gjutna-oronproppar-3D

Formgjutna hörselskydd

Formgjutna hörselskydd

Formgjutna öronproppar tillverkas individuellt efter dina öron för en optimal passform. Detta innebär en komfort som inte går att uppnå med standardskydd.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1229 Recensioner

Hur fungerar formgjutna hörselskydd?

De formgjutna individuella hörselskydden kan utrustas med olika dämpningsfilter och på så sätt kontrollera hur mycket ljud du exponeras för. Dessa dämpningsfilter gör att din hörsel skyddas mot buller samtidigt som du uppfattar tal så bra som möjligt. Effekten av formgjutna hörselskydd och öronproppar blir att du inte missar vad som sägs men samtidigt får ett bra skydd för dina öron.

individuella-oronproppar

Du kan själv testa hur musik låter med formgjutna hörselskydd i vår simulator. Välj Custom-Fit DM / 2in1 och jämför hur rock, klassisk musik, jazz eller dansmusik låter med gjutna öronproppar med dämpningsfilter. Här kan du också testa musikupplevelsen med vanliga skumgummiproppar och enklare hörselskydd. Custom-Fit DM / 2in1 säljer vi som Eartech DM respektive Eartech 2in1 i Sverige. På bilden nedan ser du några av de hörselskydd vi på Eartech arbetar med.

basta-oronpropparna

Formgjutna hörselskydd med dämpfilter skyddar dina öron mot buller samtidigt som tal släpps igenom. Det finns också aktiva formgjutna hörselskydd. Med detta menas att tal förstärks, du är skyddad mot buller samtidigt som du kan tala i telefon eller på kommunikationsradio utan sladdar (via Bluetooth). Det som kännetecknar alla dessa är den optimala passformen och att de kan användas hela dagar utan problem.

De vanligaste formgjutna passiva hörselskydden hos oss är:

De vanligaste formgjutna aktiva hörselskydden hos oss är:

En stor skillnad mellan formgjutna hörselskydd med dämpfilter och enklare hörselskydd är hur de dämpar höga frekvenser (diskanttoner). Här dämpar exempelvis skumgummipropparna mer i diskanten vilket gör att ljudåtergivningen påverkas negativt. Vad gäller tal så ligger konsonanter samt ljusa röster från kvinnor och barn i diskanten. Använder man hörselskydd med för mycket dämpning i de höga tonerna hör man inte vad som sägs eller hör det otydligt. Hur olika hörselskydd, formgjutna med dämpningsfilter jämfört med vanliga skumgummiproppar, fungerar i bullriga miljöer har man även studerat i en uppsats från Göteborgs universitet.

formgjuten-oronpropp

Vilket hörselskydd som är att rekommendera beror på en rad faktorer som exempelvis vilken ljudmiljö du vistas i, din hörsel samt vilket kommunikationsbehov du har. Ett vanligt misstag är att man väljer ett dämpningsfilter med för mycket dämpning. Gör man det riskerar man att missa vad som sägs och det leder till att man tar av sig hörselskydden för att höra. Hos oss har du möjlighet att under de tre första månaderna efter att du har beställt gjutna hörselskydd hos oss byta dämpningsfilter utan kostnad. På så vis kan du testa att dina hörselskydd fungerar in din vardag, att du hör vad som sägs och att de ger önskad skyddseffekt.

utbud-formgjutna-horselskydd

För att tillverka formgjutna hörselskydd görs först en avgjutning av dina öron. Här kan du läsa mer om hur avgjutningar går till. Detta för att säkerställa en optimal passform vilket dels gör hörselskydden väldigt bekväma, dels gör att inget buller läcker igenom. Eftersom hörselskydden tillverkas för att passa just dina hörselgångar kan man ha dem under långa perioder under dagen utan att det blir obekvämt eller varmt. Det gör att du effektivt skyddar din hörsel samtidigt som du kan lyssna och delta i samtal utan att du missar vad som sägs. På bilden nedan ser du hur en par avgjutningar ser ut.

avtryck-oron

Dina avgjutningar scannas sedan och görs digitala. På bilden nedan scannas avgjutningarna ovan.

oronproppar-scanning

Under processen med scanningen så växer den digitala bilden av kundens hörselgångar successivt fram. Detta illustreras med det tre bilderna nedan.

Bilden ovan visar hur vänster öra växer fram.

Vänster öra är klart och scanningen av höger öra påbörjas

Vänster (blå) och höger (röd) är scannade

Sedan tillverkas dina hörselskydd via en 3D-skrivare. Man gör simuleringar i datorn kring hur skydden kommer att sitta i dina öron när du har dem på. Detta görs dels hos oss på Eartech, dels hos aktuell leverantör av hörselskydd.

horselskydd-scan-oronpropp

Genom att dina avgjutningar nu gjorts digitala så finns de lagrade om du skulle tappa ett hörselskydd eller vill beställa någon annan modell.

tillverkning-formgjutna-horselskydd

Utifrån avgjutningar av dina hörselgångar har här formgjutna hörselskydd tillverkats via en 3D-skrivare för att passa just dig.

gjutna-proppar

Formgjutna hörselskydd och öronproppar finns för flera olika situationer och yrkesgrupper. Exempel på användningsområden är jakt, skola, musik, MC, sömn och simning. Alla våra hörselskydd är CE-märkta och alla avgjutningars kvalitet kontrolleras innan dina hörselskydd tillverkas och levereras. Genom CE-märkningen säkerställs att tillverkaren uppfyller europeiska standarder och att hörselskydden har testats för bland annat dämpning och hållbarhet. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns mer information om ljud och buller. Det finns lite olika saker man bör tänka på när man väljer hörselskydd. I denna broschyr Att välja hörselskydd finns lite mer information om detta.

Ditt hörselskydd har ett dämpvärde (SNR). Detta anges i decibel (dB) och visar hur mycket dina hörselskydd dämpar ljud. Vad gäller dämpningsvärden talar man också om H-, M- och L-värden. Med H-värde menas hur väl hörselskyddet dämpar högfrekvent buller, M-värde visar dämpningen vad gäller mellanfrekvent buller och L-värdet visar vilken dämpningen är för lågfrekvent buller. Vet man exempelvis att man arbetar i en miljö med mycket buller i mellanregistret kan det vara bra att kolla M-värdet på det hörselskydd som du använder.

I leveransen till dig medföljer alltid en bruksanvisning kring hur du hanterar och sätter i dina skydd. Om du har frågor kan du alltid kontakta oss direkt eller den återförsäljare som du besökt. Vad gäller formgjutna öronproppar och hörselskydd är en bra idé att testa att sätta i och ta ur dem framför spegeln. På så vis vänjer du dig med att hantera dem och kan även kontrollera att de sitter bra och att de dämpar ljud.

Hör skillnaden med formgjutna hörselskydd!

Nedan kan du prova hur ljudet ändras med olika sorters hörselskydd. Se till att ha högtalare eller hörlurar på.

Intresserad av formgjutna hörselskydd?

För personlig rådgivning så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger.

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Mats Mood
Hörselingenjör Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Var med i utvecklingen av hörselskyddet Soundscope. Startade hörselkedjan Bra Hörsel i Sverige. Har stor erfarenhet inom arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.