Hörapparater med Bluetooth

Hörapparater med Bluetooth

Genom att välja hörapparater med Bluetooth kan du snabbt, enkelt och trådlöst koppla ihop dina hjälpmedel med andra produkter i ditt liv. Dina hörapparater blir navet och via dessa kan du själv hantera olika produkter i din vardag. 

Dagens digitala hörapparater gör det möjligt att strömma musik, radio, ljudböcker och TV-program via trådlös blåtandsteknik. Via Bluetooth, eller blåtand, så kan dina hörapparater enkelt kopplas ihop med annan teknik som mobiltelefon, läsplatta, TV och dator. Du kan på så sätt få ljud och bild i ditt liv direkt i dina öron med förstärkning. 

Vad är Bluetooth?

Bluetooth är en standard för kortväga, trådlös kommunikation mellan exempelvis en mobiltelefon och ett par hörlurar. Det kan också vara mellan tangentbord och dator. Genom att Bluetooth är en radiobaserad teknik, och en standard som används över hela världen, så finns möjligheten att trådlöst ansluta olika enheter och produkter med varandra. Det vanliga är att Bluetooth har en räckvidd på cirka 10 meter. 

hur-fungerar-blatand

Med Bluetooth kan olika enheter trådlöst kopplas ihop

Vad innebär Bluetooth-hörapparater?

Idag används blåtandsteknik för att ansluta hörlurar och hörapparater med mobiltelefoner, läsplattor, datorer, TV-apparater och annan teknik. Vad gäller hörsel så talar man ofta om att “strömma” eller “streama” ljud eller video. Det innebär en trådlös överföring, via Bluetooth, av ljudet från exempelvis din telefon till dina hörapparater. På så vis kan du enkelt tala i telefon med dina hörapparater på. Alla moderna hörapparater har idag möjlighet att använda Bluetooth för kommunikation med annan teknik. Dessa hörapparater är dessutom uppladdningsbara vilket innebär att du inte behöver köpa batterier till dessa. 

design-horapparater-blatand

Idag finns det hörapparater med Bluetooth både för Android och iOS

Många hörapparater har idag en “Made for iPhone” märkning för Apple-användare. Man kan också koppla Android-telefoner ihop med hörapparater. Vad gäller Android har olika tillverkare kommit olika långt. Ta upp med din audionom vilken telefon du använder dig av. 

Varför välja hörapparater med Bluetooth?

Den största fördelen är såklart att dina hörapparater trådlöst kopplas ihop med andra produkter i din vardag. På så vis kommer du att höra ljud med den förstärkning som just du behöver. Du behöver inga sladdar längre och kan genomföra samtal “hands-free”. Via en app i din telefon så kan du enkelt kontrollera dina hörapparater.

horapparat_bluetooth

Videosamtal kan enkelt genomföras med moderna hörapparater med blåtand

Många Bluetooth-hörapparater har även en T-spole i sig vilket gör att du kan lyssna när du är på konsert eller biograf via teleslinga. 

Bluetooth LE Audio

Med Bluetooth LE Audio menas en standard, som presenterades första gången i början på 2020, som gör det möjligt att enkelt sända till olika mottagare samtidigt. Detta brukar kallas ljuddelning eller multiströmförmåga. Tekniken är också energisnål och har en förbättrad ljudkvalitet. 

blatand-le-audio

Med Bluetooth LE Audio blir det lättare att höra i offentliga miljöer

Alla stora tillverkare av hörapparater arbetar idag med att utveckla produkter med Bluetooth LE Audio. Med funktionen Audio Sharing så kan flera användare, via din mobil, exempelvis lyssna på en viss låt som du tycker är bra. Via funktionen Broadcast kan man sända till ett obegränsat antal enheter vilket kommer att förbättra situationen på möten, konferenser, biografer och andra offentliga miljöer. Praktiska exempel på hur Bluetooth LE Audio kan användas är på flygplatser där information kan skickas direkt till många användare samtidigt. På gym eller restauranger behöver inte ljudet på TV-apparater vara på utan man kan via denna teknik ta emot det, om man önskar, via sina hörlurar eller hörapparater. 

Vad kostar hörapparater med Bluetooth?

Man kan få hörapparater med Bluetooth förskrivna av sin audionom om dessa finns upphandlade i den region där du bor. Då betalar man de patientavgifter som din region har vad gäller hörapparater. En sammanställning på olika avgifter inom hörselvården hittar du här: avgifter för hörapparater i olika regioner. Man kan också köpa hörapparater med blåtand privat. Det bästa är att man gör en hörselundersökning först för att avgöra vilket hörapparat som är lämplig. Man får oftast också prova hörapparaterna under en tid för att avgöra om man tycker att de fungerar bra. 

Hur parkopplar man hörapparater?

Både Google och Apple har tagit fram väldigt bra instruktioner och manualer kring parkoppling av hörapparater med deras produkter. Du kan läsa mer om hur du kopplar dina hörapparater till din iOS-enhet (iPhone, iPad mm): parkoppling till Apple-enheter

koppla-horapparat-iphone

Ett par hörapparater parkopplade med en iPhone

Har du en Android-enhet kan du läsa mer om hur man parkopplar dina hörapparater här: parkoppling av hörapparater med Android

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1229 Recensioner

Intresserad av hörapparater med Bluetooth?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Klas Johansson
VD Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Styrelseordförande/vVD för Audionomerna Sweden AB och VD för Arbete & Hörsel Sverige AB. Tidigare verksamhetschef på AGA Linde Healthcare (andningssjukvård), Oral Care (tandvård) och Kognitiva Teamet Rehab (stress- och smärtrehabilitering). Civilekonom (Umeå universitet) och Executive MBA (Stockholms universitet).