta är exempel på en hörselskada som är väldigt individuell och påverkar individer på väldigt olika sätt. HRF skriver:

”Det fräser, brusar, gnisslar, brummar, tjuter, piper, susar, ringer, vrålar, viskar, skramlar, tutar, knäpper, kvittrar… Ibland är det ett enda ljud, ibland en hel kakofoni. Det kan vara både svagt och intensivt. Ibland ständigt, ibland sällan”. Det var några av kommentarerna från de tillfrågade.

hur_låter_tinnitus

Tinnitus eller öronsus låter alltså olika för olika personer. Gemensamt är att det kan vara väldigt besvärande och orsaka stora problem för individen. Du kan genom att gå in på Youtube enkelt söka upp ljudfiler för att få en bättre förståelse för hur det är att leva med öronsus. Tänk dig att, som vissa patienter har det, höra dessa ljud i 24 timmar per dygn? Hur en individ upplever ljudet påverkas också av livssituationen i övrigt eller om han eller hon har en hörselnedsättning

Det underlättar också för anhöriga och vänner att lyssna på dessa exempel på ljudfiler. Detta därför att förståelsen kring hur individen har det underlättas av att man själv får höra dessa ljud. Det kan också hjälpa till att inkludera nära och kära i rehabiliteringen. Genom att med ljudfiler förstå hur tinnitustoner låter är det lättare att sätta sig in i hur andra har det med sina hörselproblem. Gå gärna in och prova själv!

På Eartech Hörselkliniker har våra legitimerade audionomer stor vana vid tinnitus. När du kommer till oss och testar hörseln är detta något vi tar upp under samtalet. Välkommen att ställa frågor om problem med öronsus till oss på info@eartech.se