Hörselskydd för MC

Hörselskydd för MC

Tänk på att skydda din hörsel när du kör motorcykel. Välj ett hörselskydd eller öronpropp som du trivs med och som du använder.

Webbtidningen Fastbikes.se testade förra året ett antal öronproppar för motorcykel. Totalt 16 olika hörselskydd för MC testades varav ett par som var formgjutna och dessutom testades bland annat Alpine Motosafe. Man påpekar i artikeln att faran för motorcyklister inte bara är motorljuden utan även vindbruset man exponeras för. Farorna för hörseln ökar när hastigheten ökar och det finns ingen hjälm som skyddar hörseln mot detta. Ett slutsats av testet var att man skall hitta ett hörselskydd man trivs med och känner sig bekväm med.

 

ljudniva-oronproppar-mc

Höga ljudnivåer och vindbrus är farligt för din hörsel när du kör MC

Tidningen MC-folket testade, i nummer 2/2013, ett antal olika hörselskydd för motorcykel. Man testade engångsproppar, standardhörselskydd och formgjutna hörselskydd för MC. Artikeln är väldigt bra och man pekar på vikten att dels skydda sig mot motorcykelns buller men även faran vindbruset utgör när hastigheten går upp. Testet visade väldigt bra resultat för individuellt formgjutna MC-hörselskydd och sammanfattningen lyder:

"Den största fördelen jag ändå vill framhålla är passformen. Jag har provat en mängd olika engångsproppar och även lite dyrare av silikon, men inget kommer i närheten av ett par formgjutna. Inget".

svmc-eartech-samarbete

Kunskapen och medvetenheten hos motorcyklister har ökat senaste åren. Vi på Eartech Hörselkliniker har sedan 2013 ett samarbete med Sveriges MotorCyklister (SVMC). Detta innebär att vi försöker ta fram olika produkter som passar för svenska MC-förare. Det finns två huvudalternativ om du kör MC. Formgjutna MC-proppar som gjuts individuellt efter dina öron. Dessa tillverkas av en 3D-skrivare efter avgjutningar. Dessa tillverkas i ett mjukt silikonmaterial som också är designat så att du får in dem under hjälmen utan att de slår i. Det finns också ett par bra alternativ om man inte kan eller vill göra avgjutningar av öronen. Dessa hörselskydd kan du självklart också använda i andra miljöer där det förekommer buller.

mc-horselskydd

Eartech Road är formgjutna hörselskydd för när du kör MC

Man skall också tänka på att inte ha alltför hög dämpning eftersom det isolerar dig och kan göra det svårt att höra trafikljud mm.

Tänk på att skydda din hörsel när du kör motorcykel. Välj ett hörselskydd eller öronpropp som du trivs med och som du använder. Använd alltid hörselskydd eller öronproppar när du kör MC!

Frågor och svar kring hörselskydd för motorcykel

Vad bör man tänka på innan man väljer hörselskydd för MC?

Hörselskydd för motorcykel är en bra idé om du planerar att åka motorcykel längre sträckor eller ofta, eftersom ljudet från motorcykeln kan vara skadligt för hörseln på lång sikt. Det finns många olika alternativ för hörselskydd för motorcykel på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilket som passar bäst för dig. Här är några saker att tänka på när du väljer hörselskydd för motorcykel:

  1. Passform. Det är viktigt att hörselskyddet sitter ordentligt och bekvämt, så att du kan ha det på dig under längre perioder. Det finns många olika alternativ för att hitta rätt passform, inklusive olika storlekar och former.
  2. Dämpning. Se till att hörselskyddet har tillräckligt med dämpning för att skydda din hörsel. En god regel är att välja hörselskydd med en ljudreducering på minst 20 dB.
  3. Pris. Priset kan variera mycket mellan olika hörselskydd, så det är viktigt att välja ett som passar din budget. Formgjutna öronproppar är dyrare men du kommer kunna använda dem längre.
  4. Användningsområde. Tänk på var du planerar att använda hörselskyddet, till exempel om du bara kommer att använda det när du åker motorcykel eller om du vill ha det som allmänt hörselskydd.

Generellt sett är hörselskydd för motorcykel en bra investering för att skydda din hörsel och göra din åktur mer bekväm. Se till att välja ett som passar dina behov och budget och kom ihåg att alltid bära det när du åker motorcykel.

Intresserad av en offert på formgjutna hörselskydd för MC?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Mats Mood
Hörselingenjör Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Var med i utvecklingen av hörselskyddet Soundscope. Startade hörselkedjan Bra Hörsel i Sverige. Har stor erfarenhet inom arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.