Hörapparater design

Inspiration hur man kan designa sina hörapparater

De senaste åren har olika typer av smycken och möjligheter att själv individualisera sina hörapparater börjat lanseras. Dessutom jobbar tillverkarna hårt för att skapa olika former som gör att hörselhjälpmedel utseendemässigt kan passa fler. 

victoria-eklund-wiklund-designerI denna artikel delar Victoria Wiklund, utbildad designer och smyckesdesigner på Pole Star Treasures, med sig av lite tips och inspiration kring hur man kan individualisera sina hörselhjälpmedel så de passar just dig!

Spelar det någon roll hur hörapparater ser ut?

I en artikel i New York Times i augusti 2021 ställer man frågan: Will Hearing Aids Ever Be Hip? I artikeln lyfts att två tredjedelar av alla amerikaner över 70 år har en kliniskt relevant hörselnedsättning. Dock använder enbart 20%, av de som har ett behov av att höra bättre, hörapparater. Pris spelar stor roll i USA men en förklaring är också att utseendet har betydelse. Idag kan man bygga väldigt små hörapparater och olika spännande lösningar där utseendet bygger på moderna sporthörlurar har också lanserats. 

Det finns också möjligheter att själv påverka utseendet på dina hörapparater. Exempelvis kan man med olika smycken påverka hur dina hörapparater ser ut på örat. Här kommer några inspirationstips.

Deaf Metal

Ett företag som fått stor uppmärksamhet de senaste åren är Deaf Metal från Finland.

Deras produkter är kostar runt 300 kr per styck och kan enkelt beställas online. Kommentar:

"Dessa öronsmycken är både diskreta men också riktigt coola! De finns för dem med piercade öron och utan, och jag gillar verkligen hur det tittar fram ett litet hänge bakom örat".

Paired Earwear

Paired Earwear är ett franskt företag som specialiserat sig på olika smycken till hörapparater och AirPods.

Även dessa kan köpas online och priserna ligger mellan 2000-4000 kr per par.

Kommentar: "Moderna och riktigt snygga smycken som verkligen är “free form” och känns både organiska och high-tech på samma gång. Jag är personligen superförtjust i Shell, som är smycket för bakom örat-apparater".

Chella Man

Chella Man är en aktivist, designer, konstnär och är själv hörselskadad sedan födseln. Han upplevde att traditionell design av hörapparater och hörselhjälpmedel inte passade honom.

Några av de smycken han designat för hörapparater och Cochlea Implantat publicerades i Vogue under 2020.

Kommentar: "Här snackar vi konstverk! Unika öronsmycken som sticker ut från mängden, dessa är vekligen statement pieces som är så vackert detaljerade att jag knappt kan tro det".

Sammanfattningsvis så finns olika smycken till dina hörapparater vilka gör det möjligt att skapa ett utseende på dina hjälpmedel som du trivs med. Möjligheten finns också att med färger, material, stenar med mera skapa ett utseende som du trivs med. 

Nyfiken på designade hörapparater?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Klas Johansson
VD Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Styrelseordförande/vVD för Audionomerna Sweden AB och VD för Arbete & Hörsel Sverige AB. Tidigare verksamhetschef på AGA Linde Healthcare (andningssjukvård), Oral Care (tandvård) och Kognitiva Teamet Rehab (stress- och smärtrehabilitering). Civilekonom (Umeå universitet) och Executive MBA (Stockholms universitet).