bra-horselkapor-barn

Hörselskydd för barn

Hörselskydd för barn

Vi på Eartech Hörselkliniker har ett brett sortiment av hörselskydd och öronproppar för barn. Kontakta oss gärna för mer information om produkter eller tips och råd för att minska ljudnivåer exempelvis i skola/förskola.

Öronproppar för barn

Vi får många frågor kring öronproppar barn. Vanliga frågor är ofta kring användning på festivaler, koncentration och inlärning i skolan, hjälp när man reser eller vad som är lämpligt när ens barn behöver skydda sina öron när man badar. Det finns idag många bra produkter inom gruppen öronproppar barn. Alla våra öronproppar för barn är CE-certifierade och testade i enlighet med EN352-2.

buller-lekplats

Ljudnivåerna i skolan och under lek kan bli väldigt höga. Vissa barn påverkas mer än andra. 

Precis på samma sätt som vuxna behöver barn skydda sina öron när man är på festival eller konsert. Det gäller också om man är på idrottsevenemang eller i andra sammanhang där det är höga ljudnivåer. Man kan använda hörselkåpor men det finns idag också bra öronproppar för barn. En bra produkt om man vistas i miljöer där det är höga ljudnivåer men man vill också kunna höra samtidigt är Pluggerz Music Kids, SNR 22 dB. Dessa har inbyggda dämpningsfilter och ger en jämn och bra dämpning över hela frekvensregistret. Dessa dämpar 22 dB så de passar bra i sammanhang där ljudet är högt över en längre tid. Bilden nedan visar ett par Pluggerz Music Kids.

oronproppar-barn

Pluggerz Music Kids, SNR 22 dB är också en bra öronpropp att använda i skolan. Den skyddar mot buller samtidigt som tal släpps igenom. Man hör vad läraren säger men de stänger också ute bakgrundsbuller som stör koncentrationen. De passar barn mellan 4 och 14 år och är tillverkade i ett mjukt silikonmaterial för maximal komfort.

Ett annat område där öronproppar för barn är efterfrågade är under flygningar. Det kan vara obekvämt för barnet när det slår lock för öronen under start och landning. Därför har holländska Comfoor tagit fram ett hörselskydd för detta ändamål. Dessa heter Pluggerz Kids Travel, SNR 27 dB och tryckutjämnar via ett inbyggt filter. De skyddar också mot buller i kabinen som även det kan vara jobbigt för barn. De dämpar 27 decibel och ger ett mycket bra skydd mot höga och besvärliga ljud. Bilden nedan visar ett par Pluggerz Kids Travel.

horselskydd-resa-barn

Ett annat vanligt problem för barn är att man får inflammationer i hörselgången (extern otit) när man badar eller simmar. Här vill man hålla torrt i öronen när man vistas i vatten. Det är viktigt att de håller tätt och är bekväma. Även här har Comfoor tagit fram bra produkter. Dessa heter Pluggerz Kids Swim och finns både i en blå och i en rosa variant. När man använder Pluggerz Kids Swim kan man undvika att vatten kommer in i öronen och att inflammationer och eksem uppstår. På bilden nedan ser man ett par rosa och blå Pluggerz Kids Swim.

barn-simning-oronproppar

Kontakta oss gärna för mer information om vilka öronproppar som skulle vara lämpliga för ditt barn. Det finns idag ett antal bra produkter i gruppen öronproppar barn. Vet man hur de är tänkta att användas och i vilka situationer barnens öron behöver skyddas kan bra lösningar identifieras. Se till att skydda ditt barns hörsel redan vid tidig ålder!

Hörselkåpor för barn

Vad gäller hörselkåpor barn - Vilka rekommenderar ni och vilka är bäst på marknaden? Att skydda barns hörsel i situationer när det är höga ljudnivåer är väldigt viktigt. Speciellt gäller detta på festivaler, konserter, spelningar, idrottsevenemang men det kan också vara i situationer när man behöver koncentrera sig lite mer som i skolan.

När det är många barn på ett ställe tenderar ljudnivåerna att öka. Även stressen hos barnen (och vuxna) ökar när det blir mer bullrigt och man behöver höja rösten för att höras. Detta skapar en negativ spiral och är något man bör adressera i miljöer som exempelvis förskola och skola. Den stora risken ligger många gånger i den långtidsexponering när man vistas i dessa miljöer i långa perioder under dagen och under en längre tid. Är ljuden för höga och man vistas länge i den aktuella ljudmiljön ökar risken för hörselskador.

festival-publik

På konserter och festivaler kan ljudnivån vara väldigt hög. Tänk på att skydda både dina och ditt barns öron. 

Det samma gäller ljudnivåer på konserter, festivaler, bio och olika matcher inom idrott. Här bör man skydda hörseln på sina barn. Att hitta ett hörselskydd som passar barns öron är därför viktigt och att dessa verkligen används.

På Eartech Hörselkliniker är vi specialiserade på att minska risken för hörselskador hos barn och vuxna. Det finns ett antal öronproppar som har lite mindre storlekar som kan vara bra om man har lite mindre öron. Det bästa valet är emellertid Peltor Kids som är en hörselkåpa som är anpassad för barn. De är lätta, väger bara 140 gram, är CE-märkt och passar barn upp till 7 år ålder. Vad gäller hörselkåpor barn så är Peltor Kids vår rekommendation och är ett säkert och bra hörselskydd.

Vill du ha tips och råd om hörselskydd för barn?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Mats Mood
Hörselingenjör Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Var med i utvecklingen av hörselskyddet Soundscope. Startade hörselkedjan Bra Hörsel i Sverige. Har stor erfarenhet inom arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.