liten-horapparat

Osynliga hörapparater

Letar du efter osynliga hörapparater?

Tekniken i moderna hörapparater kan göras väldigt liten. Det gör det möjligt att bygga hörapparater som inte syns och sitter långt in i hörselgången. När man talar om osynliga hörapparater brukar man ofta avse djupkanalsapparater som också kallas IIC-hörapparater (Invisible in the Canal (IIC)). Även vissa hörapparater med externa hörtelefoner är väldigt diskreta.

Vi kommer i texten nedan gå igenom olika typer av osynliga hörapparater och förklara hur dessa fungerar och ser ut.

Vilka typer av osynliga hörapparater finns det?

De absolut minsta hörapparaterna som finns är djupkanalsapparater (IIC). De är en typ av väldigt små allt-i-örat hörapparater. Dessa tillverkas efter en avgjutning av dina hörselgångar. Det är viktigt att dessa avgjutningar görs korrekt och blir tillräckligt långa. På bilden nedan visas en avgjutning för en djupkanalapparat innan och efter inscanning.

minsta-horapparaterna

Eftersom de är så små så måste avgjutningarna göras väldigt långa och djupa. Man vill få med så mycket av hörselgången som möjligt. Sedan scannar man in avgjutningarna och via 3D-skrivare så tillverkas skalet till dina IIC-hörapparater. Bilden nedan visar hur simuleringen till en mer eller mindre osynlig IIC-hörapparat från Oticon ser ut på datorn.

avgjutning_ora_osynliga_horapparater

Simulering i datorn av en patients IIC-hörapparater

Djupkanalsapparater är väldigt små och kräver att du har ganska bra finmotorik för att kunna hantera dessa. De har en utdragstråd som du använder för att sätta i och ta ur dem ur örat. De använder i princip alltid batterityp 10 som är det minsta zink-luft batteriet.

En djupkanalsapparat som sitter i patientens hörselgång

En vanlig missuppfattning är att bara personer med lättare hörselnedsättningar kan ha IIC-hörapparater. Det stämmer inte utan dessa kan provas ut även till andra hörselnedsättningar. På bilden nedan visas anpassningsområdet för en Starkey IIC. Du kan ha en ganska kraftig hörselnedsättning och det är ändå möjligt att prova ut dessa osynliga hörapparater.

Små IIC-hörapparater kan provas ut även om du har en lite kraftigare hörselnedsättning

När man sätter i IIC-apparater i örat så syns de nästan inte. Man placerar dem så långt in i hörselgången som möjligt och så nära trumhinnan som det går. På bilden nedan visas en djupkanalsapparat som sitter mer eller mindre osynligt i patientens öra.

En osynlig hörapparat (IIC) i patientens öra

En annan typ av osynliga hörapparater är RIC-apparater (Receiver in the Canal). De är den minsta typen av bakom-örat hörapparater. Dessa kallas ibland hörapparater med extern hörtelefon eller RITE-apparater (Receiver in the Ear). Detta är den i särklass vanligaste typen av hörapparater idag. Olika färger och former gör att RIC-apparater kan vara väldigt diskreta.

diskret-horapparat

Här sitter den externa hörtelefonen i din hörselgång. Resten av hörapparaten sitter bakom örat och en väldigt tunn ljudslang leder till hörtelefonen. Dessa små RIC-apparater kan drivas av batterier (storlek 10 eller 312) eller vara laddbara. Väljer du en laddningsbar hörapparater så laddas den i en separat laddare och du slipper byta batterier. Bilden nedan visar en diskret RIC-hörapparat från Widex som sitter i örat.

Sammanfattningsvis finns det två typer av osynliga hörapparater: djupkanalsapparater (IIC) och RIC-apparater. Båda dessa typer kan byggas väldigt små och är mycket diskreta. Vilken typ man skall välja beror på hur du hör, hur din hörselgång ser ut, din förmåga att hantera små batterier och önskemål om möjligheter till övriga hjälpmedel som externa mikrofoner, TV-adaptrar och FM-system. Även möjligheten till laddningsbara hörapparater påverkar valet. Allt som man vill lägga till tar plats och gör att hörapparaten blir större.

Om jag är intresserad av en osynlig hörapparat – hur fungerar det?

Det första steget är att få kontakt med en audionom och genomföra ett hörseltest. Utifrån hörseltestet kan du och din audionom diskutera vilket typ av hörapparat som är lämplig för just dig. Här skall du ta upp att du är intresserad av en diskret och osynlig hörapparat om du vill ha en sådan. Tänk på att det är du och ingen annan som skall få hjälp med din hörsel. Om utprovningen går bra så kommer du att ha dina hörapparater i 12-16 timmar per dag så det är viktigt att du väljer en hörapparat som du trivs med. Att vilja ha en liten och diskret hörapparat är ett vanligt önskemål och är något du inte skall vara rädd för att framföra.

horapparat-syns-inte

Djupkanalsapparater är små och sitter långt in i hörselgången

I vissa regioner i Sverige behöver du en remiss från din husläkare eller vårdcentral. I andra regioner (exempelvis Stockholm, Skåne och Uppsala) behöver du ingen remiss utan kan direkt vända dig till en hörselklinik och boka tid.

Vad bör jag tänka på när jag skall välja en diskret hörapparat?

Det finns flera saker du bör tänka på när du väljer en diskret hörapparat:

  1. Storlek och form. Välj en hörapparat som passar ditt öras form vilket gör att den blir väldigt diskret.
  2. Färg och utseende. Välj en hörapparat som matchar din hårfärg eller hudton för att göra den svårare att upptäcka.
  3. Ljudkvalitet. Välj en hörapparat med hög ljudkvalitet för att få bästa möjliga ljudupplevelse.
  4. Anpassningsbarhet. Välj en hörapparat som är anpassningsbar för att få den att passa dina specifika hörselbehov.
  5. Batteritid. Välj en hörapparat med lång batteritid för att slippa oroa dig för att batteriet ska ta slut.
  6. Pris. Välj en hörapparat som passar dina budgetramar.
  7. Garanti och service. Välj en hörapparat från ett företag som erbjuder garanti och bra service för att känna dig trygg.

valja-liten-horapparat

Det finns en rad olika små och diskreta hörapparater på marknaden

Det är också viktigt att du går till en legitimerad audionom för att få en professionell bedömning och hjälp med valet av hörapparat.

Vad kostar osynliga hörapparater?

Systemen för att få hörapparater varierar i olika regioner i Sverige. En sammanfattning vad gäller kostnader för hörapparater i olika delar av landet hittar du här. Vad gäller RIC-apparater så finns de alltid upphandlade. Dock är ledande IIC-apparater dyrare och ofta inte med på landstingens upphandlingar. Är man intresserad av de mest avancerade djupkanalapparaterna kan man dock välja att köpa dessa privat. Ofta får du prova dessa under 30 dagar för att avgöra om det är värt pengarna eller inte. Runt om i Sverige finns olika hörselmottagningar där du kan få mer information om hur reglerna ser ut där du bor.

På Eartch Hörselkliniker är vi specialiserade på små och osynliga hörapparater

På Eartech Hörselkliniker har vi lång erfarenhet av diskreta och osynliga hörapparater. Vi är vana att göra de lite svårare avgjutningarna för IIC-hörapparater och har tillgång till egna tekniker om man behöver göra lite justeringar på dessa. Genom vårt leverantörsoberoende får vi tillgång till de absolut senaste hörapparaterna från världens ledande tillverkare. Välkommen att boka tid hos Eartech Hörselkliniker och lär dig mer om vilken osynlig hörapparat som passar just dig!

Nyfiken på osynliga hörapparater?

För personlig rådgivning eller hjälp att boka tid så kan du ringa oss på 020-12 12 26, skicka e-post till info@eartech.se eller lämna ett meddelande till höger

Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.
Klas Johansson
VD Tidigare VD för hörapparat- och hörselskyddstillverkaren Starkey Sweden AB, Styrelseordförande/vVD för Audionomerna Sweden AB och VD för Arbete & Hörsel Sverige AB. Tidigare verksamhetschef på AGA Linde Healthcare (andningssjukvård), Oral Care (tandvård) och Kognitiva Teamet Rehab (stress- och smärtrehabilitering). Civilekonom (Umeå universitet) och Executive MBA (Stockholms universitet).