Publicerad

Vad kan jag göra för att mina hörapparater skall fungera bättre? Vår hörseltekniker Koulis berättar

serviceverkstad_eartech_koulis

Vår hörseltekniker Koulis har lång erfarenhet av hörapparater och hur man reparerar dessa. Idag driver han vår servicemottagning på Dalens sjukhus. Nedan har han skrivit lite om utvecklingen av moderna hörapparater och hur man kan göra för att få dem att fungera bättre

Under de senaste åren har den tekniska utvecklingen visat en enorm framgång vad gäller hörapparatteknik. Tusentals människor har problem med sensorisk hörselnedsättning. Hos äldre personer ökar även det sociala isoleringen när man har obehandlade hörselskador.

Vi tar först en närmare överblick på den tekniska delen av dessa mikro-maskiner.

Hörapparater fungerar genom att ta emot miljöljud med en eller två mikrofoner … omvandlar dessa ljud till elektriska signaler, bearbetar och förstärker dessa signaler och återför dem till örat som akustisk energi. Dom nya hörapparaterna har bättre förstärkning, ljudkvalitet och anpassning av dynamisk räckvidd. Ett plus är Bluetooth-teknik samt lagring av olika strategier för miljöhörsituationer.

Digital ljudbehandling realiseras med olika algoritmer som möjliggör ett spektrum av olika signaler och frekvensområden. Dessa algoritmer har till exempel en bra anpassning för användning för tinnitus-maskering. Mer komplexa algoritmer är igenkänningen av feedback och frekvensbyten. Dessutom möjliggör dessa algoritmer högre förstärkningar utan feedback.


En annan aspekt av tekniken är att det tillåter programmering av hörapparater på distans.

Modern kommunikationsteknik är också lämplig för parkoppling med mobiltelefon som kan användas som fjärrkontroll. Det underlättar hanteringen av olika program. Hörapparater är komplicerade och känsliga enheter och om det går allvarligt fel är det bäst att överlämnas det till en professionell tekniker när det gäller reparationsarbete.

Olika delar i en hörapparat
En hörapparat med extern hörtelefons olika delar

Det finns dock några saker som kan göras för att hörapparaten skall fungera så perfekt som möjligt. Många bärare av hörapparater lär sig att rengöra och underhålla sina enheter och kan upptäcka de vanliga problemområdena. Låt oss titta på några vanliga problem.

 1. Enheten slås inte på?
  Kontrollera först att enhet faktiskt är påslagen. Kontrollera därefter att batteridörren är stängd ordentligt – den kan ibland stängas utan att den låses ordentligt. Nästa, titta på batterierna och leta efter tecken på korrosion, rengör vid behov.
 2. Enheten producerar förvrängd ljud?
  Dålig kvalitet och förvrängt ljud kan vara en mardröm för användare av hörapparater. Kontrollera först batterier, eftersom det kan vara korrosion som gör att de fungerar ineffektivt. Använd färska batterier om det behövs, vilket ger den kraft som behövs för att ge perfekt ljud – varje minskning av kraften kan påverka ljudkvaliteten. Endast batterier av bra kvalitet skall användas.
 3. Laddningsbara hörapparater skall vara fulladdade.
  Eftersom många hörapparater har flera inställningar kan det vara så att man använder fel program.
 4. Enheten producerar inte ljud?
  Om hörapparaten är tyst, finns det några saker man kan göra själv innan man besöker hörseltekniker. Den största sannolikheten är att hörapparaten är blockerad – antagligen med öronvax – på olika områden. Kontrollera först filtret på hörtelefonen. Byt filter vid behov. Kontrollera mikrofonen – när den har blivit blockerad med vax eller smuts kommer den inte att kunna ta upp ljud som den borde. Använd rengöringsverktygen för att försiktigt ta bort vaxet och se till att det är torrt. För avfuktning är bäst att använda en elektronisk torkbox med UV-ljus. Om det inte löser problemet, titta på hörselgångsinsatsen eller domen. Om vax täpper till dessa kommer ljudet inte att komma igenom. Om man är osäker prata med audionom eller hörseltekniker.
 5. OBS: Inga ingrepp i hörapparatens elektronik. Endast hörseltekniker får kontrollera och reparera hörapparater samt diverse hörseltekniska hjälpmedel.