Publicerad den Lämna en kommentar

740 miljoner människor i världen lider av tinnitus

hur-vanligt-ar-tinnitus

I en ny global undersökning om förekomsten av öronsus och tinnitus ser man att detta ett stort problem över hela världen. Författarna fann att cirka 14% av den vuxna befolkningen lider av tinnitus. 2% av befolkningen i världen har stora problem med sin tinnitus. Sätter man detta i ett större perspektiv har alltså 740 miljoner vuxna problem och 120 miljoner vuxna stora problem med tinnitus och susningar i öronen. Enligt författarna av artikeln är tinnitus ett större problem än migrän. 

Till moderna hörapparater finns det olika appar för behandling av tinnitus

I Sverige beräknar man att ungefär 15% av befolkningen har någon form av tinnitus. Ofta har man tinnitus ihop med andra hörselproblem som exempelvis hörselnedsättning eller ljudöverkänslighet. Vad gäller kombinationen tinnitus och hörselnedsättning brukar rätt inställda hörapparater kunna hjälpa. Man kan här ställa in olika tinnitusprogram vilket gör att man upplever en lättnad och ett stöd för att hantera sin tinnitus. 

Formgjutna hörselskydd tillverkas för att passa just dina öron

Vad gäller kombinationen tinnitus och ljudöverkänslighet kan formgjutna hörselskydd och öronproppar hjälpa dig. Dessa tillverkas utifrån avgjutningar av dina öron för att passa exakt. De skyddar mot buller men du hör tal bra. Den här typen av hörselskydd kan användas i situationer med hög ljudvolym och buller. Du kan själv enkelt byta dämpfilter i dessa så du får ett skydd som passar de ljudmiljöer du befinner dig i. 

Kontakta oss gärna på Eartech Hörselkliniker för konsultation kring din tinnitus och problem med öronsus. Våra legitimerade audionomer har lång erfarenhet av dessa frågor. 

Mer information om artikeln ovan finns här: JAMA Neurology. Publicerad online August 8, 2022. doi:10.1001/jamaneurol.2022.2189

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *