horapparat-bö

Bakom-örat hörapparater

Bakom-örat hörapparater

Som namnet antyder så sitter bakom-örat hörapparater bakom ditt öra. Ljud fångas upp av mikrofonen som i sin tur behandlas och skickas genom en ljudslang in i din hörselgång.

bakom-orat

Många upplever bakom-örat apparater som väldigt lätta att hantera och det är också den vanligaste typen av hörapparater. I dessa hörapparater får man enkelt plats med en telespole, programväljare, volymkontroll och du kan dessutom koppla andra hjälpmedel som exempelvis FM-mottagare till dina bakom-örat hörapparater. Numera kan dessutom många bakom-örat hörapparater laddas upp över natten vilket gör att man slipper batterier.

laddbara-horapparater-phonak

Vi har lång erfarenhet av laddbara hörapparater. Här intervjuas Mats Mood från Eartech Hörselkliniker om de senaste trenderna inom uppladdningsbara hörapparater

Det finns dessutom ett antal varianter av bakom-örat apparater. Dessa har olika funktioner men också lite olika konstruktion och design. Man skiljer på gjuten öroninsats, extern hörtelefon och öppna insatser.

Bakom-örat hörapparater med gjutna insatser (proppar)

Med gjutna insatser menas att man tillverkar, utifrån avgjutningar av dina öron, en hörselgångsinsats som passar dina öron exakt. Dessa avgjutningar görs av din audionom på den hörselmottagning du går på. Utifrån avgjutningen kan man sedan tillverka en formgjuten insats, som ibland också kallas ”hörselpropp”, som fixerar ljudslangen från din hörapparat och att inte ljud läcker. På så vis kan man också förstärka ljud mycket och detta är skälet till att de allra kraftigaste hörapparaterna behöver man gjutna proppar till. Ett viktigt skäl är att minska risken för rundgång när förstärkningen på hörapparaterna ökar. Vanligt är att patienter med måttliga och grava hörselnedsättningar har gjutna hörselproppar.

formgjutna-proppar-horapparat

Man tillverkar formgjutna öronproppar till hörapparater i olika material. Vanligast är allergivänlig plast. Man kan även göra dem i andra material exempelvis guld som på bilden ovan. Om man så önskar kan man även lägga till stenar och annat på sina insatser som på bilden nedan.

snygg-insats

Ibland kan man, när man har formgjutna insatser, uppleva att man får en känsla av att vara lite instängd. Man kan då ställa om hörapparaten lite och samtidigt öka ventilationskanalens storlek så detta förbättras. Ta upp detta med den audionom som du går hos. Man kan också uppleva lite eksem eller att det kliar i öronen. Även här kan man öka ventilationskanalens storlek för att bättre hantera detta. Även detta kan din audionom ofta enkelt åtgärda. De vanligaste batterityperna är storlek 13 (orange) och 312 (brun). Power-apparater kan även ha storlek 675 (blå).

ReSound_LiNX_3D_88_Anthracite-900x900

Bakom-örat hörapparater med externa hörtelefoner

De senaste åren har hörapparater med externa hörtelefoner ökat kraftigt i populäritet. Dessa hörapparater kallas ibland Micro-apparater, RITE-apparater (Receiver In The Ear) eller RIC-apparater (Receiver In the Canal). Det speciella med dessa jämfört med traditionella bakom-örat hörapparater är att hörtelefonen har plockats ut från hörapparatens innandöme och placerats i själva hörselgången. Denna konstruktion gör det möjligt att bygga mindre hörapparater och även bygga hörapparater med mer förstärkning samtidigt som användaren har öppna insatser. De öppna insatserna gör det möjligt att förbättra ventilationen vilken minskar känslan av instängdhet och hindrar att det blir för varmt och kliar i öronen.

Vanligast är att man använder en öppen insats eller ”dome” längst ut på hörtelefonen. Dessa ”domes” finns i olika storlekar beroende på hur stort ditt öra är. Att en person har för trånga hörselgångar kan ibland vara ett skäl till att man inte kan ha dessa hörselapparater. Man kan också tillverka gjutna individuella insatser till dessa RIC-hörapparater. Då ökar bekvämligheten och man kan öka förstärkningen på hörapparaterna. Genom att hörtelefonen ligger inne i hörselgången så måste man vara uppmärksam på att inte öronvax kommer in. Här använder olika tillverkare speciella vaxfilter för att skydda hörtelefonen. Din audionom vet vilket vaxfilter som passar till dina hörapparater. Den vanligaste typen av batterier är storlek 312 (brun).

resound-linx-3d__61500.1497023282

Bakom-örat hörapparater med öppna insatser

Dessa hörapparater har en väldigt tunn ljudslang och en mjuk propp tillverkad i silikon i hörselgången. Dessa proppar är av standardmodell och är alltså inte individuellt tillverkade. Dessa insatser kallas också ”domes” och finns i olika storlekar som small, medium och large. Ventilationen är väldigt bra och ofta får man kommentaren att dessa hjälpmedel känns just öppna och luftiga. Ofta används dessa hörapparater vid lättare hörselnedsättningar och kanske framförallt nedsättningar i de högsta frekvenserna (diskantnedsättningar).

Med öppna insatser, gäller även de med externa hörtelefoner, så upplever många brukare att man hör sin egen röst mer tydligt och att man slipper den så kallade ocklusionseffekten. Med detta menas en känsla av instängdhet och att ljudet stängs inne. Med de öppna insatserna blandas det förstärkta ljuden från hörapparaten med omgivningsljud och upplevelsen blir mer naturlig. Vanliga batterityper är storlek 312 (brun) och 10 (gul).

RS_LT_BTE_67_thin_tube_BLK-1100x908

Nyfiken på vad avancerade bakom-örat hörapparater kan göra för din hörsel?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.