valja-horapparat

Vilken hörapparat är bäst för mig?

Vilken hörapparat är bäst för mig?

Välj alltid en hörapparat som matchar dina behov. Den bästa apparaten för dig skall kompensera för den hörselnedsättning du har. Hörapparaterna skall göra det så bra det bara går och dom skall kännas bekväma och naturliga att använda.

Hörselnedsättningar är individuella. Olika personer har olika behov, livsstil, social situation, arbete, fritidsintressen, andra sjukdomar eller ytterligare hörselskador förutom nedsatt hörsel. Därför kan man inte säga att en viss hörapparat är bäst för alla. Det är dock viktigt att välja ett hjälpmedel som du snabbt kommer igång med och faktiskt använder i din vardag. Du skall också välja en hörapparat som du tycker är snygg och ser bra ut vilket bidrar till att du trivs med ditt hjälpmedel.

Olika sorters hörapparater
Vilken hörapparat som är bäst för en viss person beror på en rad faktorer. Exempelvis hur individens hörsel ser ut, hur situationen är hemma och på jobbet, kommunikationsbehov och önskemål om utseende.

En bra hörapparat hjälper dig att effektivt förstärka människors tal i en viss situation. Speciellt gäller detta den personen du talar med just då. Det är viktigt att dina hjälpmedel hjälper dig i svåra lyssningsmiljöer, där många talar samtidigt exempelvis på restaurang eller annan sammankomst, och att de där sorterar bort, för dig, icke relevanta omgivningsljud. Här vill man att dina apparater förstärker talet hos den person du vänder dig emot och samtalar med. Du skall alltså få mer förstärkning av ljudet från någon du talar med och mindre förstärkning av buller från din omgivning samt ljud som kommer från sidan eller bakifrån. Har du nedsatt hörsel på båda öronen bör du använda hörselapparater på båda öronen. Lider du också av tinnitus eller öronsus bör du fråga din audionom om det finns speciella tinnitusprogram på ditt hjälpmedel. Dessa kan vara väldigt bra och användbara för att lättare hantera problem med öronsus.

eartech-olika-hjalpmedel

Utöver hörapparater finns det olika tillbehör vilka underlättar ditt hörande

Dagens hörapparater kan enkelt kopplas ihop med annan teknik i ditt liv. Exempelvis finns en rad appar som kan användas för att kontrollera och styra dina hörapparater. Dessa appar kan också användas för att få kontakt med din audionom för en justering av dina hjälpmedel.

app-till-horapparat

Du kan idag styra dina hörapparater via din mobiltelefon 

Det är också viktigt att du har förtroende för och tar hjälp av din audionom. Audionomen skall kunna vägleda dig i valet av hjälpmedel och också därefter kunna anpassa dem till just dig. De skall inte passa din vän, granne eller någon känd person…dina hörapparater skall fungera för dig!

Vilken hörapparat passar mig bäst?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.