laddningsbar-horapparat

Laddningsbara hörapparater

Råd till dig som letar efter laddningsbara hörapparater

Laddningsbara hörapparater idag är betydligt mer tekniskt avancerade än tidigare generationer. Du kan enkelt använda dessa under en hel dag utan att batterierna tar slut. Många väljer dessa eftersom man dels slipper köpa och byta batterier, dels får en enklare lösning med färre komponenter.

De senaste åren har uppladdningsbara hörapparater blivit väldigt populära. Enkelhet, miljömässiga hänsyn, ekonomi och det faktum att olika typer av hörapparater idag finns med laddningsbara batterier är några av skälen. Några råd till dig som letar efter laddningsbara hörapparater är: Resound One, Oticon More, Phonak Paradise och Starkey Evolv AI. 

Tidigare använde man material som nickelmetalhydrid (NiMH) eller silver-zink i batterierna. Moderna hörapparaters laddbara batterier bygger idag på litium-jon vilket gör att prestandan ökar betydligt. Idag finns det laddbara bakom-örat och i-örat hörapparater. Här kommer några tips till dig som letar efter laddningsbara hörapparater. 

När du skall välja hörapparater kan man antingen välja en hörapparat med utbytbara zink-luft batterier eller en hörapparat med inbyggt uppladdningsbart batteri. 

Vilken typ skall du välja? Heléne Ljung, Leg. Audionom och verksamhetschef på Eartech Hörselkliniker, tycker absolut laddbara hörapparater är att föredra. 

“Att slippa byta batterier innebär både att hanteringen blir lättare men det är också bra för miljön att färre använder batterier som måste återvinnas i samhället. Du kan också utan problem använda dem en hel dag och sedan ladda dem på natten. De är enklare och mer praktiska än vanliga hörapparater som drivs av hörapparatbatterier”

Om du vill ha råd och tips på laddbara hörapparater så finns det ett stort antal produkter att välja bland. Alla stora tillverkare på marknaden som Phonak, Resound, Oticon, Signia, Starkey och Widex har idag uppladdningsbara hörapparater. Nedan följer ett antal populära produkter på den svenska marknaden som vi på Eartech Hörselkliniker har bra erfarenheter av. Vi har valt att presentera tre grupper: laddbara hörapparater med extern hörtelefon, laddbara bakom-örat apparater med formgjuten insats och uppladdningsbara i-örat hörapparater

Bakom-örat hörapparat med extern hörtelefon (RIC)

Det finns idag flera olika bra bakom-örat hörapparater med extern hörtelefon. Nedan följer några exempel på bra hörapparater som vi på Eartech Hörselkliniker har goda erfarenheter av: Resound One och Oticon More

resound-one-laddningsbar
Resound One är laddningsbara hörapparater från GN Resound. De finns i ett antal olika tekniknivåer och i olika färger. De är de första hörapparaterna med M&RIE teknik i hörtelefonen.

oticon-more-laddbara-horapparater

More är en plattform av hörapparater från den danska tillverkaren Oticon. De finns i en mängd olika varianter, färger och med olika teknik.

Bakom-örat hörapparat med formgjuten insats (BÖ)

Du kan också använda laddbara hörapparater om du har en kraftigare hörselnedsättning och behöver en bakom-örat hörapparat med formgjuten insats/öronpropp. En bra produkt är exempelvis Phonak Naida Paradise

paradise-naida-phonak-laddningsbara-horapparater

Serien Paradise från Phonak har både laddningsbara bakom-örat hörapparater med extern hörtelefon (exempelvis Audeo) men också uppladdningsbara bakom-örat apparater med formgjuten öronpropp (Naida).

Allt-i-örat hörapparat (AIÖ)

Om du hellre vill ha en hörapparat som sitter i-örat så kan du idag få dem med laddningsbara batterier. Dessa tillverkas utifrån avgjutningar av dina öron. På bilden nedan visas Starkey Livio AI som är en mycket bra allt-i-örat hörapparat med laddbara batterier. 

starkey-laddningsbar-horapparatStarkey har även som laddningsbara bakom-örat hörapparater. Både med extern hörtelefon (RIC) och formgjuten öroninsats.

horapparat-uppladdningsbar-i-orat

Sammanfattning. Uppladdningsbara hörapparater är här för att stanna. De passar bra in i människors rytm och sätt att leva idag. Man laddar dem, precis som en smartphone, på natten och kan enkelt använda hörapparaterna under hela dagen utan att batterierna tar slut. Man beräknar att de laddbara batterierna håller 4-5 år vilket är mycket bra. Det finns också en ekonomisk aspekt. Du kommer slippa köpa hörapparatsbatterier vilket är en besparing. Det är också bra för miljön att färre engångsbatterier används. 

Vanliga frågor kring laddningsbara hörapparater (FAQ)

Vad kostar laddningsbara hörapparater?

Laddbara hörapparater finns i olika prisklasser och beror på faktorer som modell, hur din hörsel ser ut, dina behov, vilka funktioner hörapparaten har, storlek och i vilket landsting du bor. Hörapparater kostar olika runt om i Sverige. Det beror också på om du köper dem privat eller om det finns uppladdningsbara hörapparater i det sortiment ditt landsting upphandlat. Kontakta en hörselklinik eller hörcentral där du bor för mer information vad som gäller på din hemort. 

Kostar uppladdningsbara hörapparater mer?

De mest avancerade laddningsbara hörapparaterna som också bygger på tillverkarnas senaste teknik är i regel de dyraste (och bästa) hörapparaterna på marknaden. De tekniska funktioner som de mest moderna laddningsbara hörapparaterna har inkluderar olika typer av Bluetooth-teknik, mer avancerad signalbehandling, bättre riktverkan samt möjligheter att ladda dem. Det gör att kunder som testar dessa tycker att de är väldigt bra och hjälper dem mycket i sitt dagliga liv. Hur situationen, vad gäller upphandlade hörapparater med mera, beror som sagts ovan på var du bor, hur din hörsel ser ut och vilka behov du har. Ta kontakt med en audionom, hörselklinik eller hörcentral för mer rådgivning. 

Kan jag ansluta mina laddningsbara hörapprater till min TV?

Ja, det går utmärkt. Olika tillverkare har lösningar för att du enkelt skall kunna koppla dina hörapparater till din TV, mobil, dator eller läsplatta. Vanligtvis använder man en adapter för att möjliggöra kopplingen till TV. På bilden nedan ser vi ett par hörapparater från Starkey kopplade till personens TV-apparat.

koppling-horapparater-tv

 

Hur länge tar det att ladda dessa hörapparater?

Laddtiden varierar lite mellan olika modeller och tillverkare. Ofta kan man snabbladda hörapparaterna under 30 minuter och få upp till 6 timmars driftstid. Laddar man dem 6 timmar kan man få upp till 30 timmars driftstid. Driftstiden varierar lite beroende på bland annat hur mycket förstärkning dina hörapparater har samt hur mycket du streamar från mobil, TV och dator. På bilden nedan visas hur länge du måste ladda en viss Phonak hörapparat för att få en viss driftstid. 

laddtid-horapparat

Hur vet jag att mina hörapparater är fulladdade?

Då kommer den gröna LED-lampan på din laddningsstation att lysa grönt. 

Hur länge håller laddningsbara hörapparater?

De flesta tillverkare anger livslängder på sina laddningsbara hörapparater på 4-5 år. 

Hur ofta bör jag ladda mina laddbara hörapparater?

Bra är att ha som vana att sätta dem i laddaren varje natt. Du kan utan risk ladda litiumjonbatteriet varje dag och du behöver inte ladda ur dina hörapparater innan du sätter dem i laddaren igen. 

Vilka tillverkare har laddningsbara hörapparater?

Alla stora tillverkare har idag flera modeller av uppladdningsbara hörapparater. Exempel på stora tillverkare med breda sortiment är GN Resound, Phonak, Signia, Widex, Oticon, Beltone, Bernafon, Starkey och Unitron.

Kan jag själv byta batterier i mina laddbara hörapparater?

Du kan inte själv byta dessa batterier. Detta måste göras av en serviceverkstad eller av tillverkaren. Äldre laddbara hörapparater som byggde på silver-jon batterier kunde man byta själv. Man kan heller inte konvertera hörapparater som drivs av zink-luft batterier och få dem laddbara. 

Kan jag flyga med mina laddbara hörapparater?

Ja, det är inga problem att flyga med hörapparater utrustade med litiumjonbatterier. Du kan också ta med din laddare ombord. Det går också bra att checka in hörapparaterna och/eller laddaren i ditt bagage.

Hur fungerar själva laddningsstationen?

Laddstationen är uppbyggd på en induktiv, kontaktlös teknik som gör att man kan ladda upp dina hörapparater fullt ut på bara några timmar. Det är en magnetisk anslutning som gör att dina hörapparater är enkla att placera i laddaren och de sitter dessutom stabilt. Dina hörapparater börjar laddas direkt när du placerar dem i laddaren och slutar laddas när du tar bort dem. På bilden nedan ser du en laddstation från GN Resound. 

laddstation-horapparat

Hur ser den tekniska utvecklingen ut vad gäller laddbara hörapparater?

Idag utvecklar alla tillverkare nya plattformar av laddningsbara hörapparater vilka har högre prestanda, kortare laddningstider och vara så klimatvänliga som möjligt. Det finns dessutom redan idag olika typer av laddare om man exempelvis är på resa och inte har tillgång till ett nätuttag. Denna utveckling är här för att stanna. 

Är du intresserad av att under 30 dagar utan förpliktelser prova laddningsbara hörapparaterna från världens ledande tillverkare? Här kan du online boka tid hos någon av våra legitimerade audionomer. Du kan också alltid ringa oss på 020-121226 eller maila oss på info@eartech.se

Nyfiken på laddningsbara hörapparater?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Klas Johansson
VD Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Styrelseordförande/vVD för Audionomerna Sweden AB och VD för Arbete & Hörsel Sverige AB. Tidigare verksamhetschef på AGA Linde Healthcare (andningssjukvård), Oral Care (tandvård) och Kognitiva Teamet Rehab (stress- och smärtrehabilitering). Civilekonom (Umeå universitet) och Executive MBA (Stockholms universitet).