Hörselgångsinflammation, simmaröra

Hörselgångsinflammation, simmaröra

Många simmare får problem med irriterade hörselgångar. Symptom kan vara klåda, irritation och i vissa fall värk i örat. Man kan också få feber och varbildningar i örat.

Är du ofta och länge i vatten finns det risk att du får hörselgångsinflammation. Andra namn för detta problem är simmaröra eller extern otit

Andra ord för simmaröra är hörselgångsinflammation eller extern otit. Detta är något som drabbar många simmare, surfare, dykare och personer som vistas länge och ofta i vatten. Här kommer 5 tips för att minska risken för simmaröron.

Orsaken till simmaröra är att örats naturligt sura miljö störs av vatten och fukt. När vatten kommer in i ytterörat och hörselgången så kan produktionen av skyddande öronvax påverkas. Detta kan leda till en tillväxt av bakterier och svamp i örat. Även överdriven användning av tvål eller schampo i örat, öronpetning med tops och eksem kan orsaka hörselgångsinflammation. Att vara medveten om symptom och hur man skyddar sina öron mot att problem uppstår är en bra strategi om man badar eller simmar mycket.

Här kommer 5 tips för att minska risken för simmaröron:

  1. Peta inte i örat med tops eller handduk i hörselgången.
  2. Använd öronproppar som är anpassade för simning. Dessa stänger ute vattnet och förebygger uppkomsten av problem.
  3. Se till att vattnet kommer ut från öronen efter simning. Det är viktigt att hörselgången är torr för att minska risken för problem.
  4. Använd Otinova eller andra örondroppar om du vet att du har problem med hörselgångsinflammation. Genom att behandla innan besvär uppstått så är du ett steg före. Se till att använda dessa preparat i enlighet med respektive tillverkares instruktioner.
  5. Konsultera läkare eller audionom om du vet att du brukar ha problem med simmaröra. Man kan behöva få kortisonpreparat eller antibiotika utskrivet.

Var observant på om smärta uppstår eller om du har irritation, klåda, nedsatt hörsel, värk eller svullnad. Genom att följa tipsen 1-5 ovan kan du många gånger förebygga besvär men se även till att söka hjälp om du ofta har problem med simmaröra eller inflammationer i hörselgången. En bra utgångspunkt är att vända sig till sin husläkare eller vårdcentral i första hand om ytterligare hjälp behövs.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1207 Recensioner

Simglasögon och öronproppar
Genom att använda öronproppar när du badar eller simmar minskar du risken för hörselgångsinflammation

Har du frågor kring hörselproblem som simmaröra?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.