Hur är det att leva med en hörselnedsättning?

Hur är det att leva med hörselnedsättning?

Att leva med nedsatt hörsel innebär att man inte hör tal så klart och tydligt, men också känslighet för buller och en utmattning efter att ha kommunicerat en längre tid.

En av de populäraste bloggarna i USA på ämnet hur det är att leva som hörselskadad är Shari Eberts. Hon driver bloggen livingwithhearingloss.com och hon skriver mycket och bra. Det populäraste inlägget förra året är på temat: 5 saker jag önskar alla visste om nedsatt hörsel. Inlägget är väldigt tänkvärt och rakt på sak. Här kommer en kort sammanfattning.

Att leva med nedsatt hörsel innebär att man inte hör tal så klart och tydligt, känslighet för buller och en utmattning efter att ha kommunicerat en längre tid. Det är en osynlig funktionsnedsättning som ofta är missförstådd, som inte riktigt tas på allvar och ibland även ignoreras. Ibland även i din egen familj.

Den nedsatta hörseln kan ha en stor påverkan på ditt liv och även på de runt omkring dig. Här kommer 5 saker som alla borde veta om hur att det är att leva med en hörselnedsättning.

Hörselnedsättningen är utmattande. När du har nedsatt hörsel är det jobbigt att höra. Det är svårt att förstå för normalhörande eftersom hörande är så automatiskt för dem. Många gånger måste man gissa vilka bokstäver som saknas när man lyssnar på en viss person uttala en mening och att genom detta försöka förstå sammanhanget. Detta är inte lätt eftersom konversationen pågår hela tiden och ingen paus ges för att förstå vad som sägs.

Jag är inte dum eller otrevlig. Ibland kanske jag svarar lite konstigt eller missar poängerna i en dialog. Men jag är inte dum utan jag hörde helt enkelt lite fel. Ibland kanske jag inte svarar på din hälsning eller “ursäkta mig” i affären. Det beror inte på att jag ignorerar dig utan på att jag helt enkelt inte hörde vad du sa.

Hörselhjälpmedel fungerar inte som glasögon. Glasögon transformerar oskarpa bilder till något skarpt och klart. Din syn återställs till normalt med dina glasögon. Hörselhjälpmedel fungerar inte så utan alla ljud förstärks. Alla ljud förstärks. Även fläktar och kylskåp. Ibland kan det till och med vara lite svårare att höra med hjälpmedel eftersom talet inte alltid prioriteras i förstärkningen av ljud. Ljuden blir inte klara och skarpa som med glasögon utan bara högre.

Jag behöver inte någon som talar för mig. Jag är inget barn utan om någon frågar mig något och jag inte hör det, vänligen upprepa frågan så jag kan svara själv. Att göra något annat är förolämpande.

Några enkla trick hjälper väldigt mycket. Vänd dig mot mig när du talar så jag kan se ditt ansikte och din mun. Tala inte till mig från ett annat rum och påkalla min uppmärksamhet innan du börjar tala. Jag vill höra vad du säger och jag gör mitt bästa.

Att förstå hur det är att leva med nedsatt hörsel är viktigt och något som man lär sig bättre med åren. Hos oss har vi lång erfarenhet av hörselnedsättningar och kommunikation vilket underlättar för dig eller dina anhöriga när ni vänder er till oss för hjälp och råd.

Frågor och svar om hörselnedsättning

Hur är det att leva med en hörselnedsättning?

Livskvaliteten för en person med hörselnedsättning kan variera beroende på svårighetsgraden av nedsättningen och den påverkan det har på individens vardagliga aktiviteter. För vissa kan en hörselnedsättning innebära svårigheter att delta i samtal och förstå tal i olika miljöer, medan andra kan ha mer specifika svårigheter, till exempel att höra höga eller låga toner. En hörselnedsättning kan också leda till trötthet och huvudvärk eftersom hjärnan får jobba hårdare för att förstå tal.

att-leva-med-nedsatt-horsel

Med hörapparater och andra hörselhjälpmedel blir det lättare att höra för dig som har nedsatt hörsel

Personer med hörselnedsättning kan också ha svårigheter med att kommunicera med andra människor. Det gäller särskilt i bullriga miljöer. Detta kan leda till isolering och minskad självkänsla. Det kan också vara svårt att delta i vardagliga aktiviteter som att gå på bio eller teater, eller att delta i möten eller konferenser.

Tack vare utvecklingen av ny hörselteknik finns det idag flera hjälpmedel som kan underlätta för personer med hörselnedsättning. Detta inkluderar hörapparater, cochleaimplantat och andra assistiva lyssningsenheter. Det finns också tekniker och metoder som kan hjälpa till att förbättra kommunikationen. Några exempel är teckenspråk och tal-text-tolkning.

Det är viktigt att notera att varje person med hörselnedsättning är unik och erfarenheten av att leva med en hörselnedsättning kan variera. Men med rätt hjälp och anpassningar kan personer med hörselnedsättning ofta fortsätta att leva ett fullt och tillfredsställande liv.

Har ni några tips till mig som har en hörselnedsättning?

Det finns många saker du kan göra för att hantera och förbättra din livskvalitet om du har en hörselnedsättning:

  1. Träffa en audionom. Det är viktigt att du får en professionell bedömning av din hörsel och att du får rådgivning om lämpliga hjälpmedel. En audionom kan hjälpa dig att välja rätt hörapparat eller andra hörselhjälpmedel.
  2. Bära hörapparater. Om du har en hörselnedsättning som kan kompenseras med en hörapparat så bör du bära den så ofta som möjligt. En hörapparat kan hjälpa dig att höra tal och ljud bättre.
  3. Använd teckenspråk eller tal-text-tolkning. Om det är riktigt svårt för dig att höra och förstå tal, kan det vara lämpligt att använda teckenspråk eller tal-text-tolkning för att förbättra kommunikationen.
  4. Anpassa din miljö. Försök att minimera störningar i din omgivning. Exempelvis genom att minimera bakgrundsljud eller att se till att du sitter nära talaren.
  5. Var öppen och tydlig med andra. Förklara för andra att du har en hörselnedsättning och vad som kan göras för att underlätta kommunikationen.
  6. Håll dig social. Försök att hålla kontakten med vänner och familj samt delta i sociala aktiviteter så ofta det är möjligt.
  7. Träna din hörsel. Förbättra din hörsel genom att lyssna på ljud och musik på regelbunden basis och genom att delta i aktiviteter som kan hjälpa till att förbättra din förmåga att förstå tal, som exempelvis talträning eller läsande övningar.
  8. Ta hand om din hälsa. Följ en hälsosam livsstil och se till att du får tillräckligt med sömn, motion och näring. Det hjälper din allmänna hälsa och att förbättra din hörsel.

Det är viktigt att komma ihåg att varje person med hörselnedsättning är unik. Det finns ingen enda metod som fungerar för alla. Men genom att anpassa din miljö, använda hjälpmedel, öva, delta i livets alla aktiviteter så kommer din hörsel och livskvalitet att förbättras.

google logoEartech HörselklinikerEartech Hörselkliniker
4.7 Stjärnor, baserat på 1207 Recensioner

Råd vid nedsatt hörsel?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.