dampning-gjutna-oronproppar

Att välja dämpfilter

Att välja dämpfilter

Med formgjutna hörselskydd och öronproppar så kan du välja dämpfilter. Dämpfiltret påverkar hur mycket dämpning dina hörselskydd ger. Ett vanligt misstag är att man väljer för mycket dämpning. 

Vilket dämpfilter skall jag välja?

När du skaffar formgjutna hörselskydd så väljer man dämpning på dessa genom att välja filter. Man kan välja dämpfilter från 10 dB upp mot 30 dB beroende på produkt. Självklart beror valet av filter på hur du tänkt använda dina hörselskydd. Tänker du använda dem till skytte? Då bör du ha så mycket dämpning som möjligt. Tänker du köra MC med dem? Då bör filtret skydda mot vindbrus och motorljud samtidigt som du hör trafiken. Hur mycket dämpning du behöver beror exempelvis på i vilka miljöer du vistas, annan skyddsutrustning som används, hur högt buller du utsätts för, användningsområden samt vilket kommunikationsbehov du har. 

dampfilter-horselpropp

Eartech DM med 15 dB dämpfilter

Många som börjar använda formgjutna hörselskydd och öronproppar kan ibland ha önskemål om väldigt hög dämpning trots att man i själva verket klarar sig med betydligt lägre. Väljer man dämpfilter som exempelvis dämpar 25 dB och du arbetar på förskola så kommer det vara svårt att höra vad barnen säger. Resultatet blir i sådana fall att man inte använder hörselskydden. Välj istället ett dämpfilter med 15 eller till och med 10 dB dämpning i fallet med förskolan. Det räcker för att skydda dig mot buller samtidigt som du hör vad som sägs. Mao: dämpa inte omgivningens ljud för mycket. 

Arbetsmiljöverket talar om “lämplig dämpning” och säger:

“För att ge dig tillräckligt skydd behöver du ha skydden på dig hela tiden du vistas i den bullriga miljön”.

Vidare talar Arbetsmiljöverket om att det är viktigt att inte bli isolerad och att välja ett skydd som inte ger onödigt hög dämpning. Man menar att en ljudnivå innanför hörselskyddet på ca 70-80 dB (A) är lämplig. Därigenom kan ofta lättare och bekvämare skydd användas. Vidare menar Arbetsmiljöverket att hörselskydd som har samma dämpning vad gäller låga och höga frekvenser ofta underlättar kommunikation. 

Detta med jämn dämpning vad gäller låga och höga frekvenser är en av de största fördelarna med formgjutna hörselskydd med dämpfilter. Bilden nedan beskriver dämpvärdena över hela frekvensregistret för 15, 20 och 25 dB filter för Eartech DM.

dampning-gjutna-oronproppar

Bra dämpfilter ger samma dämpning vad gäller låga och höga frekvenser

Sammanfattning: att använda formgjutna hörselskydd med dämpfilter ger dig en jämn dämpning över hela frekvensregistret. Det underlättar kommunikationen samtidigt som du skyddar din hörsel. Vilket dämpfilter du bör använda beror på situationen och hur du kommer använda dem. Välj dock ett dämpfilter så du får “lämplig dämpning” och gör inte misstaget att dämpa omgivningens ljud för mycket. 

Nyfiken på avancerade hörselskydd?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Mats Mood
Hörselingenjör Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Var med i utvecklingen av hörselskyddet Soundscope. Startade hörselkedjan Bra Hörsel i Sverige. Har stor erfarenhet inom arbetsplatsanpassning och hjälpmedel.