Tinnitus

Tinnitus

Med tinnitus menas ljud i öronen som kan vara ringande, pipande, susande eller brusande. Ofta upplevs dessa problem under kortare perioder och besvären är övergående.

Man kan få symptom efter en exponering av höga ljud (exempelvis under en konsert eller ett impulsljud som ett gevärsskott).

Går inte besvären över kan det ibland medföra huvudvärk, stress, problem med koncentrationen, irritation, ilska, nedstämdhet, oro, depressioner och sömnbesvär. Vissa individer kan hantera ljuden med tiden medan andra behöver mer hjälp och stöd.

Ordet tinnitus kommer från latinets ”tinnire” vilket betyder ”att ringa”. Med tinnitus menas en ljudperception utan extern ljudkälla och kan bara uppfattas av patienten. Här talar man också om subjektiv tinnitus. Detta är det absolut vanligaste formen. Det finns också objektiv tinnitus vilket betyder att det går att mäta ljuden eller registrera dem. De kan ha sitt ursprung i turbulent flöde i blodkärl eller kontraktioner i mellanörats muskler. Detta kan upplevas väldigt störande för patienten.

Orsakerna till att man får tinnitus varierar från individ till individ. Källa: Oticon

Tinnitus är väldigt vanligt och man uppskattar att cirka 15 % av befolkningen i Sverige, eller 1,5 miljoner människor, har besvär. Av dessa har runt 100.000 människor så allvarliga problem att det påverkar vardagen (Hörselskadades Riksförbund). Tinnitus förekommer i alla åldrar. Man ser dock att vissa yrkesgrupper som musiker, lärare, industriarbetare, militärer och krogpersonal är extra drabbade.

Vanliga tecken på tinnitus

När man får tinnitus kan man exempelvis uppfatta brus, pip, sorl, ringningar, visslande och sus. Både ljudkaraktär och styrka kan variera. Man kan uppfatta tinnitus vissa tider på dagen och ibland varierar det över tid. Man kan också höra olika tinnitusljud och ibland kan dessa uppträda samtidigt. Vidare kan man höra dessa ljud i ett öra eller i båda öronen.

Med andra ord är ens tinnitus många gånger väldigt individuell. Det är också väldigt individuellt hur man uppfattar sin tinnitus. Vissa har stora besvär vid svag tinnitus medan andra kan vara nära nog obesvärade även fast man har starka tinnitusljud stora delar av dygnet. Individens förhållningssätt är också en av de viktigaste behandlingsstrategierna vid tinnitus.

Om tinnitus inte går över

När man får susningar i öronen och tinnitus första gången blir man ofta väldigt rädd. Man kan få symptom efter att ha varit på en konsert eller nattklubb där det spelats hög musik. Ofta går dessa besvär över på några dagar. Om det inte släpper så är det en bra idé att söka hjälp och stöd. I dessa fall kan det vara så att du fått en bullerskada.

tinnitus-konsert

53% av amerikanerna i studien hade någon gång upplever tinnitus efter att ha besökt en konsert eller klubb. Källa: Hear The World Foundation

Om du precis har fått tinnitus så försök vila dina öron och skapa en ljudvila. Låt din hörsel vila och återhämta sig. Tänk på att skydda dina öron under denna tid och utsätt dig inte för ytterligare höga ljud.

Tänk också på att din livssituation kan påverka. Om det varit mycket på jobbet, familjeproblem eller rent allmänt varit stressigt kan detta resultera i ökande problem med öronsus. Ofta kommer problemen smygande och att aktivt arbeta med avslappning och stresshantering är ofta värdefullt.

Har du börjat höra sämre bör du göra ett hörseltest. Många som hör sämre har också tinnitus. Behandlar man hörselnedsättningen med hörapparat kan man också ställa in den för att hjälpa dig med din tinnitus. Nya hörselhjälpmedel har idag funktioner och program för att minska besvären och är mycket uppskattade.

Kommer dina besvär snabbt bör du kontakta din vårdcentral eller husläkare för utredning.

Artister med tinnitus

Medvetenheten om tinnitus och öronsus har de senaste åren ökat. Exempelvis har många kända artister och musiker öppet berättat om sina problem.

Bröderna Liam och Noel Gallagher från Oasis har intervjuats om sin tinnitus i den engelska tidskriften NME. Båda bröderna talar i artikeln om "ett ringande i öronen när inget ljud är närvarande". Glädjande är att många engelska artister gått ut och berättat om sina hörselproblem och sin tinnitus vilket gör att medvetenheten om musikers hörsel och hörselproblem ökar.  Exempel på artister som arbetat mycket för hörselfrågor är Chris Martin från Coldplay och Pete Townsend från The Who.

horselproblem-musik

I Sverige har bland annat sångerskan Idde Schultz berättat om hur hörselproblem tvingat henne att lägga av med musiken. DN 20/2 2020

Även i USA har många musiker och artister som lider av tinnitus börjat tala om detta. Några exempel på artister med tinnitus är:

 • Förre presidenten Ronald Reagan. Fick tinnitus efter ett pistolskott under en filminspelning
 • Steve Martin. Fick öronsus efter en inspelning av filmen "Tre Amigos"
 • William Shatner från Star Trek. Fick problem efter att stått för nära en högtalare
 • Bob Dylan. Har utvecklat hörselproblem efter årtionden av konserter och repetitioner
 • Charles Darwin. Plågades dagligen av sus i öronen
 • Ozzy Osbourne. Även här konserter och exponering av hög musik. Lär ha sagt "borde använt öronpluggar tidigare"
 • Will.i.am från Black Eyed Peas. Uppger att han inte vet hur tystnad låter längre och har ett konstant ringande i öronen
 • Trent Reznor från Nine Inch Nails. Har bland annat skrivit texter om sina symptom i låtarna "The Becoming" och "Something I Can Never Have"
 • Phil Collins. Har spelat trummor i många år vilket gett honom problem med hörseln
 • Barbara Streisand. Har haft hörselproblem sedan barndomen
 • Anthony Kiedis. Sångare i Red Hot Chili Peppers har utvecklat problem på grund av musiken
 • Moby. Det började susa i öronen tidigt i karriären när han började uppträda med ett punkband. Därefter han han alltid hörselskydd på sig
 • Liza Minelli. Problem sedan barndomen
 • Lars Ulrich och James Hetfield från Metallica. Har fått problem med öronsus efter många år som musiker
 • Huey Lewis. Från bandet Huey Lewis and the News. Problem efter många års exponering
 • Thomas Bangalter från Daft Punk. Uppträder inte på mindre klubbar längre på grund av hörselproblem

Louis Tomlinson. Sångare i One Direction. Uppger att han fått problem med susningar i öronen på grund av skrikande fans

Har du frågor om tinnitus och öronsus?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Carina Bellås
Leg. Audionom Utbildad på Karolinska Institutet (KI). Carina är även hörselpedagog och har arbetat länge i olika chefsroller inom den utvidgade hörselrehabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset Rosenlund. Närmast kommer Carina från Hörbart i Stockholm.