horapparat-cros

Andra typer av hörapparater

Andra typer av hörapparater

Det finns också ett antal lite mindre vanliga typer av hörapparater. Här kommer några exempel på dessa.

Cros-apparater (kontralateral ljudöverföring)

Dessa är ett väldigt bra alternativ för ensidigt hörande. Med Cros-apparat menas att två bakom-örat apparater som används av ensidigt hörande. Med Cros-apparater överförs ljudet från en mikrofon vid det döva örat till hörapparaten på det andra örat som man hör med. Denna överföring kan ske via en tunn kabel eller numera även trådlöst. Man får med Cros-apparater en bättre taluppfattning om man är döv på ett öra. Man får även en stereokänsla och man uppfattar lättare tal som kommer från ”fel” sida.  Med Bi-Cros menas att man är döv på ett öra och har en hörselnedsättning på det andra. Ljudet skickas då via mikrofonen på det döva örat till hörapparaten på örat där man har en anpassad hörapparat efter den hörselnedsättning man har.

Benförankrad hörapparat

Ibland kan en person ha skador i örat vilket gör att man inte kan använda hörselgångsinsatser i sina öron och ”vanliga” bakom-örat apparater är inget alternativ vid hörselrehabiliteringen. Orsaker till detta kan vara tillfälliga eller kroniska sjukdomar i ytterörat, hörselgången eller i mellanörat. Detta gör att ljud hindras från att nå innerörat. Här kan man operera in en titanskruv i skallbenet bakom örat och på denna monteras en vibrator som förmedlar olika ljudintryck via skallbenet till personens inneröra. Detta kallas för en benförankrad hörapparat.

image30-768x574

Cochlea Implantat

Kallas också ofta för CI-implantat. Det medicinska ordet för snäckan i innerörat är cochlea. Ett Cochlea Implantat är ett hörselhjälpmedel som består av två delar. En yttre del som består av en ljudprocessor och en radiosändare. En inre del som består av en mottagare och elektroder som förs in i cochlean för att stimulera hörselnerven med en elektrisk impuls. En person med en grav hörselnedsättning/dövhet kan med CI-implantat uppfatta vissa ljud och tal. Ny teknik och ny forskning gör att utvecklingen av CI-implantat sker i snabb takt. Många barn som tidigare blev döva opereras idag tidigt och kan börja uppfatta ljud och tal.

Veta mer om vilka olika typer av hörapparater som finns?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.