Publicerad den Lämna en kommentar

Skytte och hörsel – fler skott ökar risken för hörselskador

skott-horselskador

Skjuter du mycket på exempelvis bana är ett bra tips att skydda din hörsel med både öronproppar och hörselkåpor. I en artikel i Jaktjournalen (09/2022) med rubriken “Fler smällar – större skada” lyfter man frågan att som jägare/skytt skydda sin hörsel i alla lägen. Hela artikeln kan du läsa här

Högre ljudnivå innebär ökad risk för hörselskador. Detsamma gäller om du skjuter mycket och länge. Riskerna ökar alltså om du står på skjutbanan och skjuter mycket jämfört med ett skott i skogen. Genom att använda både öronproppar och hörselkåpor får du ett maximalt skydd när du är på banan och övar. 

Artikeln lyfter upp att hörselproblem ökar med åldern men också att betydligt fler jägare idag är medvetna om riskerna. Det gör att man ofta skyddar sin hörsel när man tränar men inte alltid i skogen. Försök hitta ett hörselskydd som du använder så du får ett bra skydd hela dagen. På så vis minskar du risken för att exponeras för impulsljud som kan leda till hörselnedsättning och/eller tinnitus

Vi på Eartech har lång erfarenhet av jakt och hörsel. Du kan läsa mer om jakt och hörselskador här. Kontakta oss gärna för tips och råd om hur du som skydd och jägare kan skydda din hörsel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *