Olika sorters hörselnedsättning

Olika sorters hörselnedsättning

När hörseltestet är gjort får du veta om du har en hörselnedsättning eller inte. När man talar om typer av hörselnedsättning brukar man skilja på lätt, måttlig och grav hörselnedsättning.

Man brukar säga att om man har en hörselnivå på mellan 0 till 20 decibel så hör man normalt. Sedan brukar man tala om lätt, måttlig och grav hörselnedsättning.

Nedan följer en kort genomgång av respektive typ.

  • Lätt hörselnedsättning innebär att de svagaste ljud du uppfattar har en ljudnivå på mellan 26-40 decibel. Här hör man ofta de starka vokalljuden, ligger till vänster på talbananen, men man kan ha problem att höra vissa konsonanter som ligger till höger på talbananen. Man kan också ha problem med att höra vissa personer som talar tyst, små barn och ljus som syrsor eller fågelkvitter.
  • Med måttlig hörselnedsättning talar man om att man uppfattar en ljudnivå på mellan 41-70 decibel (vissa menar att en måttlig nedsättning är mellan 40-60 dB). Vid en måttlig hörselnedsättning kan man uppfatta tal om den som talar höjer rösten. Att se den som talar underlättar och kända ljud uppfattas. Här har man ofta problem med att höra både konsonanter och vokaler. Vissa som har måttliga hörselnedsättningar kan höra utan hjälpmedel i lugna miljöer utan störande omgivningsljud. Förekommer omgivningsljud kan det bli problem att höra.
  • Med grava hörselnedsättningar brukar man mena att man uppfattar en ljudnivå på över 70 decibel. Här blir det svårt att följa ett samtal i grupp och det är svårt att höra utan hörapparat. Man har problem att uppfatta konversationer i sin vardag eller i telefon. Ibland talar man om mycket grava hörselnedsättningar vilket innebär att ljudnivån måste vara 90 decibel eller högre för att man skall höra den. Här är det väldigt svårt att höra tal och utökad rehabilitering är nödvändig. Vissa starka ljud kan fortfarande vara hörbara.

Man kan säga att oavsett vilken hörselnedsättning man har så är kanske det mest påtagliga att olika ljud blir svagare, blir oskarpa, man hör inte, att vissa ljud faller bort, ljud låter konstiga och att det ibland blir svårt att skilja olika ljud från varandra. En viktig gemensam nämnare är att det blir svårare att höra vad andra människor säger. Därför skall du söka hjälp tidigt och testa hörseln om du märker att du har problem med att höra.

pexels-cottonbro-3171202

Ibland får man höra att ”det är för sent för mig”, ”jag borde ha sökt hjälp för länge sen” osv…det är aldrig för sent! Det gamla kinesiska ordspråket: ”Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu” gäller verkligen för att ta första steget mot att få hjälp med att höra.

Frågor om hörselnedsättning?

Lätt, måttlig eller grav hörselnedsättning? Mer information får du genom att ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Heléne Ljung
Leg. Audionom Heléne tidigare varit chefsaudionom på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Helené har tidigare varit verksamhetschef på M&M Hörsel och Aleris Hörsel. Vidare grundade Helené Audionomerna Sweden AB, en av Sveriges ledande kedjor av hörselkliniker, där hon var VD mellan 2006-2012.