hörselskydd-bluetooth-gjutna

Hörselskydd

Hörselskydd

På Eartech Hörselkliniker arbetar vi med flera olika typer av hörselskydd och vi har ett av landets bredaste sortiment av skydd för dina öron.

Vi har hörselskydd och öronproppar för livets alla situationer!

Speciellt duktiga är vi på formgjutna hörselskydd och öronproppar. Dessa tillverkas efter avgjutningar av dina öron för en exakt passform och för att de skall vara så bekväma som möjligt. Vårt mål är att hörselskydden varje dag skall skydda dina öron från så mycket buller och höga ljudnivåer som möjligt.

Ställ din fråga till våra hörselspecialister!

Kontakta oss gärna på Eartech för kostnadsfri rådgivning om hur du kan skydda din hörsel på arbetet och på fritiden. Läs mer om våra formgjutna hörselskydd genom att klicka här

Vi gör också ett stort antal arbetsplatsbesök varje år. Det kan gälla föreläsningar om buller och hur man undviker att få hörselskador eller så gör vi hörselmätningar på ditt arbete. Våra audionomer åker ofta ut till företag, kommuner, skolor, förskolor, organisationer och andra arbetsplatser och gör avgjutningar på plats för olika öronproppar. Kontakta oss gärna för information om detta.

arbetsplatsbesok-horselskydd

Är ni flera som behöver formgjutna hörselskydd kan vi göra avgjutningarna ute på er arbetsplats

Har du redan bestämt dig för att skaffa formgjutna hörselskydd eller in-ear hörlurar så kan du boka tid för avgjutning på en av våra kliniker direkt här på hemsidan. Vill du hellre boka tid över telefon eller e-post så går det självklart också utmärkt!

Några vanliga frågor om hörselskydd och öronproppar

Varför skall jag skydda min hörsel?

Du skall skydda din hörsel eftersom höga ljud och högt buller riskerar att ge dig permanenta hörselskador. Det kan handla om tinnitus eller hörselnedsättning. Genom att skydda din hörsel kan riskerna för att du skall få nedsatt hörsel minskas. Se till att välja ett hörselskydd som är CE-märkt och dom passar dina öron bra. Ett bra hörselskydd är ett hörselskydd som används. 

skydd-horsel

Skydda din hörsel och undvik permanenta hörselskador

Hur kan buller påverka hälsan?

Om man utsätts för mycket buller så kan din hälsa, sömn, inlärningsförmåga och förmåga att prestera påverkas på ett negativt sätt. Om du utsätts för väldigt höga ljudnivåer och under längre tid så riskerar du nedsatt hörsel och tinnitus. Långvarig exponering för buller har även visat sig kunna ge upphov till hjärt- och kärlsjukdom. 

Hur mycket ska hörselskydd dämpa?

Man brukar säga att hörselskydd skall ha en lämplig dämpning. Det kan exempelvis innebära en ljudnivå innanför hörselskyddet på 70-80 dB (A). Ett vanligt misstag är att man väljer för mycket dämpning vilket kan försvåra kommunikationen och gör att hörselskyddet inte används. Det finns olika aktiva hörselskydd som förstärker låga ljud men skyddar mot buller. De underlättar kommunikationen. Olika formgjutna hörselskydd tillverkas utifrån avgjutningar av dina öron. Dessa har speciella dämpningsfilter inbyggda vilka ger en jämn dämpning över hela frekvensregistret. Detta ger en bra taluppfattbarhet samtidigt som de skyddar din hörsel. Välj ett hörselskydd som passar dig och din situation. 

decibel-horselskydd

Välj ett hörselskydd med en lämplig dämpning. Beror ofta på i vilka miljöer du befinner dig i och hur höga ljudnivåer, i decibel, du exponeras för

Vad är medhörning på hörselskydd?

Väljer du ett hörselskydd med medhörning så kan du höra vad som sägs i din omgivning samtidigt som du skyddar din hörsel. Du kan också ta emot samtal från din mobiltelefon eller tala i kommunikationsradio när du använder hörselskydd med medhörning. Vidare hör du olika varningssignaler direkt och kan agera direkt. 

Vad innebär SNR?

SNR är en förkortning av Single Number Rating system. Detta är ett värde som beskriver ett hörselskydds förväntade dämpning. Om du exempelvis har ett hörselskydd med ett SNR-värde på 27 dB så förväntar man sig att det dämpar 27 dB. Vistas du in en ljudmiljö där det uppmätta ljudet är 95 dB så bör ljudet innanför hörselskyddet vara 95-27=68 dB. 

Hur fungerar hörselskydd?

Hörselskydd fungerar så att din hörsel skyddas mot höga ljudnivåer i din omgivning. Vanliga typer av hörselskydd är öronproppar, hörselkåpor och olika typer av formgjutna hörselskydd

Hur mycket hjälper öronproppar?

Öronproppar hjälper dig att skydda din hörsel. Hur mycket dämpning man behöver beror på i vilka miljöer du vistas. Olika öronproppar och hörselskydd dämpar mellan 10 och 37 dB. De fungerar så att ljudet under öronpropparna skall dämpas ner till en nivå som inte är skadlig för dina öron. 

Är det bra att sova med öronproppar?

Att sova med öronproppar kan fungera jättebra. Många lever i en relation där ens partner snarkar eller så störs man av trafikbuller eller grannar. Då kan det vara bra att sova med öronproppar eftersom det gör det lättare att dels somna in, dels kunna sova under hela natten. 

oronpropp-somn

Att sova med öronproppar fungerar bra om du störs av en snarkande partner eller buller i din omgivning