horapparat-oticon-avancerad

Oticon

Oticon

Oticon grundades 1904 och har sitt högkvarter utanför Köpenhamn. Grundaren, Hans Demant, hade en fru som var hörselskadad vilket motiverade honom att börja utveckla, importera och distribuera hörselhjälpmedel.

Idag är Oticon världens näst största tillverkare av hörapparater och har över 3000 anställda över hela världen. Oticon är ett helägt dotterbolag till William Demant Holding Group som är noterade på Köpenhamnsbörsen. I William Demant Holding så ingår även tillverkaren Bernafon vars produkter inom hörsel också säljs i Sverige.

Oticon bedriver mycket forskning och utveckling i Sverige. Exempelvis var det forskare från Linköpings universitet som låg bakom världens första digitala hörapparat som presenterades hösten 1995. Man har en lång tradition av innovationer och var tidigt ute även med hörapparater med extern hörtelefon. Även designen, i god dansk anda, har alltid varit viktig i utvecklingen av nya hörapparater. Man vann exempelvis designpriset Red Dot Award för Delta som av många anses vara en milstolpe i utvecklingen snygga bakom-örat apparater med extern hörtelefon.

liten-bluetooth-horapparat-oticon

Exempel på hörapparater från Oticon som säljs på den svenska marknaden är: Real, More, Opn S, Xceed, Siya2, Opn, Siya, Alta2, Nera2, Ria2, Dynamo och Sensei.

Några tidigare produkter som sålts i Sverige är: Safari, Dual, Acto, Agil, Hit, Amigo, Chili, Intiga, Ino, Epoq, Vigo, Delta, Lexis, Syncro, Tego, Atlas, Swift, Go, Go Pro, Gaia, Safran, Sumo och Sumo DM.

Oticon arbetar mycket med sitt värdeord ”People First”. Med det menas att man i den utveckling man gör och de produkter man tar fram sätter människan först. Begreppet People First är också ett löfte.

”Att allt vi gör alltid utgår från de människor vi gör det för. Vi försöker inte bara hjälpa dig att höra mer, utan också leva mer”.

uppladdningsbar-oticon

Under 2014 började Oticon också lansera konceptet ”Brain Hearing” vilket innebär att man intresserar sig mycket i sin forskning och utveckling om hur vi faktiskt hör med hjärnan. Hörseln och speciellt talförståelse är en kognitiv process som sker i din hjärna. Genom ytterligare förståelse kring hur vi faktiskt hör kan hjälpmedel utvecklas som gör det lättare att höra menar man. Här handlar det om en grundläggande förståelse för hur hörseln fungerar och hur din hjärna faktiskt skapar mening av de ljud den exponeras för.

Något Oticon arbetar mycket med är att utveckla hörselapparater som gör att du kan vara aktiv och prestera hela dagen. Man investerar mycket i utveckling för att ta fram nya metoder, tekniker och algoritmer för att dina hjälpmedel skall fungera bra i svåra lyssningssituationer. Här talar man om att minska den kognitiva ansträngningen, maximera lyssningsupplevelsen och att man skall kunna frigöra mentala resurser hos dig som användare.

oticon-horapparater

Företaget lanserar kontinuerligt nya hörapparater och koncept inom hörselområdet. Alla är laddningsbara hörapparater och de appar som utvecklas kring denna produkt eftersom det möjliggör ett samspel i utprovningen mellan dig och din audionom.

Intresserad av hörapparater från Oticon?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.